Presa de azi: OTV, academia de santaj

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 07:12
4737 citiri
Presa de azi: OTV, academia de santaj
Foto: Puterea

Patronul OTV, Dan Diaconescu, si clarvazatorul Doru Parv, retinuti ieri-dimineata de procurorii anticoruptie pentru santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ioan Florin Mot, au fost prezentati magistratilor Judecatoriei Sectorului 1, in vederea arestarii preventive.

Santaj sau restituirea unui imprumut?, intreaba jurnalistii de la Puterea. Aparatorii lui Dan Diaconescu sustin ca procurorii nu au nici o proba cu privire la faptul ca realizatorul tv ar fi implicat in santajarea edilului aradean, la dosar existand doar interceptari ale convorbirilor telefonice purtate de primarul Mot cu Doru Parv. Anchetatorii sunt insa de alta parere.

Dupa 14 ore de audieri la DNA, Dan Diaconescu a fost anuntat ca impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala pentru santaj. Apoi a fost anuntat ca pe numele sau a fost emisa o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Ulterior, patronul OTV a fost scos in cause din sediul parchetului, urcat intr-o masina a politiei si transportat in arestul Directiei de Cercetari Penale.

La finalul audierilor, procurorii Sectiei pentru Combaterea Coruptiei din cadrul DNA au decis retinerea lui Dan Diaconescu si a lui Doru Parv in dosarul cu numarul 163/P/2009. Potrivit ordonantei de retinere, "din actele premergatoare administrate in cauza, rezulta indicii temeinice si probe cu privire la savarsirea de catre faptuitorul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de santaj, fapta prevazuta de art, 194 alin. 1 si 2 Cod penal, raportat la art. 13 indice 1 din Legea nr. 78/2000".

In rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva lui Dan Diaconescu, din data de 18 iunie 2010, procurorii mai retin ca "amenintarea consta in darea in vileag a unor fapte reale ori imaginare, compromitatoare pentru persoana vatamata, cum ar fi alegatia ca ar detine o avere importanta nejustificata, precum si ca Mot Ioan Florin ar fi efectuat tranzactii ilicite cu terenuri agricole, pagubind astfel cetatenii comunei Zarand.

In consecinta, in temeiul art. 228 aliniatul 1 Cod procedura penala, dispun inceperea urmarii penale fata de Diaconescu Cristian Dan sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 194 alin. 1 si 2 Cod penal raportat la art. 13, indice 1 din Legea 78/2000".

OTV, academia de santaj, titreaza Adevarul. Patronul OTV si clarvazatorul sau, Doru Parv, au profitat de naivitatea unui primar si l-au "fezandat": ba cu viziuni apocaliptice, ba cu "dezvaluiri" despre el. Primarul localitatii aradene Zarand, Ion Mot, a vorbit pentru "Adevarul" despe modul in care a fost santajat. Primarul sustine ca banii erau destinati sediului OTV.

Dupa mari insistente, Mot a acceptat sa vorbeasca despre modul in care a fost santajat, de unde avea bani sa plateasca si ce l-a determinat sa depuna plangere.

"Pe Parv il stiam mare clarvazator aici in zona. Am apelat odata la el cu clarviziunile si m-a taxat destul de bine, cu 25.000 de euro. Fara chitanta. Neimpozabil", a marturisit edilul. Acesta a negat ca ar fi apelat la clarvazator pentru probleme electorale si sustine ca au fost chestiuni legate de familie.

"Mi-a zis minciuni. Ca o sa fie fiul meu bolnav, ca o sa aiba accident de masina si minciuni de-ale lui. A spus ca se roaga la nu stiu cine, la cel cu coarne, ca la Dumnezeu nu se roaga. In Biblie scrie ca sunt lucruri curate si necurate", a explicat primarul clarviziunile lui Doru Parv.

Dupa acest episod, primarul sustine ca a inceput si santajul. Mot spune ca a fost contactat de Parv, care l-a amenintat ca are imagini compormitatoare pe o caseta video, care va fi difuzata pe OTV, dar ca in schimbul unei sume de mai putin de 50.000 de euro, conform primarului, ar interveni pe langa Dan Diaconescu sa nu difuzeze acele imagini.

