Institutiile statului evita sa se mute in cladirile confiscate de la Voiculescu. Senator: De ce CSM nu s-ar instala in fostul sediu Grivco?

Marti, 23 Iulie 2019, ora 16:07 10545 citiri
Foto: captura Google Maps

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-ar putea muta intr-unul din imobilele care au ajuns in proprietatea statului in baza unei decizii definitive de condamnare, asa cum este cazul fostului sediu al societatii Grivco, in loc sa dea 18 milioane de euro pentru achizitia unui nou sediu.

Aceasta este solutia propusa de senatorul USR George Edward Dirca, presedinte al Comisiei pentru Constitutionalitate si membru al Comisiei Juridice.

Parlamentarul a atras atentia asupra sumelor impresionante acordate chiriei pentru sediul CSM, aproximativ 9,1 milioane de euro din fonduri publice in 14 ani.

Asta in conditiile in care Agentia Nationala de Administrate a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) poate pune la dispozitie mai multe sedii adecvate desfasurarii activitatii.

Parlamentarul se intreaba de ce CSM nu se muta intr-unul din imobilele confiscate prin sentinte judecatoresti si da exemplu cazul fostului sediu Grivco, din strada Garlei, care a ajuns in proprietatea statului in urma unei decizii judecatoresti de confiscare date in dosarul ICA-Dan Voiculescu.

Mass-media a scris ca, pe 13 mai 2019, ANAF, prin Directia Generala a Vamilor, a comunicat ANABI ca renunta la preluarea gratuita la stat a imobilului din strada Garlei. Adresa era semnata de fosta sefa a ANAF, Mihaela Triculescu.

ANABI are mai multe cladiri in portofoliu

Senatorul Dirca semnaleaza si ca, potrivit informatiilor publicate in 2018, ANABI a valorificat un procent minor din totalitatea bunurilor indisponibilizate.

"Potrivit unei informari publice remise recent presei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a platit chirie in cuantum de 9.138.508 euro din fonduri publice.

Suma, chiar daca acopera ultimii 14 ani, este impresionanta si greu de justificat in mod logic, daca ne amintim ca in portofoliul Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) se gasesc inclusiv cladiri in care CSM ar putea functiona in mod optim", arata senatorul USR, intr-un comunicat de presa remis marti Ziare.com.

Sabotaj legislativ?

De fapt, activitatea ANABI ar ridica serioase semne de intrebare, iar institutia pare ca ar fi construita legislativ astfel incat sa nu poate valorifica bunurile indisponibilizate, ci mai degraba sa le conserve pana la momentul preluarii lor de catre vechii sau noii proprietari, sustine parlamentarul.

In raportul pe anul 2018, Agentia anunta ca a valorificat 32 de autoturisme, 7 utilitare si 264.982 litri de vin, printre altele -, organigrama institutiei cuprindea 50 de posturi, dintre care, la nivelul anului trecut, doar 55 fusesera bugetate.

"Pentru o institutie de prioritate zero (presupun ca nu contesta nimeni necesitatea recuperarii prejudiciilor prin valorificarea bunurilor confiscate), organigrama arata a sabotaj legislativ", acuza Dirca.

Decizia suspecta a ANAF

In plus, parlamentarul a constatat ca anumite imobile ajunse la ANABI in urma deciziilor judecatoresti genereaza mai degraba cheltuieli cu intretinerea decat sa ajute la recuperarea prejudiciilor.

"De exemplu, sediile Grivco, confiscate de la Dan Voiculescu de aproape 5 ani, sunt evitate de institutiile care prefera de multe ori sa plateasca milioane de euro chirie decat sa se mute intr-un imobil devenit al statului.

Daca Vama a renuntat - printr-o decizie suspecta a fostei sefe ANAF - la intentia de a se muta in fostul sediu Grivco din strada Girlei nr. 1, de ce nu se instaleaza acolo Consiliul Superior al Magistraturii?", declara George Dirca

I.S.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii