Primul proiect al noului ministru de Finanțe: înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare. „Un paralelism birocratic inutil, pe banii românilor. Iliberal complet”

Joi, 19 August 2021, ora 20:13
9311 citiri
Primul proiect al noului ministru de Finanțe: înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare. „Un paralelism birocratic inutil, pe banii românilor. Iliberal complet”
Dan Vilceanu, noul ministru de Finanțe FOTO Hepta

Ministerul de Finanțe a lansat joi, 18 august, în dezbatere publică, un proiect de ordonanță care creează cadrul legal pentru înființarea băncilor de dezvoltare, primul pas pentru crearea Băncii Naționale de Dezvoltare.

Anunțul noului ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, a fost criticat dur de economistul Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București.

„Există în momentul de față următoarele instituții financiare de stat:

CEC - bancă comercială de stat finanțată din depozitele bancare atrase

EXIMBANK - agenție guvernamentală de creditare a exporturilor (după model american)

BANCA ROMÂNEASCĂ - o fostă bancă comercială lipită atipic de guvernarea PSD la agenția guvernamentală EXIMBANK, alipire care alterează atât caracterul ei de bancă depozitară (de stat) cât și caracterul de agenție guvernamentală de finanțare a exporturilor a EXMIBANK

FNGCIMM IFN SA - instituție de stat de garantare și creditare a IMM-urilor. Dă doar garanții, are foarte puține scheme de creditare dar poate fi ușor capitalizată și poate face creditarea IMM-urilor fără probleme, inclusiv fonduri cu capital de risc sau fonduri de scale-up. Este sub supravegherea BNR.

FRC (Fondul Român de Contragarantare) care contra-garantează garanțiile în nume și cont propriu acordate de FNGCIMM.

Compania Națională de Investiții - instituție de stat implicată în finanțarea investițiilor de stat (multe stadioane, săli de sport... investiții nu glumă).

Care este sensul să faci acum o nouă BANCĂ DE DEZVOLTARE care să facă ce face EXIMBANK (creditarea exportului), FNGCIMM (garanții, finanțare prin piață de capital, fonduri de cu capital de risc, business angels) sau CEC (creditare IMM și companii mari)? La cât de dificilă este reformarea acestor instituții financiare de stat și cât de greu merg lucrurile în interiorul lor, de ce e nevoie să mai creem una nouă, garantând că aceasta va merge mai bine? Un paralelism birocratic inutil, pe banii românilor. Iliberal complet...

Această bancă nu va putea colecta depozite bancare. Din ce se finanțează atunci? Va lista pe bursă propriile titluri, cel mai probabil. Fiind o bancă de stat, populată cel mai probabil cu politicieni și politruci, ce încredere va oferi ea investitorilor în titlurile acestei bănci? Niciuna sau niciuna consistentă. Caz în care va apela la banii publici. Ăia drămuiți și pe deficit excesiv. Mare parte structural.

„O nebunie cât casa”

O nebunie cât casa... Nebunie care, să nu uităm, a pornit de la cuplul Teodorovici - Vâlcov. Ei au lansat două năzbâtii: Fondul Suveran și Banca de Dezvoltare. Cum spuneam... rădăcinile socialiste nu se dezmint! Liberalismul e mai greu de aplicat și de apărat. Ce liberalism, acești oameni ”noi” au un singur scop pe termen foarte scurt: să se mufeze puternic la banii noștri. Prin tot felul de structuri de stat. Faliment și găuri negre, nu dezvoltare, va aduce această bancă! Ca toate celelalte constructe artificiale ale statului român. Și ale oricărui stat.

Un liberal adevărat nu ar crea astfel de structuri. Dimpotrivă... ar încuraja inteligent actorii privați din piață să le dezvolte. Și, odată cu ele, să ne dezvoltăm și noi.

Îndrăznești să crezi asta?”, a scris Cristian Păun pe pagina sa de Facebook.

Primul proiect lansat în prima zi de mandat

Ministerul de Finanțe a lansat, joi, în dezbatere publică, un proiect de ordonanță care creează cadrul legal pentru înființarea băncilor de dezvoltare, primul pas pentru crearea Băncii Naționale de Dezvoltare, un proiect vehiculat de câțiva ani, dar nepus în practică până în prezent. Acesta este primul proiect lansat de noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, la numai câteva ore de când a preluat mandatul, scrie publicația Econmedia.ro.

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi, la predarea mandatului de ministrul al Finanțelor către Dan Vîlceanu (Cîțu era interimar) că proiectul legislativ care va duce la înființarea unei noi bănci cu capital de stat, Banca Națională de Dezvoltare, este în proces de avizare. Premierul a mai spus că noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, va trebui să organizeze un grup de lucru care să găsească soluții pentru celelalte companii financiare de stat (CEC și Eximbank, n.r.), dat fiind că noua bancă „va prelua foarte multe din atribuțiile acestor instituții”.

România și-a asumat în fața partenerilor europeni crearea Băncii Naționale de Dezvoltare, o bancă ce va finanța proiecte realizate din fonduri europene. Proiectul a fost inclus și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis la Bruxelles.

Înființarea unei bănci de dezvoltare este o idee ce datează din anul 2015. Ministerul Finanțelor a mai lansat și în 2019 un proiect de act normativ care reglementa condiţiile generale de înfiinţare şi funcţionare a băncilor naţionale de dezvoltare, care sunt constituite şi funcţionează ca instituţii de credit, însă acesta nu a fost adoptat.

Guvernarea PNL a introdus ulterior proiectul Băncii Naționale de Dezvoltare în programul de guvernare și apoi în PNRR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#dan vilceanu, #Banca, #dezvoltare, #pndl, #Florin Citu , #Stiri Dan Vilceanu