"Sincer, nu stiu ce contine acea caseta. Le-am spus ca nu am bani. Tot din doua in doua saptamani da-ne, da-ne. Am cerut bani imprumut si m-am saturat sa le dau. Pentru ce sa le dau? Sa se plimbe Dan Diaconescu si Doru Parv cu iahtul? Sincer, nu stiu ce contine acea caseta", a spus primarul.

Acesta sustine ca nu a discutat niciodata cu bossul de la OTV, ci numai cu clarvazatorul Parv. "Singurul cu care am vorbit a fost Doru Parv. Mi-a cerut bani pentru sediul OTV. Am cazut de fraier, ce sa fac?", a mai spus Ioan Mot. Acesta sustine ca nici nu il intereseaza ce se intampla cu Dan Diaconescu si Doru Parv atata timp cat e lasat in pace. "Mi-a fost greu. A trebuit sa fac ceva. E bagat totul la dosar. Procuratura isi face treaba. Nu vreau sa le fac rau, doar sa ma lase in pace. Daca vor sa imi dea banii inapoi, bine, daca nu, sa isi ia medicamente de ei", a mai completat Mot.

Ce probe au anchetatorii impotriva lui Dan Diaconescu, ne informeaza Gandul. Dosarul penal pentru santaj al patronului OTV, Dan Diaconescu, si al colaboratorului acestuia, clarvazatorul Doru Parv, a ajuns pe masa judecatorilor pentru solutionarea cererii de arestare formulata de procurorii anticoruptie.

Anchetatorii sustin ca sub presiunea acestor amenintari, din suma pretinsa initial, primarul a platit efectiv 30.000 euro si 4.200 lei. In rezolutie se mai precizeaza urmatoarele: "Amenintarea consta in darea in vileag a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana vatamata, cum ar fi alegatia ca ar detine o avere importanta, nejustificata, precum si ca ar efectua tranzactii ilicite cu terenuri agricole, pagubind astfel cetatenii comunei Zarand".

In afara de denuntul penal formulat de primarul Ion Mot, procurorii isi sustin acuzarea si pe alte probe.

In primul rand, este vorba de o caseta video - ridicata de la sediul OTV in timpul perchezitiei efectuate luni - pe care este inregistrat un promo in care Dan Diaconescu anunta dezvaluiri incendiare despre primarul din Zarand. Ulterior, dezvaluirile nu au mai fost prezentate pe post. Surse judiciare sustin ca o echipa de la OTV a realizat materialul jurnalistic anuntat.

Alte probe ale procurorilor provin din inregistrarile convorbirilor telefonice dispuse in dosar. Surse judiciare sustin ca "paranormalul" Doru Parv l-ar fi sunat, intr-o singura zi, de patru ori pe patronul OTV. Acesta nu i-ar fi raspuns si atunci i-a transmis un mesaj prin intermediul soferului, spunandu-i sa fie sunat de Dan Diaconescu pentru a discuta despre primarul din Zarand. Dupa ce a primit mesajul, Dan Diaconescu l-a sunat pe Doru Parv.

Scandalul OTV: "Banii au fost pentru descantece", aflam din Romania Libera. In apararea sa, Diaconescu a declarat ieri noapte la DNA ca nu a mai difuzat dezvaluirile deoarece nu erau suficient documentate de realizatorul anchetei jurnalistice, reporterul Mihaela Moise.

Patronul televiziunii a mai spus ca la fiecare emisiune "Dan Diaconescu Direct" pe care o modereaza, sunt anuntate trei-patru dezvaluiri, dar ca nu se epuizeaza toate subiectele in fiecare emisiune din lipsa de timp. Acesta ar fi al doilea motiv pentru nedifuzarea filmului compromitator despre primarul Mot, a sustinut Diaconescu.

Nedifuzarea casetei ar reprezenta proba implicarii lui Dan Diaconescu in santaj, deoarece patronul OTV (nu Doru Parv) hotara ce casete se difuzeaza pe post, spun surse judiciare.

