Încă o lună de arest preventiv pentru dr. Dan Tesloianu, medicul care lua mită de la pacienți pentru a le implanta stimulatoare de la morți

Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 18:18
2692 citiri
Încă o lună de arest preventiv pentru dr. Dan Tesloianu, medicul care lua mită de la pacienți pentru a le implanta stimulatoare de la morți
Dr. Tesloianu se află după gratii din 18.02.2023, pentru luare de mită și abuz în serviciu. FOTO: Ionuț Mureșan

Medicul Dan Tesloianu – acuzat de procurori că a implantat pacienților 238 de dispozitive cardiace preluate de la cadavre – rămâne în pușcărie, după ce Curtea de Apel București i-a respins vineri, 7 aprilie, contestația chirurgului împotriva deciziei instanței de fond de prelungire a măsurii arestului preventiv cu încă 30 de zile.

Este pentru a doua oară când judecătorii decid ca medicul Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” să rămână după gratii pentru acuzațiile de corupție aduse de procurorii DNA.

„Respinge ca nefondată contestația formulată de contestatorul - inculpat Tesloianu Nicolae Dan împotriva încheierii din data de 17.03.2023, pronunțată de Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalul București - Secția I penală în dosarul nr. 7721/3/2023. (…) Definitivă. Pronunțată în ședința din Camera de consiliu, astăzi, 07.04.2023”,se arată în minuta Curtii de Apel București.

Medicul Dan Tesloianu se află după gratii din data de 18 februarie 2023.

„În perioada 2017 – august 2022 (…) a implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre, pentru care a utilizat accesorii din respectivele kituri de defibrilatoare tricamerale. (…) sau medici din subordine, la solicitarea acestuia, au alterat mai multe înscrisuri, respectiv formularele „Consimțământul informat al pacientului”, prin adăugarea, ulterior semnării acestora de către pacienți, unui paragraf olograf, înainte de rubrica cu semnătura persoanelor în cauză și fără a le aduce la cunoștință, că bolnavii și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extra din cadavre și/ sau efectuarea de modificări ulterioare pe FOCG (prin utilizarea de corectoare, rescriere și/ sau alte adăugiri) referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienți decedați”, se arată în referatul procurorilor.

Intervențiile, efectuate în urma unor „diagnostice fictive”

Anchetatorii mai susțin că o mare parte dintre aceste intervenții „nu erau necesare”, fiind efectuate fie în urma unor „diagnostice fictive”, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică. Ar fi vorba de medicamentul Neoton.

În acest dosar, sunt vizați în total șase medici și patru pacienți, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Medicul Nicolae Dan Tesloianu a fost arestat pentru 30 de zile Tribunalului București. Doctorul de la spitalul Sf Spiridon din Iași a contestat măsura arestării, dar a pierdut la Curtea de Apel București. Tesloianu este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, și luare de mită.

Alți doi complici ai lui Tesloianu, medici rezidenți, cercetați în libertate

Parchetul General a anunţat joi, 23 martie, că a dispus plasarea sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile, a doi medici rezidenţi de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi acuzaţi de luare de mită, în dosarul refolosirii stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, cei doi sunt angajaţi ai Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, acuzaţiile fiind de luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată (10 acte materiale).

„În mod concret, în perioada noiembrie 2022 - februarie 2023, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu, materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate, în cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe 'Sf. Spiridon' Iaşi, aceştia au primit diferite sume de bani, cu titlu de mită pentru activităţile prestate. Printre obligaţiile pe care inculpaţii trebuie să le respecte cât se află sub control judiciar se numără şi aceea de a nu mai exercita profesia de medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe 'Sfântul Spiridon' Iaşi, precum şi în nicio altă unitate medicală din reţeaua de stat”, transmite Parchetul.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#dan tesloianu, #luare de mita, #abuz in serviciu, #arestare preventiva, #prelungire arest preventiv, #curtea de apel bucuresti , #justitie