Camera Deputatilor si Parlamentul European, in incurcatura din cauza lui Dan Nica

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 15:57
3937 citiri
Camera Deputatilor si Parlamentul European, in incurcatura din cauza lui Dan Nica
Foto: presagalati.ro

Conducerea Camerei va raspunde PE in legatura cu imunitatea lui Dan Nica prin faptul ca PE nu are nicio competenta in privinta ridicarii imunitatii acestuia si orice solicitare impotriva unui europarlamentar roman in baza art.109 din Constitutie, trebuie respinsa ca fiind interpretata gresit.

"Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Nica si pe cale de consecinta orice solicitare facuta impotriva unui europarlamentar roman facuta in baza art 109 al. 2 din Constitutie trebuie respinsa ca fiind gresit interpretata, deoarece institutia nu are atributii in a emite astfel de cerereri impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei. Aceasta este si prevederea din legea responsabilitatii ministeriale si aceasta este si prevederea care rezulta din hotararea CC nr 93/99 (...) ", a afirmat secretarul BP al Camerei, Nicolae Mircovici, dupa sedinta de miercuri a Biroului Permanent.

El a explicat ca PE nu a gresit, ci a solicitat un punct de vedere tocmai datorita faptului ca nu exista o astfel de reglementare la nivelul PE si reglementarile sunt cele de la nivel national.

"La nivel national avem situatia in care urmarirea penala a unui membru al Guvernului sau a unui fost membru al Guvenrului poate fi solicitata de Camera Deputatilor, in cazul in care acesta are si calitatea de deputat, poate fi solicitata de Senatul Romaniei, in cazul in care are si calitatea de senator sau poate fi solicitata de presedintele Romaniei si nu de Parlamentul European. De aici incolo noi nu avem ce raspuns sa-l dam decat cel prevazut de Constitutie", a adaugat Mircovici.

"Nu exista nicio prevedere nici in Constitutia Romaniei, nici in legislatia Romaniei prin care aceasta solicitare de retinere, arestare preventiva sau incepere a urmaririi penale sa poata fi facuta de Parlamentul European. Neexistand o astfel de prevedere, noi nu aveam cum sa raspundem domnului Svoboda.

De aici incolo, este problema PE. Daca dansii au o astfel de prevedere in legislatia europeana, insa din cunostintele noastre..., noi trebuie sa raspundem la ce ne-a intrebat, nu sa facem noi interpretarea legislatiei europene. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de europarlamentar, ci de ministru. In interpretarea Constitutiei si a legii pentru cei care nu au calitarea de deputat sau senator si faptele sunt din perioada de ministru, nu Parlamentul poate sa faca o astfel de solicitare", a mai spus Mircovici.

In 20 martie Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a cerut precizari de la Camera Deputatilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, Biroul Permanent trimitand solicitarea la Comisia juridica pentru elaborarea unui punct de vedere, in termen de 10 zile.

In scrisoarea adresata presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, de catre presedintele Comisiei pentru afaceri juridice din PE, Pavel Svoboda, se aminteste ca, in sedinta de plen din 24 noiembrie, presedintele Parlamentului European a anuntat ca a primit de la autoritatile romane cererea de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputatilor si al Guvernului roman, in prezent membru al PE. Aceasta solicitare a fost trimisa Comisiei pentru afaceri juridice a PE.

In 26 septembrie 2014, DNA a cerut aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, referatul, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani".

In 27 septembrie, vicepresedintele PSD Dan Nica arata, intr-un comunicat, ca nu a cerut si nu a conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui si ca nu a detinut si nu detine societati offshore.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai 2014.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#aviz DNA Dan Nica Microsoft, #Parlamentul European imunitate Dan Nica, #Camera Deputatilor imunitate Dan Nica , #DNA