Mister total: Cine a blocat alegerile din colegiul lui Voiculescu

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 19:00
8291 citiri
Mister total: Cine a blocat alegerile din colegiul lui Voiculescu

Alegerile din colegiul de senator lasat liber prin demisia presedintelui de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, ar fi trebuit sa aiba loc pe data de 28 aprilie. Cu toate astea, Guvernul nu a luat nicio decizie, in ciuda faptului ca ar fi trebuit sa organizeze alegerile, conform legii.

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, a spus ca Ministerul de Interne sau Ministerul Administratiei ar trebui sa promoveze propunerea de organizare a alegerilor in sedinta de guvern, insa nu stie de ce acest lucru nu s-a intamplat.

Cand vor avea loc alegerile in colegiul lui Dan Voiculescu

Ministerul de Interne precizeaza insa ca a avizat proiectele de hotarari si le-a trimis AEP, insa acelasi Muhulet a explicat faptul ca acest lucru s-a intamplat mult prea tarziu, in afara termenului legal, astfel incat aceste avize au devenit caduce, ramanand fara obiect, asta fiind si motivul pentru care au fost retrimise AEP.

"Guvernul poate da un raspuns. Termenul s-a depasit in cazul domnului Voiculescu. Acolo s-a facut o propunere de data in termenul legal, nu stiu de ce nu s-a mers mai departe.

Guvernul emite o hotarare la care stabileste data alegerilor. Circuitul a fost in felul urmator: AEP a facut o propunere de data pentru 28 aprilie, era data limita la care trebuiau sa aiba loc alegerile, noi am trimis-o pentru avizare la Ministerul de Interne, mai departe trebuia sa ajunga si la Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale si pe masa Guvernului. Unul dintre cele doua ministere mari trebuia sa ajunga cu el in sedinta de guvern. Nu s-a ajuns, nu s-a emis hotararea de guvern pentru organizarea alegerilor, mai departe cred ca e o decizie politica ce trebuie luata in acest sens", a spus vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, pentru Ziare.com.

El a reamintit ca nici Guvernul Boc nu a organizat alegeri pentru toate colegiile vacante si s-a aratat de parere ca e posibil ca actualul Executiv sa le organizeze la o data ulterioara. Chiar daca acest lucru ar contraveni legii, Muhulet a spus ca nu exista sanctiuni.

"Poate ca din punct de vedere al deciziei politice se stia ca urmeaza sa se vacanteze alte colegii si se dorea ca alegerile pentru toate sa aiba loc la aceeasi data. Si din punct de vedere al logisticii ar fi mai simplu.

Legea da un termen, dar nu are sanctiuni. Legea ar trebui respectata, asa cum sunt termenele trecute in ea. Nici Guvernul Boc nu le-a respectat", a mai comentat Muhulet.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu de la PNL, spune ca nu e domeniul sau, insa, din ce stie, vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Administratiei si Dezvoltatii Regionale, e cel care trebuia sa dea avizul.

"Autoritatea Electorala Permanenta trebuie sa faca o propunere, care sa fie avizata de domnul vicepremier Dragnea si adoptata prin hotarare de guvern. Nu stiu daca se afla vreuna dintre ele in vreun anumit stadiu, nu tine de mine", a comentat Voicu, pentru Ziare.com.

Avizul dat, actul mort

Solicitarile noastre de informatii publice, in baza legii 544, adresate Ministerului de Interne si Ministerului Administratiei, pentru a afla in ce stadiu e proiectul de organizare de alegeri anticipate in colegiul lui Dan Voiculescu, au ramas fara raspunsul dorit.

Directia de Comunicare a Ministerului de Interne, ne-a raspuns, la multe zile dupa solicitarea noastra extrem de simpla si care putea fi rezolvata in cateva minute, ca ministerul a avizat proiectele de hotarari pentru organizarea alegerilor.

Referitor la solicitarea dumneavoastra adresata Ministerului Afacerilor Interne, inregistrata cu numarul de mai sus, va comunicam faptul ca M.A.I. a avizat proiectele de hotarari ale Guvernului ce au ca obiect stabilirea datei alegerilor partiale pentru Senat in Circumscriptia Electorala nr. 42 - Municipiul Bucuresti, Colegiul Uninominal nr. 8, precum si a calendarului pentru realizarea actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, acestea fiind restituite Autoritatii Electorale Permanente, a precizat Directia de Comunicare a Ministerului de Interne.

Ziare.com l-a contactat din nou pe Muhulet, care a explicat faptul ca ministerul de Interne a avizat in zadar acele proiecte, atat timp cat ele nu se mai aflau in termenul legal si nu se mai puteau organiza alegeri. El a lamurit si "misterul" restituirii lor la AEP - devenisera caduce.

"Nu avem nicio explicatie de ce nu s-au aprobat de catre Guvern", a mai declarat acesta.

Urmatorul pas e transmiterea unei propuneri de date, insa Muhulet spune si ca propunerea ar fi in afara termenului legal.

La Directia de Comunicare a Ministerului Administratiei si Dezvoltarii Regionale, lucrurile au stat altfel. Raspunsul a venit imediat, insa nu s-a referit strict la subiect, ci ni s-a transmis faptul ca ministerul nu are atributii de reglementare in aceeasi problema, in ciuda faptului ca solicitarea noastra se referea la avize, nu la reglementari, si la ce a facut institutia respectiva cu propunerea de data a AEP, adica daca a trimis-o altui minister sau a propus sa fie adoptata in sedinta de guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Dan Voiculescu alegeri colegiu, #alegeri anticipate colegiu Dan Voiculescu , #demisie