Rezolva ceva inchiderea OTV? (Opinii)

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 13:07
8901 citiri
Rezolva ceva inchiderea OTV? (Opinii)

OTV a fost (sau este si va fi?) una dintre infectiile grave ale organismului media din Romania, iar decizia CNA de a-l inchide este absolut justificata.

Ca in cazul Al Capone, OTV si-a pierdut licenta pentru cea mai mica dintre vinovatiile sale, neplata amenzilor incasate de-a lungul timpului, dar e foarte bine ca s-a intamplat asa.

Dan Diaconescu a recurs la o aparare previzibila - este o victima politica a lui Victor Ponta, asa cum a fost si a lui Adrian Nastase. Nu cred ca Victor Ponta, la fel ca mentorul sau, are vreun respect pentru presa si, vezi Doamne!, n-ar incalca libertatea acesteia oricat de usor i-ar fi si oricat de tare l-ar enerva.

Nu cred asadar ca principiile l-au impiedicat pe Victor Ponta sa faca de petrecanie OTV, ci tocmai faptul ca stia exact la ce sa se astepte din partea lui Dan Diaconescu.

Prejudiciul de imagine pe care i-l aduc acuzatiile lui Dan Diaconescu, al carui capital electoral nu mai este deloc neglijabil, poate fi mai mare decat cel pe care i-l aducea un OTV in exercitiul functiunii.

Victor Ponta stie ca PSD are, din cauza lui Adrian Nastase in principal, o istorie nu tocmai favorabila in relatia cu presa si nu ar avea niciun motiv sa dezgroape de buna voie scandaluri si acuzatii vechi.

In plus, inchiderea OTV i-a facut intr-un fel un serviciu de imagine lui Dan Diaconescu. Ca in cazul Oltchim, i-a dat posibilitatea sa se plaseze in postura ideala, de victima politica, si astfel pozitionat sa colinde studiourile altor televizini extinzandu-si mesajul mult dincolo de limitele oferite de propriul post TV.

Ma intreb insa in ce masura inchiderea OTV este o asanare a peisajului media din Romania. Nu sunt, recunosc, foarte optimist. Pe de-o parte, tocmai pentru ca intreaga armata OTV a navalit in studiourile altor televiziuni, asa ca Dan Diaconescu, si din vedete OTV au devenit vedete si pe alte posturi, teoretic cu pretentii.

Dar sa zicem ca asta se intampla oricum de cand PP-DD reprezinta segmentul cel mai vioi al Opozitiei.

Necazul cel mare este ca deja audiovizualul romanesc este otevizat. Si nu ma refer doar la faptul ca temele lansate de OTV, precum Elodia, au fost preluate si dezvoltate de restul televizunilor pana intr-acolo incat presupusul amant al nefericitei avocate a ajuns sa fie subiect de breaking news. Ma refer la abordari, ton si selectarea subiectelor.

Dupa recentul scandal Nicolaescu, ma tem ca Romania TV a ajuns o infectie chiar mai mare decat OTV. Daca te uiti pe acest canal, altfel cu pretentii de seriozitate, cat e ziua de lunga vezi alerte de toate culorile, cate trei breaking news unul peste altul, in termeni care de care mai senzational, mai uluitor, mai exclusiv, mai nemaivazut, mai de neimaginat si nerepetat.

Diferenta este ca, pana la urma, OTV nu a vrut sa para niciodata altceva decat a fost, adica un post senzationalist, adresat unui segment saracut cu mintea, caruia sa-i satisfaca si pofta de senzational si frustrarile.

Televiziunile de stiri care imita OTV se pretind insa serioase, decente, dar merg pana unde Dan Diaconescu n-a ajuns totusi, adica sa inventeze cu cinism un fiu al lui Sergiu Nicolaescu si sa inainteze in instanta o cerere falsa. OTV a produs metastaze si ele sunt chiar mai grave decat tumora primara.

In plus, nu stiu cat va dura aceasta suspendare a OTV. Pe de-o parte, urmeaza un proces in instanta cu rezultate incerte, iar pe de alta parte, este posibil ca tocmai presiunea politica acuzata de Dan Diaconescu sa determine redeschiderea OTV, pentru ca, dupa cum spuneam, pentru Victor Ponta, fantoma OTV poate fi mai pacatoasa decat emisia OTV.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Dan Diaconescu inchidere OTV, #Diaconescu acuza Ponta OTV , #OTV