Procesul lui Dan Diaconescu a inceput cu o amanare

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 13:16
2146 citiri
Procesul lui Dan Diaconescu a inceput cu o amanare
Foto:dailybusiness.ro

Judecatoria Sectorului 1 a amanat, luni, pentru 17 ianuarie 2011, de la primul termen, procesul in care Dan Diaconescu si alte doua persoane sunt judecate pentru santaj, dupa ce inculpatii au cerut timp pentru a-si angaja avocati.

Dan Diaconescu, Doru Parv si Mitrus Ghezea s-au prezentat luni la Judecatoria Sectorului 1 la primul termen in care sunt judecati pentru santaj, insa au cerut amanare pentru a-si angaja avocati.

Procurorul DNA a cerut instantei sa admita cererile, astfel ca judecatoarea a decis ca procesul va continua in ianuarie 2011.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, pe 25 octombrie, pe patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, pentru doua infractiuni de santaj. Alaturi de Dan Diaconescu, procurorii au dispus trimiterea in judecata si a lui Dorel Petru Parv, realizator de programe la postul de televiziune OTV, acuzat de santaj, precum si a lui Mitrus Ghezea, jurnalist, fost realizator de programe la postul de televiziune OTV, fost director general al publicatiei "Atac la persoana", in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de santaj.

Din rechizitoriul intocmit de procurori reiese ca, in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu, in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune "OTV", ar fi "exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune mentionat, cat si indirect, prin intermediul coinculpatului Parv Dorel-Petru, asupra unui primar al unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 euro".

Potrivit procurorilor, "amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri".

"Sub presiunea acestor amenintari, primarul respectiv i-a remis efectiv inculpatului Parv Dorel-Petru suma de 30.000 euro si 42.000 lei, scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Diaconescu Cristian Dan", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii au mai stabilit ca, in cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu, tot in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul "OTV", ar fi "exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul inculpatului Mitrus Ghezea, realizatorul emisiunii "Semnal de alarma" difuzata pe acelasi post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro, din care a primit efectiv suma de 4.500 euro".

Conform DNA, amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat "Eurotombola", organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent.

In vederea recuperarii sumei care a reprezentat obiectul infractiunii de santaj, a fost instituit sechestru asigurator asupra unui imobil din municipiul Arad, apartinand lui Dorel Parv, pana la concurenta sumei 30.000 euro si 42.000 lei, se arata in comunicatul DNA.

Pe 23 iunie, Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea procurilor de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Dan Diaconescu si Dorel Parv, insa pe 25 iunie, Tribunalul Bucuresti a inlocuit masura arestarii preventive a lui Diaconescu cu cea de obligare de a nu parasi tara. Ulterior, masura respectiva a fost prelungita succesiv de procurori, fiind valabila pana la data de 21 noiembrie.

De asemenea, pe 4 august, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de Dorel Parv si a dispus fata de acesta masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu, masura valabila si in prezent.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#proces Dan Diaconescu, #amanare proces Dan Diaconescu , #proces