Dan Vîlceanu, despre refacerea coaliției: „Pentru mine personal singura opțiune este USR”

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 10:02
2856 citiri
Dan Vîlceanu, despre refacerea coaliției: „Pentru mine personal singura opțiune este USR”
Dan Vîlceanu, declarație despre ieșirea din criză FOTO Hepta

Dan Vîlceanu, ministrul de Finanțe și unul din apropiații lui Florin Cîțu, a declarat marți, 2 noiembrie, după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus în mod oficial mandatul, că pentru el singura opțiune pentru o coaliție de guvernare este USR.

”Pot să vorbesc pentru mine, personal, şi prima opţiune, pentru mine, şi singura de altfel, este USR-ul”, a spus Vîlceanu.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus, mandatul, după eşecul de a strânge o majoritate pentru învestirea Guvernului său, iar liberalii vor să negocieze cu toate partidele pentru o majoritate stabilă în Parlament.

Surse liberale au precizat că în şedinţa BEx de luni seara, o mare parte din liderii partidului a pledat pentru un guvern cu PSD, motivând faptul că majoritatea din Parlament, cu acest partid, este mult mai stabilă decât cea cu USR şi UDMR.

Condiţia liberalilor este să aibă premierul într-un guvern cu PSD.

Declarațiile lui Dan Vîlceanu vin după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și-a depus în mod oficial mandatul, potrivit unor surse citate de Agerpres. Birourile Permanente Reunite au luat act de scrisoare și au anulat programul audierilor de astăzi și al votului din plen programat pentru miercuri.

Biroul Politic Național al PNL se întâlnește marți, 2 noiembrie, pentru a decide care sunt pașii de urmat după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și-a depus mandatul. Biroul Executiv propune BPN o „flexibilizarea mandatului şi iniţierea de negocieri cu toate partidele democratice”.

„BEx i-a propus domnului Nicolae Ciucă, premier desemnat, să depună mandatul de premier desemnat. A fost o decizie a BEx. A doua decizie de a propune BPN - mâine (n.r. marți) o să fie un BPN în format fizic - de a flexibiliza mandatul PNL şi de a începe negocieri cu toate forţele democratice din Parlamentul României pentru formarea unei majorităţi. Mâine seară vom stabili detalii - echipe de negociere”, a precizat Cîţu după şedinţa conducerii liberale.

Lider USR: „PNL trebuie să se decidă, ori cu USR ori cu PSD”

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat marţi, 2 noiembrie, că aşteaptă ca liberalii să spună că vor refacerea coaliţiei cu USR şi că nu vor face o înţelegere cu PSD. ”Trebuie să începem cât mai repede demersurile pentru refacerea coaliţiei”, a mai afirmat Moşteanu, arătând că mingea este la PNL şi la preşedintele Klaus Iohannis.

Moşteanu a afirmat că cei de la PNL au doar două variante, în acest moment, fie coaliţia cu USR, fie o guvernare cu PSD.

”PNL trebuie să se decidă, ori cu USR ori cu PSD. Toată ţara stă blocată de deciziile lor”, a spus Moşteanu la Parlament.

El a precizat că nu a existat nicio discuţie privind revenirea USR la guvernare.

”Am spus în repetate rânduri şi eu şi colegii mei. Sunt lucruri foarte clare de care trebuie să discutăm. E nevoie de o listă de priorităţi, cum alocăm banii, dar şi de modul cum se iau deciziile în coaliţie", a declarat Moşteanu.

El a precizat că se aşteaptă ca parlamentarii care au plecat din PNL împreună cu Ludovic Orban să voteze un guvern de coaliţie cu USR, el admiţând că fără voturile acestora, coaliţia ar avea susţinere la limită în Parlament.

”Suntem oameni politici responsabili, ne aşezăm la masă cu oricine vrea să să susţină un guvern care să facă nişte lucruri în ţara asta, de care fiecare român are nevoie”, a afirmat Moşteanu.

Reprezentantul USR a precizat că aşteaptă ca liberalii să spună că doresc refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR.

”Trebuie să începem cât mai repede demersurile pentru refacerea coaliţiei”, a mai afirmat Moşteanu, arătând că mingea este la PNL şi preşedintele Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
#dan vilceanu, #coalitie, #PNL, #USR , #Stiri Dan Vilceanu