PSD il cheama pe Traian Basescu inapoi? (Opinii)

Marti, 03 Iunie 2014, ora 19:48 12544 citiri

Chemarea lui Dan Diaconescu la o mare alianta antiBasescu pare o replica palida si usor ridicola a unui PSD terifiat, la ceea ce se intampla in zona opozitiei si, mai ales, la ceea ce se contureaza ca un pas inapoi facut de presedinte, care abandoneaza binomul atat de favorabil social-democratilor, Basescu-Ponta.

"Avand in vedere ca sunt singurul candidat pentru Presedintia Romaniei, avand in vedere ca doi dintre contracandidatii mei s-au retras, avand in vedere ca sunt unul dintre putinii oameni curajosi care spun lucrurile in fata, ii rog pe ceilalti oameni care conduc partide mai mari sau mai mici sa vina alaturi de mine si sa facem ceea ce se va putea numi alianta antiBasescu".

Despre sansele de a castiga prezidentialele ale lui Dan Diaconescu, mai ales dupa scorul PP-DD la europarlamentare, nu cred ca are rost sa vorbim prea mult. Momentul lui a trecut, un balon de sapun nu tine decat foarte putin si al lui s-a spart deja.

Apelul la o alianta antiBasescu facut de Dan Diaconescu nu are asadar ca scop sustinerea strivitoarei sale candidaturi, ci tocmai mentinerea lui Traian Basescu in mijlocul jocului politic si lipirea imaginii presedintelui de aceea a noii constructii de pe dreapta PNL-PDL.

De ce se chinuie atat de mult actuala Putere sa faca asa ceva nu e foarte greu de inteles. Mesajul antiBasescu este nu doar cel mai important, cred ca este si singurul mesaj de forta al lui Victor Ponta si al PSD. Inamicul era clar, bine definit, demonizat, in ofensiva la randul sau, confruntarea cu el punea in umbra orice alta tema si anula orice alta personalitate.

Si era cat se poate de avantajos pentru PSD sa potenteze la maximum un noncandidat, unul care nu mai are dreptul legal de a candida, pentru ca in felul acesta impiedica ridicarea oricarei figuri periculoase si, in acelasi timp, putea fi sigur ca orice candidat al dreptei putea veni numai de sub "pulpana" prezidentiala si in acest fel ar fi preluat intreg pasivul bataliei.

Daca Traian Basescu iese din scena, iar noua constructie nu numai ca nu are legatura cu el, dar pare cumva chiar sa-l izoleze, toate emotiile negative legate de persoana sa dispar si lasa PSD in fata adevarului gol golut al realitatii unei guvernari care nu straluceste.

Fara sa vorbim despre Traian Basescu, vorbim de economie, despre coruptie, despre locuri de munca. Si daca ne-am chinuit sa lipim de el si numai de el masurile de austeritate, inseamna ca alt candidat independent de Traian Baescu ramane liber si de acest pasiv major.

In aceste conditii, cred ca PSD isi doreste chiar mai tare decat cei mai aprigi sustinatori ai presedintelui reintrarea lui Traian Basescu in mijlocul scenei politice.

Si daca Traian Basescu nu revine, atunci macar sa fie chemat, invocat, sa fie lipit cu forta de noua constructie, chiar daca ea contine numerosi "antibasisti" feroce, contine partidul de la care Traian Basescu si-a luat adio si pe care a vrut sa-l destructureze prin aparitia PMP, contine oameni pe care Traian Basescu i-a atacat furibund, contine "premierul de la Grivco", deci o multime de elemente incompatibile cu Traian Basescu.

PSD nu avea cum sa isi asume aceasta operatiune. Si-ar fi aratat prea explicit disperarea. L-a trimis pe Dan Diaconescu la inaintare.

De ce spun ca l-a trimis? Pentru ca Dan Diaconescu reprezinta in acest moment un partid fantoma care nu numai ca nu a trecut pragul electoral, ci a si fost inghitit practic de PSD, la bucata. Daca se forteaza putin, PSD poate inghite pana la ulitmul parlamentar PP-DD.

Dar ii este mai util sa nu o faca, sa pastreze aparenta unei entitati separate pe care, ca acum, sa o trimita la inaintare pentru tot felul de miscari strategice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza PSD.Erie
PSD.Erie
rank 5
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
PSD il cheama pe Traian Basescu inapoi? Haida de!