De ce nu a fost eliberat Dan Voiculescu: A profitat de carentele legislative pentru a obtine cat mai usor zile libere

Joi, 29 Decembrie 2016, ora 19:56
9019 citiri
De ce nu a fost eliberat Dan Voiculescu: A profitat de carentele legislative pentru a obtine cat mai usor zile libere
Foto: Blog Dan Voiculescu

Judecatoria Sectorului 5 arata, in motivarea respingerii cererii de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu, ca el a profitat de carentele legislative pentru a obtine cat mai usor zile libere. Astfel, acesta a castigat 60 de zile pentru doua studii la care a lucrat patru ore.

"Lucrarile realizate de catre petent in perioada detentiei nu sunt de natura a dovedi ca acesta s-a indreptat si poate executa restul pedepsei in stare de libertate. In realitate, petentul nu a facut decat sa profite de carentele legislatiei din domeniu pentru a putea obtine cat mai usor zile castig, urmand astfel a fi liberat mai repede.

Printre aceste lacune ale legislatiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonsalanta, se numara lipsa unei modalitati concrete de control a activitatii pe care persoanele condamnate le desfasoara in timpul programului de lucru, lipsa unei verificari efective a continutului lucrarii, acordarea aceluiasi numar de zile castig indiferent de tipul de lucrare realizata (judecatorul cauzei reaminteste ca petentul a obtinut 60 de zile castig pentru doua studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, in total patru ore), lipsa unor criterii legale care sa permita comisiei de liberare conditionata sa verifice modalitatea de intocmire a lucrarii si sa refuze acordarea zilelor castig", se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 5.

Judecatorul Andrei Iugan spune ca "nu se indoieste de inalta competenta profesionala a petentului si de cunostintele sale de specialitate, insa raportat la conditiile concrete de care acesta a beneficiat in detentie precum si la durata de timp acordata redactarii fiecarei lucrari, este imposibil ca acestea sa fie opere stiintifice riguros intocmite, care sa dovedeasca ca scopul pedepsei a fost atins", se mai arata in documentul instantei.

In sprijinul deciziei de amanare a cererii de liberare conditionata, Judecatoria vine cu o serie de exemple.

Astfel "instanta constata ca pentru patru din cele 11 lucrari stiintifice intocmite de petent, respectiv 'Omenirea incotro?', 'Dezvoltarea economica durabila', 'Economia romaneasca' si 'Investitiile straine - vector al dezvoltarii economice', nu exista un tabel de pontaj, lucru recunoscut chiar de catre administratia Penitenciarului Rahova".

In plus, instanta constata ca nu exista nicio dovada concreta ca aceste lucrari au fost redactate de petent in penitenciar.

Judecatorul Iugan mai arata ca, la scurt timp dupa terminarea primei lucrari, Voiculescu s-a apucat de cea de-a treia lucrare, intitulata "Economia romaneasca", finalizata in 82 de zile, ulterior fiind inceputa si cea de-a patra carte, "Investitiile straine directe - vector al dezvoltarii economice".

Instanta constata ca in cinci luni si jumatate, petentul scrisese deja patru lucrari.

In plus, pe parcursul detentiei, Voiculescu a redactat doua comunicari stiintifice, intitulate "A New Theory of Value" si "Some Considerations regarding Development of the Theory of Maslow", cu care a participat la conferinta stiintifica internationala "The future of Europe".

Penru fiecare dintre cele doua lucrari ar fi fost necesare cate doua ore. Cu toate acestea, pentru fiecare dintre aceste doua lucrari Voiculescu a beneficiat de cate 30 de zile castig (in total 60 de zile), se mai arata in motivare.

Sase pagini pe ora

Instanta a mai constatat ca Dan Voiculescu lucra concomitent la noua lucrari stiintifice. De exemplu, Voiculescu a realizat o lucrare de 180 de pagini (cat se indica in nota interna a ANP-ului) in 27 de ore (circa sase pagini pe ora).

"In acord cu concluziile comisiei de liberare conditionata, instanta apreciaza ca scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Pedeapsa trebuie sa aiba si un scop preventiv (...).

Eliberarea petentului din pedeapsa de 10 ani aplicata pentru o infractiune care a produs puternice reactii in randul societatii dupa numai doi ani si patru luni, in conditiile in care acesta a obtinut aproape un an de zile castig ca urmare a redactarii unor lucrari stiintifice in maniera mai sus descrisa, ar fi de natura a avea un efect total opus (...) ", se mai arata in motivarea Judecatoriei Sector 5.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au respins, pe 13 decembrie 2016, cererea de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu si au decis ca acesta sa mai poata depune o noua cerere in septembrie 2017. Decizia instantei nu este definitiva, putand fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, trebuie sa execute cel putin o treime din pedeapsa de zece ani de inchisoare, primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, pentru a putea fi propus pentru liberare conditionata. Pana in prezent acesta a executat doi ani si patru luni.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Dan Voiculescu carti inchisoare, #Dan Voiculescu ramane inchisoare motivare, #carti Voiculescu inchisoare , #inchisoare