CEDO se va pronunta marti in dosarul in care judecatoarea Camelia Bogdan contesta modul in care a fost exclusa din magistratura

Joi, 15 Octombrie 2020, ora 13:47 5367 citiri
Camelia Bogdan/HeptaPhoto

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) este asteptata sa se pronunte marti, 20 octombrie, in cazul deschis de judecatorului Camelia Bogdan. Este vorba de magistratul care l-a condamnat la zece ani de inchisoare pe Dan Voiculescu, si care reclama ca in timpul procedurii disciplinare din cadrul Inspectiei Judiciare si a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a culminat cu prima excludere din magistratura, i-au fost incalcate mai multe drepturi.

Camelia Bogdan reclama la CEDO ca i-au fost incalcate mai multe drepturi garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului: dreptul la un proces echitabil si dreptul la respectarea vietii private si de familie.

Totul a culminat cu decizia CSM de excludere din magistratura. Potrivit procedurii, judecatorul a fost suspendat din functie. Pe 13 decembrie 2017, Inalta Curte a decis definitiv reprimirea Cameliei Bogdan in magistratura.

Autosesizarea Inspectiei

In februarie 2016, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu in dosarul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat in cauza, au sustinut ca judecatoarea este incompatibila deoarece a participat si predat la un seminar organizat de o asociatie care era finantata de Ministerul Agriculturii, parte vatamata in dosarul ICA.

In 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis sa respinga sesizarea si au aratat ca nu exista nicio abatere disciplinara din partea judecatoarei. Decizia a fost insa infirmata de Lucian Netejoru, inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, care a decis sa transmita sesizarea la Sectia pentru judecatori a CSM. In argumentatia sa, Netejoru arata ca judecatoarea Camelia Bogdan ar fi incalcat articolul 99 din legea magistratilor, articol potrivit caruia constituie abatere disciplinara incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii.

Decizia a fost atacata cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In 13 decembrie, Inalta Curte a decis reprimirea Cameliei Bogdan in magistratura, printr-o decizie definitiva.

A doua excludere

Intr-un alt caz, Sectia pentru judecatori a CSM a decis pentru a doua oara, pe 6 aprilie 2018, excluderea din magistratura a Cameliei Bogdan si suspendarea din functie. Judecatorul a contestat decizia la Inalta Curte.

Camelia Bogdan, fosta judecatoare la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti, ar fi primit mai multe dosare spre judecare, in ianuarie 2016, care initial fusesera repartizate unui alt judecator, dar care intrase in concediu, scrie Agerpres. Dupa ce judecatorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi pastrat un dosar, in care a dispus, in luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizati fiind si notarul Jan Andrei, sotul Laurei Andrei, sefa Tribunalului Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza florescujohn
florescujohn
rank 4