Nou termen pentru Dan Voiculescu, dupa 12 ore de audieri. Ponta: O incercare de a estompa cazul Mircea Basescu

Luni, 07 Iulie 2014, ora 21:29
47140 citiri
Nou termen pentru Dan Voiculescu, dupa 12 ore de audieri. Ponta: O incercare de a estompa cazul Mircea Basescu
Foto: Digi24

Zi de foc, luni, la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a judecat unul dintre ultimele termene in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat pe fond la cinci ani de inchisoare pentru prejudicierea statului cu 60 de milioane de euro.

Dupa 12 ore de audieri, judecatorii au decis stabilirea unui nou termen - 4 august.

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

21:29 - Gheorghita Mateut, avocatul lui Dan Voiculescu, a repetat la iesire cateva dintre motivele pe care le-a invocat in cererea de stramutare a procesului. Totodata, acesta a anuntat ca a cerut schimbarea incadrarii din spalare de bani in tainuire, fapta care este deja prescrisa.

21:26 - Un nou termen a fost fixat dupa 12 ore de audieri in dosarul ICA. Data la care se va judeca noul termen este 4 august, incepand cu ora 11:00. Atunci vor mai fi audiati doi inculpati.

20:22 - Premierul Victor Ponta a declarat, la B1 Tv, ca, desi nu poate discuta pe fond dosarul ICA, poate face cateva observatii.

"Aspectul strict politic - aceasta exacerbare a cazului este o incercare de a estompa cazul Mircea Basescu, daca a reusit nu stiu. Si e si o batalie pe piata media, apropo de Antena 3. Eu cred ca Antena 3, indiferent de ce se intampla sau nu se intampla cu proprietarii acesteia, va ramane lider de piata", a spus Ponta.

20:15 - A fost audiata si Ene Vica, cenzor la ICA (condamnata in prima instanta la 5 ani de inchisoare) si acum este audiat Corneliu Popa fost director general si fost presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului (condamnat in prima instanta la 6 ani de inchisoare).

19:59 - "Grivco nu a facut foarte mult pentru Institutul de Cercetare Alimentara, dar a facut suficient, cand a fost vorba despre achitarea unor salarii", a spus Sorin Pantis in fata instantei, potrivit Mediafax.

Tot el a spus ca daca Dan Voiculescu ar fi imprumutat Grivco, iar Grivco imprumuta ICA, acest lucru ar fi insemnat o activitate financiar-bancara, iar atunci "Banca Nationala ar fi taiat in carne vie".

De asemenea, Sorin Pantis a semnalat in fata instantei ca procesul privind privatizarea ICA pleaca de la "falsuri, minciuni si incompetente".

19:20 - Pantis este in continuare audiat. Mai urmeaza 3 inculpati dupa el.

18:42 - Pantis ii povesteste judecatoarei cum a "introdus telefonia mobila in Romania" si cum a privatizat Romtelecomul. Cand judecatoarea Camelia Bogdan il intreaba de contractul de inchiriere dintre Romtelecom si Grivco, Pantis ii spune ca nu a avut nicio treaba cu aceasta actiune, documentul fiind semnat inainte de instalarea sa la Grivco.

18:30 - A ajuns in fata instantei Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor si fost director al Grivco, informeaza jurnalistul B1 Tv Ionel Stoica. Pantis are o condamnare in prima instanta la 6 ani de inchisoare.

18:01 - Fostul membru din Consiliul de Administrare al ICA, Pop Flavius Adrian, este si el audiat, informeaza pe Facebook jurnalistul gandul Biro Attila.

17:55 - Este audiat Grigore Marinescu, fost cenzor ICA, care in prima instanta a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. Potrivit B1 Tv, Marinescu a confirmat mai multe bilanturi contabile, atunci cand s-a facut privatizarea ICA.

17:30 - Avocatii cer amanarea procesului, sustinand ca nu pot fi audiati toti inculpatii astazi. Jurnalistii prezenti in sala de judecata informeaza pe FB ca va mai fi cu siguranta si un termen viitor, pentru ca judecatoarea le-a spus avocatilor firmelor pe care au fost puse sechestru (inclusiv Grivco) ca vor pune concluzii "data viitoare".

16:55 - Dan Voiculescu va depune la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), marti 8 iulie, o cerere pentru ca stramutarea dosarului privatizarii ICA sa fie judecata mai rapid, dupa ce data stabilita a fost de 24 septembrie, informeaza ProTV.

Cererea va fi depusa de avocatul Gheorghita Mateut, care a si facut anuntul pe acest subiect.

16:50 - Cenzorul ICA, Petre Alexandru, este si el audiat de instanta. In prima instanta a primit 5 ani de inchisoare.

