De ce a fost aprobata eliberarea conditionata a lui Voiculescu: A facut curatenie in penitenciar si a participat la activitati artistice si religioase

Marti, 27 Iunie 2017, ora 14:45
17675 citiri
De ce a fost aprobata eliberarea conditionata a lui Voiculescu: A facut curatenie in penitenciar si a participat la activitati artistice si religioase
Foto:Facebook/Dan Voiculescu

Dan Voiculescu a avut in detentie un comportament "constant pozitiv", nu a fost sanctionat niciodata si a fost recompensat de mai multe ori. A participat la diverse concursuri tematice, conferinte si activitati sportive, artistice si religioase, dar a si muncit la punctul de lucru "Curatenie" din cadrul Penitenciarului Rahova, se arata in motivarea deciziei prin care Judecatoria Sectorului 5 a admis eliberarea conditionata a omului de afaceri.

Judecatoria Sectorului 5 a dat publicitatii marti motivele pentru care a admis, pe 9 iunie, cererea de eliberare conditionata formulata de Dan Voiculescu.

Astfel, magistratii sustin ca Dan Voiculescu a executat, pana la data de 24 mai 2017, in total 1.408 zile din cei 10 ani de inchisoare (3.653 zile) primiti in dosarul ICA, dintre care 387 zile fiindu-i considerate ca executate pe baza muncii prestate si a instruirii scolare si formarii profesionale.

Cum pentru a putea fi eliberat conditionat, Dan Voiculescu trebuia sa execute cel putin o treime din pedeapsa de 10 ani inchisoare, reprezentand 1.217 zile, instanta a constatat ca este indeplinita conditia referitoare la executarea fractiunii minime obligatorii din pedeapsa.

In ceea ce priveste modalitatea in care lui Dan Voiculescu i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile, instanta sustine ca atributul contabilizarii zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate apartine exclusiv administratiei penitenciarului.

"Cu privire la celelalte doua conditii ale liberarii conditionate, staruinta in munca si disciplina condamnatului, din caracterizarea comportamentului petentului in perioada analizata a executarii pedepsei, instanta retine ca detinutul a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine corespunzatoare normelor institutionale, a participat la diverse concursuri tematice, conferinte si activitati sportive, artistice si religioase, avand un total de 1.882 de credite", se arata in motivare.

Magistratii mai afirma ca "in ceea ce priveste solicitarea procurorului de respingere a cererii de eliberare conditionata, intrucat petentul a finalizat fara credite un numar de 17 programe educationale la care a participat, se constata ca 8 dintre acestea sunt activitati sportive (care prin natura lor nu se incheie prin acordarea de credite), petentul avand o participare consistenta la alt tip de activitati educationale, 48 de programe pe care le-a incheiat si la care a primit credite suficiente pentru a demonstra o indreptare a comportamentului".

"Relevant in acest sens este faptul ca petentul nu a fost sanctionat disciplinar niciodata, fiind recompensat de 12 ori, ultimele doua recompense fiind aplicate in ultima perioada supusa analizei, dupa data respingerii primei cereri de eliberare conditionata", se arata in motivare.

In ceea ce priveste argumentele DNA, referitoare la lipsa dovezilor de indreptare a comportamentului, prin neacoperirea despagubirilor la care Dan Voiculescu a fost obligat sau prin contestarea "pe orice cai posibile" a laturii civile a hotararii de condamnare, instanta constata ca acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detentie.

Magistratii arata ca Dan Voiculescu s-a predat Politiei in ziua in care a fost condamnat in dosarul ICA si nu exista indicii ca el ar fi incercat sa ascunda sau sa sustraga bunuri de la executarea obligatiilor civile.

Dan Voiculescu a depus o cerere in instanta, iar pe 9 iunie Judecatoria Sectorului 5 a decis ca el poate fi eliberat conditionat, insa hotararea nu este definitiva.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de inchisoare. De asemenea, Sorin Pantis, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de inchisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare.

Voiculescu matura si tine conferinte la Rahova, dar conducerea inchisorii nu-i aproba cererea de liberare conditionata. Maine se judeca in instanta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Dan Voiculescu curatenie penitenciar, #Dan Voiculescu eliberare conditionata , #inchisoare