USL la capat de drum. Preia stafeta PP-DD (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:33
5881 citiri
USL la capat de drum. Preia stafeta PP-DD (Opinii)

Campania electorala care urmeaza va fi probabil prima de dupa '89 in care nu se vor arunca promisiuni tembele in romani, pentru ca atat USL cat si PDL au demonstrat ca nu pot, nu stiu, nu au de unde, cu cine sau cu ce.

Evident ca vor exista promisiuni, poate nici macar mai putin tembele ca in anii trecuti, insa bunul simt, evidenta si memoria prezenta ar trebui sa impiedice marile partide sa mai promita iluzii desarte.

Uniunii Social Liberale i s-ar putea raspunde, din secunda doi in care ar promite timpuri mai luminoase si pline de realizari, ca tot ceea ce profeteste la viitor ar fi putut sa implineasca si in prezentul celor sapte luni de guvernare.

Ce a impiedicat USL sa-si exerseze acum arta guvernarii, tocmai pentru a demonstra electoratului marea diferenta de valoare in comparatie cu haiducia pedelistilor lui Boc de la Guvern de pana-n 27 aprilie 2012?

Singura mare realizare a Guvernului Ponta de pana in prezent este, daca ea poate fi considerata o implinire, incercarea stoparii fraudarii banului public. O sarcina dificila, poate cea mai grea misiune, insa totodata o activitate reparatorie, buna pentru trecut, dar nu si pentru momit electoratul in viitor.

In aceeasi situatie delicata se gaseste, mai mult sau mai putin, si PDL - ARD, intrucat ce ar mai putea ei promite si sa nu fie intrebati cu minim bun simt de ce nu au facut lucrul asta pana in aprilie 2012.

In ordinea acestei logici, e neobisnuit, dar binevenit ca vom avea ambele cele mai mari formatiuni politice - si USL, si ARD - aproape falimentate din punctul de vedere al promisiunilor pe care NU le vor putea arunca poporului.

In schimbul unei intreceri in promisiuni despre realizari si impliniri economice marete, cand criza inca sufoca state si falimenteaza la propriu sectoare si industrii intregi, lupta dintre cele doua mari formatiuni politice se va duce mai degraba pe planul moral decat economic.

"Noi am venit sa stopam hotia" versus "Noi vom reveni sa alungam falsul si impostura de la Guvern" - aceasta pare de pe acum sa fie toata oferta de care cele doua formatiuni politice vor fi in stare in campanie.

Pentru ca e dovedit ca nimeni nu are solutii eficiente si sigure de lupta impotriva crizei si pentru ca nici USL si nici PDL - ARD nu le convine sa vorbeasca despre politici economice ori, mai rau, despre decontul guvernarii, ambele vor distrage atentia de la problemele grave, importante, singurele care ne privesc cu adevarat - cele legate de economie.

In schimbul promisiunilor din viitor, fortele politice principale se vor bate in si pe trecut. Isi vor rupe gatul pe cele 7,4 milioane de voturi, pe plagiate, pe piscinele din sate parasite, pe terenuri de fotbal in panta in comune pustiite si fara locuitori, ori pe grajdeni, lovituri de stat si genocid impotriva poporului.

Din aceste zgomote despre trecut se vor ridica insa alde PP-DD, Noua Republica, Cozma si cine s-o mai gasi in ipostaza de a fi virgin pe scena politica.

Ei vor fi cei care vor "avea voie" sa promita, pentru ca lor nu li se va putea niciodata reprosa de ce nu au facut pana acum. Ei nu vor trebui sa dea socoteala de nimic, pentru ca sunt cei care nu au facut nimic in politica. Tocmai de aceea, intr-un fel, ei sunt si cele mai periculoase tentatii pentru electorat.

Pentru ca, daca principalele partide au demonstrat ca mai mult de atat si atat nu se poate, cum si-ar putea imagina cineva ca un altul detine toate secretele si solutiile ratate de toti ceilalti?

Istoria ar trebui sa ne invete ca ar fi cazul sa speram ca numarul celor care vor cadea in plasa intinsa de Partidul Poporului sau de mesianismul Noii Republici va fi neglijabil. Altfel, daca acesti sateliti bezmetici ai scenei politice vor ajunge sa mai si decida in viitor, la alcatuirea noii majoritati parlamentare si la formarea Guvernului, putem sa renuntam si la speranta, nu doar la promisiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USL promisiuni electorale, #ARD PDL miscare de dreapta, #Traian Basescu , #Traian Basescu