"Am avut contacte profesionale cu domnul Voiculescu. Am avut onoarea sa il cunosc pentru ca este profesor universitar, inginer. Am avut mare noroc ca se implica. Ne suna mereu. Am fost bucurosi ca a venit la ICA un actionar ca el. A fost foarte implicat", a declarat cercetatorul in varsta de aproape 80 de ani, contrazicandu-l astfel pe Dan Voiculescu, care declarase in fata judecatorilor ca el nu se ocupa de detaliile afacerilor, relateaza EVZ.

16:00 - Sedinta de judecata s-a reluat, dupa o pauza de 10 minute. Este audiat Gheorghe Sin, membru A.G.A. al ICA, condamnat si el in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare. "Am aflat de privatizarea ICA dupa trei ani", a declarat acesta in fata judecatorilor, informeaza jurnalistii de la gandul pe Facebook.

"Am fost cercetator peste 40 de ani. Nu ma pricep la bussines. Nu am talent la asta. Am fost apreciat pentru activitatea stintifica, acum am fost ales membru al Academiei Romane. Am initiat peste 200 de dosare in instanta pentru a proteja patrimoniul de cercetare", le-a mai spus el judecatorilor, relateaza jurnalistii de la EVZ pe Facebook.

A fost audiat si Constantin Baciu, fost membru in AGA a ICA, din partea ministerului Agriculturii.

15:35 - Crin Antonescu a fost intrebat ce mesaj ii transmite lui Dan Voiculescu. "Nu am un mesaj, este o chestiune la care nu as vrea sa ma refer, chiar este un proces care e pe rol si care are atatea si si atatea conotatii", a raspuns fostul partener de alianta al fondatorului PC.

15:10 - Gheorghe Mencinicopschi a declarat in fata instantei ca nu a fost de acord cu construirea Grivco Tower: "Nimeni nu a fost de acord din ICA ca Grivco sa construiasca pe terenul societatii. Dansii, Grivco, au cerut autorizatie de constructie si dreptul de folosinta a terenului", a spus acesta, informeaza jurnalistii de la EVZ pe FB.

De asemenea, fostul director al ICA a declarat: "Nu am luat cu imprumut 1 miliard de lei vechi in anul 2003 si nu stiu de ce am afirmat in fata organelor de urmarire penala ca am imprumutat aceasta suma de bani". El a spus si ca nu cunoaste detalii despre privatizare, deoarece in perioada acesteia "s-a retras in activitatea stiintifica", desemnand un subaltern, informeaza ProTV.

14:59 - Declaratia doctorului Mencinicopschi este aproape de final, iar judecatoarea Camelia Bogdan a anuntat ca se va face o pauza de 10 minute. Sorin Pantis se pregateste sa fie urmatorul audiat, informeaza jurnalistii de la EVZ pe FB.

14:55 - Este audiat Gheorghe Mencinicopschi, al doilea din cei 13 inculpati, fost director ICA, condamnat in prima instanta la 6 ani de inchisoare. Judecatoarea Camelia Bogdan il intreaba despre contracte specifice, de achizitii etc, dovedind o buna cunoastere a dosarului, scriu jurnalistii de la gandul.info pe Facebook.

13:50 - Dan Voiculescu a parasit CAB, dupa ce a raspuns la intrebarile jurnalistilor care l-au luat cu asalt. Sedinta de judecata continua cu audierea celorlalti invinuiti.

Dan Voiculescu, la iesirea de la Curtea de Apel: Invinuirile le stiu, dar nu le recunosc

Voiculescu a spus ca spera sa aiba parte de o judecata dreapta si a sustinut ca intrebarile puse de judecatori au fost "foarte corecte", acestia urmarind doar sa afle adevarul. Totodata, el a sustinut ca nu stia pana astazi ce inseamna "beneficiar real", lucru declarat si in instanta, pentru ca el nu s-a aflat niciodata in spatele nimanui, ci a fost intotdeauna beneficiar, adica "in fata".

13:30 - Audierea lui Dan Voiculescu s-a terminat. Acesta a anuntat instanta ca nu doreste sa le puna intrebari celorlalti invinuiti in dosar si ca pleaca din sedinta de judecata.

13:27: - Dan Voiculescu spune ca nu isi aminteste multe din detaliile operatiunilor legate de terenurile ICA. "Birourile Grivco au fost la inceput pe strada Garlei. A avut si alte sedii de care nu imi mai amintesc", a declarat el. De asemenea, intrebat de judecator ce stie despre terenurile din dosarul ICA, acesta a raspuns: "Cu toata dragostea dar nu stiu detalii tehnice cu contracte", informeaza jurnalistii de la gandul.info pe Facebook.

13:20 - Voiculescu se contrazice in declaratii. "Precizez ca nu am participat in calitate de director general sau administrator la niciuna din societatile din grupul Grivco, iar societatea Benefica face parte din grup". Intrebat de judecatoarea Camelia Bogdan daca este beneficiarul real al acestor societati, Voiculescu a raspuns: "Nu am fost beneficiar real". Intrebat de ce se cheama Grivco, Voiculescu raspunde: "Eu l-am fondat. E ca si copilul meu", informeaza jurnalistii de la EVZ pe Facebook.

