DNA cere inchisoare cu executare pentru Dan si Camelia Voiculescu, in dosarul de santaj

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 16:22
4919 citiri
DNA cere inchisoare cu executare pentru Dan si Camelia Voiculescu, in dosarul de santaj
Foto: Digi24

Procurorii DNA cer Curtii de Apel Bucuresti pedepse cu executare pentru directorul Antena Group Sorin Alexandrescu, fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, si fiica sa Camelia (foto), in dosarul privind santajarea fostului administrator al firmei RCS&RDS Ioan Bendei.

Curtea de Apel Bucuresti judeca, miercuri, ultimul termen in dosarul de santaj in care sunt acuzati Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, si fostul sef al ANAF Serban Pop, informeaza News.ro.

Procurorul anticoruptie prezent la sedinta de judecata a aratat ca Sorin Alexandrescu si Camelia Voiculescu discutau la telefon despre impactul dosarului DNA asupra lui Alexandrescu si a familiei sale, dar nicio secunda nu au luat in discutie efectul santajului asupra lui Ioan Bendei sau a copiilor acestuia.

Magistratul a sustinut ca inculpatii din dosar sunt vinovati de faptele pentru care au fost trimisi in judecata si a cerut pedepse cu executare pentru toti cinci, precum si interzicerea mai multor drepturi.

In cazul lui Dan Voiculescu, acuzat de complicitate la santaj, procurorul a cerut contopirea pedepsei care ar urma sa fie dispusa in acest dosar cu cea de zece ani de inchisoare si cinci ani interzicerea drepturilor la care a fost condamnat in 2013, in dosarul "ICA". De asemenea, procurorul a cerut instantei ca, dupa contopire, sa dispuna un spor de pedeapsa pentru Dan Voiculescu.

DNA mai cere pentru SC Antena TV Group SA si Intact Publishing SRL, acuzate de santaj, si SC Antena 3 SA, judecata pentru complicitate la santaj, aplicarea pedepsei amenzii si, complementar, afisarea deciziei instantei.

De asemenea, procurorul a solicitat ca in luarea deciziei instanta sa aiba in vedere modalitatea concreta de savarsire a faptelor, respectiv ca au fost folosite inclusiv mijloace mass-media pentru santaj, precum si cazurile deja judecate pe aceasta latura, inclusiv pedepsele din dosarul de santaj al lui Dan Diaconescu. Magistratul a adaugat ca trebuie avut in vedere, in stabilirea pedepselor, si faptul ca, spre deosebire de cazul lui Dan Diaconescu, in dosarul privind santajarea lui Ioan Bendei, sumele vehiculate au fost mult mai mari, de ordinul milioanelor de euro. "Se impune aplicarea unor pedepse mai mari decat in respectivul caz", a aratat procurorul.

Magistratul a mai cerut instantei sa ia act ca pe latura civila nu sunt formulate pretentii.

Avocatul lui Ioan Bendei a cerut instantei sa respinga ca inadmisibila cererea de excludere a unor probe precum interceptari ale unor convorbiri, argumentand ca aceasta solicitare putea fi invocata doar la momentul la care dosarul era in camera preliminara.

Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu, dati in vileag de fosta sefa a juristilor din Antena Group

Avocatul Gheorghita Mateut a cerut achitarea tuturor inculpatilor din dosar, intrucat probele nu releva infractiunile de care sunt acuzati de procurorii DNA. Acesta a cerut instantei sa fie retrase de la dosar informatiile obtinute in urma supravegherii tehnice facute de SRI.

In cazul lui Dan Voiculescu, Mateut a aratat ca faptul ca acesta i-a spus lui Alexandrescu "sa aiba grija, sa faca..." nu poate fi considerat complicitate la santaj, intrucat ar fi trebuit sa se regaseasca intr-o actiune efectiva cu o contributie materiala. "Faptul ca i-a transmis aceste sfaturi nu reprezinta un ajutor concret. (...) Aceste sfaturi nu sunt de natura constrangerii sau nu intra in aceasta sfera oricum le-am privi", a mai spus Mateut.

La termenul anterior, Curtea de Apel Bucuresti a admis o solicitare a avocatilor care reprezinta Antena Group si a decis emiterea unor adrese catre Ministerul Public si DNA pentru a preciza care dintre probele din dosarul privind santajarea lui Ioan Bendei au fost obtinute cu sprijinul SRI. Avocatii au solicitat atunci excluderea probelor din dosar care au fost obtinute cu sprijinul SRI.

Jucan: CNA executa ce ii cere Antena3. Scandalul a picat manusa in procesul de santaj - Interviu

Instanta se va pronunta la finalul procesului pe utilitatea acestor probe, arata atunci judecatorul Victor Ionut Voina.

Dosarul privind santajarea fostului administrator al RCS&RDS Ioan Bendei se judeca de doi ani si jumatate la Curtea de Apel Bucuresti si a avut pana acum 32 de termene de judecata.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, si fiica sa Camelia au fost trimisi in judecata in 1 octombrie 2013, alaturi de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, si de fostul sef al ANAF Serban Pop.

Judecarea dosarului a inceput in 5 noiembrie 2013, iar in 11 februarie cauza a fost scoasa de pe rolul instantei si trimisa unui judecator de camera preliminara, care sa indeplineasca procedurile prevazute de noul Cod de procedura penala.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, in mod repetat si gradual, acte de constrangere asupra administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.

Actele de constrangere s-au exercitat verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic, dar si prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicat Ioan Bendei.

Acest spot publicitar, arata DNA, a fost realizat din dispozitia Cameliei Voiculescu si a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, si a fost difuzat in perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecventa de cinci ori pe zi (in total, de 401 ori) de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group SA si SC Antena 3 SA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pedepse inchisoare Dan Voiculescu santaj, #Camelia Voiculescu santaj Bendei , #santaj