Dosarul ICA al lui Voiculescu, inca o amanare: Judecatorul Florica Duta s-a pensionat

Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:26
5779 citiri
Dosarul ICA al lui Voiculescu, inca o amanare: Judecatorul Florica Duta s-a pensionat
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul de pensionare a judecatorului Florica Duta de la Curtea de Apel Bucuresti, membru in completul care trebuia sa judece dosarul ICA in care Dan Voiculescu a fost condamnat, pe fond, la 5 ani de inchisoare cu executare.

Florica Duta a anuntat la termenul anterior ca a decis sa se pensioneze anticipat, motiv pentru care procesul a fost din nou amanat. Miercuri, CSM a avizat, potrivit legii, cererea de pensionare depusa judecator.

In aceasta situatie, judecata va fi din nou amanata la termenul din 1 iulie, pentru ca Florica Duta va trebui inlocuit de un alt judecator, care va dori sa se puna la punct cu dosarul. In plus, avocatii inculpatilor din dosarul ICA au invocat tot felul de exceptii, prin urmare va urma un al doilea termen la care nu se va da niciun verdict definitiv, in conditiile in care peste vara magistratii intra in vacanta.

Schimbarile frecvente care au avut loc in completul care judeca acest dosar au ridicat semne de intrebare. Judecatorul Stan Mustata se afla in arest preventiv pentru fapte de coruptie, el cerand, de asemenea, pensionarea anticipata. Mai mult, el a fost inlocuit de judecatoarea Luminita Cristiu-Ninu, insa si aceasta din urma a fost inlocuita de judecatoarea Carmen Constanta Balaci, toate aceste miscari ducand la amanarea repetata a dosarului, informeaza B1TV.

Specialist in drept penal: Voiculescu scapa de acuzatia de spalare de bani in 2017

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM si fost presedinte al Consiliului, a declarat la Realitatea TV ca sectia de judecatori a discutat despre situatia dosarelor de coruptie mai vechi de 5 ani si au fost dispuse "masuri" astfel incat pana in septembrie toate Curtile de Apel sa monitorizeze aceste cazuri.

Fiecare judecator va completa o fisa in care vor fi prevazuti pasii necesari pentru finalizarea acestora cu celeritate, a mai precizat Dumbrava.

"Masurile au fost dispuse joi, deja comunicate Curtilor, speram sa avem o concretizare cat mai curand posibil", a mai spus judecatorul.

Intrebat daca e normal ca doi judecatori sa se pensioneze brusc, refuzand astfel sa participe la finalizarea unui dosar, Horatius Dumbrava a spus ca nu are nicio informatie legata de eventuale presiuni care s-ar fi facut in acest caz, dar "e in afara oricarei conduite deontologice ce au facut; sigur ca au dreptul la pensionare, de ce nu si-au cerut pensionarea mai rapid?".

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#judecator Voiculescu pensionat, #judecator ICA pensionat, #judecator Florica Duta pensionat , #proces