La perchezitiile de luni dimineata, procurorii au gasit caseta cu emisiunea in care Dan Diaconescu a promovat filmul despre primarul Mot. In plus, la dosar exista si declaratia de martor a Mihaelei Moise, potrivit careia i s-a spus ca filmul ei nu a mai fost difuzat deoarece nu era suficient documentat.

In declaratia sa data noaptea trecuta, Dan Diaconescu a negat ca ar fi autorul santajarii primarului Mot. El a sustinut ca Doru Parv nu-i era apropiat, ci doar colaborator. Din interceptarile convorbirilor dintre Dan Diaconescu si Parv nu ar exista o intelegere prealabila a acestora pentru a-l santaja pe primarul Mot, sustine avocatul Daniel Fenechiu.

"Din interceptari rezulta doar o relatie financiara complicata intre Parv si primar, dar care nu-l implica si pe Dan Diaconescu," ne-a declarat avocatul Fenechiu.

Dan Diaconescu nu a incheiat cu primarul Mot nici un contract de prestari servicii. Astfel de contracte ar exista doar intre Parv si Mot, pentru prestari servicii care constau in descantece si sedinte de spiritism.

Potrivit lui Fenechiu, clarvazatorul Parv l-ar fi avut client pe primarul Mot inca din 2008, cand i-a facut descantece pentru a castiga alegerile locale. De asemenea, l-ar fi descantat si pe fiul acestuia, caruia Parv ii prevestise niste nenoriciri. Dupa ce i-ar fi asigurat succesul in alegeri si l-ar fi salvat de nenoriciri pe fiul primarului (care detine o carciuma in Zarand), Mot ar fi refuzat sa-i plateasca integral prestatiile. Ca sa scape de datorii, Mot l-ar fi denuntat pe Parv, acuzandu-l de santaj.

Dan Diaconescu, acum trei ani: "Daca iti pune 5.000 Euro la o ancheta, nu stiu daca-i poti refuza", potrivit Evenimentul Zilei. Dan Diaconescu explica, intr-un interviu acordat cu trei ani in urma, cat de greu ii este unui jurnalist sa reziste "tentatiei". Ieri, realizatorul a fost retinut sub acuzatia de santaj.

"La o ancheta, daca-ti pune unul 5.000 de euro, nu stiu daca-i poti refuza". Asa explica Dan Diaconescu, intr-un interviu acordat cu trei ani in urma, cat de greu ii este unui jurnalist sa reziste "tentatiei". Ieri, realizatorul OTV a fost retinut de procurorii anticoruptie sub acuzatia de santaj si amenintare.

Era noiembrie 2007. Relaxat si sigur pe sine, Dan Diaconescu intra, unde in alta parte decat "in direct", sa prezinte un filmulet facut de Lazarus, despre cine altcineva decat Elodia, urmand ca, in timp ce rula caseta, DD sa-mi acorde un interviu pentru revista ieseana "Opinia studenteasca".

Intr-o camaruta intunecoasa din apartamentul din Romana, pe care invidiosii il reduceau la statutul de garsoniera, DD a vorbit despre presa si dusmanul numarul unu de atunci, CNA. Dar si despre cat de greu e sa fii ziarist onest.

"Daca ai noroc sa nu iei spagi, trebuie sa ai niste parinti mai bogati sau sa ai niste prieteni, fiindca altfel e greu sa rezisti unei tentatii. La o ancheta, daca iti pune unul 5.000 de euro, nu stiu daca-i poti refuza", spunea Diaconescu.

"Daca faceam eu OTV-ul prin '92, cand nu era CNA... Imi trebuia un microfon si o camera de luat vederi de aia de nunti si dadeam lovitura. Dar, pana la urma, cred ca eram arestat de mult". Tot atunci prezicea ca o va "omori" pe Elodia cand audienta va scadea sub 2 puncte.

Voia sa se extinda in Italia si Spania, sa-si cumpere elicopter, idei pe care i le-au furat intre timp alte televiziuni. In trei ani, "Elodia" a trecut de 200 de episoade, iar "liderul poporului" a ajuns dupa gratii, cel putin pentru o noapte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Diaconescu DNA, #Dan Diaconescu urmarire penala, #Dan Diaconescu santaj , #stiri Dan Diaconescu