Doi dintre condamnatii din dosarul lui Voiculescu cer instantelor sa desfiinteze sentinta definitiva

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 14 Februarie 2019, ora 11:25
8137 citiri
Doi dintre condamnatii din dosarul lui Voiculescu cer instantelor sa desfiinteze sentinta definitiva
Foto: captura video Facebook/Fundatia Dan Voiculescu

Fostul director AVAS, Sandu Jean Catalin, si fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, au deschis doua procese in instantele din Romania in care cer, prin cai extraordinare de atac, desfiintarea sentintelor date in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare. Mogulul Dan Voiculescu a fost condamnat in acest caz la 10 ani de inchisoare.

Fost secretar executiv al Partidului Conservator (fost PUR) si fost vicepresedinte al AVAS, Jean Catalin Sandu, a fost condamnat in dosarul Privatizarii ICA-Dan Voiculescu la 6 ani de inchisoare.

El a fost gasit vinovat pentru complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare ori de executare silita, de reorganizare sau lichidare judiciara ori cu ocazia unei operatiuni comerciale.

Pe 1 februarie 2019, Jean Catalin Sandu a facut la Tribunalul Bucuresti o cerere de revizuire a sentintei primite. Termenul de judecata este 4 martie, potrivit portalului instantelor.

La acest termen sunt citati si ceilalti inculpati din acest caz, inclusiv Dan Voiculescu.

Contestatia lui Pantis

La randul sau, Sorin Pantis, fostul ministru al Comunicatiilor condamnat la sapte ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a facut o contestatie in anulare la Curtea de Apel Bucuresti. Cazul a fost deschis la sfarsitul anului trecut. Pe 12 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti a ramas in pronuntare in acest caz.

Dupa mai multe amanari, cei doi judecatori din complet au avut opinii contrare.

Potrivit portalului instantelor, au decis reluarea cauzei privind contestatia in anulare formulata de Pantis in complet de divergenta. Un al treilea judecator urmeaza sa vina si sa incline balanta daca redeschide sau nu judecarea cazului.

O decizie va fi luata la termenul din 15 februarie, cand Pantis este citat la Curtea de Apel Bucuresti.

Demersul FACIAS

Aceste demersuri in justitie in dosarul ICA vin dupa ce FACIAS, ONG apropiat lui Dan Voiculescu, a cerut premierului Romaniei ca, in cazul in care va da o OUG pentru persoanele condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, actul normativ sa se extinda si in cazul completurilor formate din 2 sau 3 judecatori.

"Pentru garantarea respectarii drepturilor tuturor cetatenilor aflati in situatii similare si ale caror cauze penale au fost solutionate de catre alte complete nelegal constituite la nivelul altor instante judecatoresti decat ICCJ, se impune ca o eventuala ordonanta de guvern sa prevada posibilitatea formularii unei contestatii in anulare de catre toate persoanele condamnate de catre completuri nelegal constituite, inclusiv de la nivelul Tribunalelor si Curtilor de Apel din tara, in acest fel garantandu-se egalitatea intre cetateni si nediscriminarea acestora in functie de clasa sociala din care provin", se arata in scrisoare FACIAS, citata de site-ul "Lumea Justitiei", apropiat de Antena3.

Toader arata cu degetul la Avocatul Poporului

Pe de alta parte, si ministrul Justitiei face apel la Avocatul Poporului sa sesizeze la CCR problema completurilor de 3 judecatori ICCJ, care ar fi fost nelegal constituite precum completurile de 5.

"Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curtii Constitutionale care a constatat acel conflict juridic de natura constitutionala si imperativ a aratat ce trebuie de facut si Inalta Curte a procedat la constiturea legala a completelor de cinci. Ma intrebati de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea?

Deosebirea faptului ca nu avem o decizie a Curtii Constitutionale care sa aiba in spate sa bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei si analogia nu o putem pune in opera, dar oricand si oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala si cei care mai sunt in curs de judecata, in cai de atac sau in contestatie in anulare, daca mai au termenul sa nu fie expirat, pot ridica in fata instantei de judecata exceptia de neconstitutionalitate", a spus Tudorel Toader, intr-o declaratie la Antena3.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#proces Dan Voiculescu, #revizuire sentinta Dan Voiculescu , #proces