13:01 - Dan Voiculescu a cerut sa fie judecat si pentru fapta care s-a prescris. Procesul este public, iar sala este arhiplina, multi dintre cei prezenti stand in picioare. Mai sunt de audiat si ceilalti inculpati, apoi urmeaza pledoariile avocatilor, informeaza Digi24.

12:50 - Dan Voiculescu a explicat ca dupa 1989 a constatat ca era nevoie de "presa", pentru ca exista un singur ziar, Scanteia, si a precizat ca tot atunci a facut o "analiza" asupra sectoarelor in care era nevoie de cercetare, punand ochii pe "domeniul alimentar". "Institutul avea mari probleme financiare. Am hotarat sa facem Bioprod. Eu eram imputernicit ca reprezentant al Crescent", a mai declarat Voiculescu, spunand ca aceasta companie era "cea mai tare reprezentanta de export din Romania", iar "proprietarul legal era Michael Samal", informeaza jurnalistii de la gandul.info.

12:41 - Judecatoarea Camelia Bogdan il intreaba pe Dan Voiculescu care era interesul Crescent in dezvoltarea cercetarii in agricultura, informeaza EVZ.

12:40 - Dan Voiculescu a spus in fata judecatorilor: "Mi se imputa ca nu s-a reevaluat terenul in 2008 desi tranzactiile au avut loc in 2004. Au disparut 40 de volume de urmarire penala. Declar ca acuzatia de spalare de bani nu are legatura cu activitatea mea. Nu am urmarit sa ascund produsul infractiunii. De altfel, si procurorul retine ca donat produsul infractiunii fiicelor mele", informeaza Evenimentul Zilei.

12:10 - Dupa ce toate solicitarile avocatilor au fost respinse, a inceput audierea inculpatilor, primul fiind chiar Dan Voiculescu. Conform B1 TV, acesta a respins inca o data toate acuzatiile ce i se aduc si a sustinut ca procurorii au intimidat martorii.

12:00 - Avocatul lui Dan Voiculescu a contestat din nou completul de judecata, cerand ca la dosar sa se depuna modul de desemnare a judecatorilor Camelia Bogdan si Mihai Mihalcea, considerand decizia de organizare a completului de judecata ca fiind nelegala, solicitarea fiind respinsa si la termenul precedent, si acum.

Ea a fost facuta exact in momentul in care presedintele completului de judecata se pregatea sa treaca la audierea inculpatilor. Conform B1 TV, Gheorghita Mateut a avut o iesire nervoasa in fata magistratilor, atunci cand a cerut fara succes revocarea completului de judecata.

11:45 - Completul a respins solicitarea avocatilor de amanare a sedintei dupa ce avocata Mihaela Radulescu, prezenta la conferinta de presa de duminica, a facut apel impotriva extinderii sechestrului asigurator, dispusa de instanta in 1 iulie.

De asemenea, avocatul lui Dan Voiculescu a solicitat sa intervina, spunand ca mai are o cerere de amanare pentru ca au fost elemente noi care au aparut la termenul precendent si are nevoie de timp pentru studierea lor.

11:20 - Sedinta de judecata a inceput. Dan Voiculescu a incercat sa il angajeze pe Corneliu Liviu Popescu, fost avocat al lui Adrian Nastase, dar acesta a refuzat, informeaza televiziunile de stiri. Daca ar fi acceptat, cel mai probabil s-ar fi cerut amanarea procesului pentru ca noul aparator sa aiba timp sa studieze dosarul.

Fetele lui Dan Voiculescu, Camelia si Corina, au fost chemate in fata instantei, dupa ce s-a pus sechestru si pe o parte din averea lor, dar ele nu s-au prezentat, fiind reprezentate de avocatul Gheorghita Mateut.

In pas vioi spre sentinta finala

Dupa ani de zile in care procesul a fost tergiversat de Dan Voiculescu, care a demisionat de doua ori din Senat pentru a amana verdictul, se apropie sentinta finala a magistratilor.

Noul complet de judecata a mers in ritm alert si nu a tinut cont de inceperea vacantei magistratilor, stabilind un termen de judecata foarte strans, la doar 7 zile de la precedentul.

Dan Voiculescu, din nou in fata politistilor si judecatorilor

Avocatii lui Dan Voiculescu si ai celorlalti 12 inculpati au incercat sa obtina noi amanari, inclusiv prin contestarea completului de judecata, dar toate solicitarile au fost respinse, ajungandu-se la audierea inculpatilor, una dintre ultimele etape.

Ziua de luni a fondatorului PC a inceput cu o noua vizita la IPJ Ilfov, ca urmare a masurii de control judiciar dispuse de instanta in dosarul in care este suspectat ca a santajat trei oameni de afaceri.

Voiculescu, din nou la politie: Par dur, ermetic, dar sunt foarte sensibil (Video)

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Voiculescu proces ICA , #proces