Opinii: Lansarea unei fantasme: DDD

Miercuri, 18 August 2010, ora 22:08
1777 citiri
Opinii: Lansarea unei fantasme: DDD

Ne aflam in situatia de a fi partasi la o lucratura cu nimic deosebita de altele abia destramate, ca dovada ca istoria recenta nu ne este de niciun folos. Dar nici nu ne iarta.

Incercarea unor intelectuali seriosi de a ne preveni nu ne-a ajutat. Ne-am lasat inselati o data, de doua ori, de "n" ori, iar acum o luam de la capat. Non bis in idem, zice degeaba latinul. Si nu e vorba de a acorda o sansa Partidului Poporului ca sa vedem de ce e in stare, fiindca stim.

Ne lasam ca de obicei dusi de apele euforiei, scufundandu-ne in promisiuni desarte, dar la fel de bine mestesugite. Sociologii, psihologii tac, de nu cumva pun umarul la reusita facaturilor. Vom mai rata un numar de ani ca sa ne trezim iarasi in durerea noastra eterna: nu vrem sa invatam nimic din ce ni se intampla.

Ne-am obisnuit cu fantasmele ca pruncii cu leaganul: la inceput a fost Caritas-ul: am asteptat ca banii sa ni se inmulteasca de 8 ori intr-un an si ne-a jefuit economiile, casele, averile, sanatatea si, unora, viata.

Ioan Stoica devenise salvatorul Romaniei, "Mesia din Carpati", fiind invitat sa-si depuna candidatura la functia suprema. L-au copiat zeci de alte novo caritasuri, fonduri nationale de investitii, banci populare, scule iscusite de stors bani de la prostime, toate apartinand unor escroci notorii.

Pacaleala jocurilor piramidale de "intrajutorare" a tinut pana s-au epuizat resursele populatiei. A crapat Europa de ras. Dar ne-a si plans. Cativa tapi ispasitori au facut vizite la Mititica, dar organele de stat care aveau datoria sa supravegheze legalitatea, sa ne apere de hotie sunt bine mersi. Unii chiar foarte bine.

Vazand smecherii, ai nostri, dar si straini, cat de usor ne lasam prostiti, au curs ofertele de privatizare pe pielea ursului din padure, de afaceri si locuri de munca generoase in Occidentul bunastarii si-am umplut lumea de homeless-i, prostituate si cersetori, iar tara, de lacrimi.

Te-ai fi asteptat sa ne fraiereasca-tepuiasca unii cu carte mai multa, or noi ne inchinam sforarilor, pescuitorilor in ape tulburi, ipocritilor, dar mai cu seama mincinosilor, conditia fiind sa ne minta frumos, sa ne promita ce vrem noi sa auzim, ca apoi sa vina in numele poporului sa ne "faca" iarasi si iarasi nu doar la buzunar, ci si la viitor.

Cine ne pacaleste?

Fantasmele apar intai in mintea teparilor, lihniti dupa avere nemuncita. Cauta in disperare fraieri ici-colo, insa rezultatele sunt sub asteptari, iar poftele nu-i lasa sa doarma. Au descoperit apoi ca televiziunile, mediile sunt cele mai potrivite canale pentru manipularea multimilor si atingerea scopurilor.

Bombardamentele mediatice zilnice in cazurile Caritas - "jaful secolului", Sabina Product - Bahaian, Gerald - Gorduna... , relatiile cu insi dubiosi din sferele puterii, ale autoritatilor locale (Primaria Cluj) ori nationale, cu jurnalisti naimiti si non combat-ul justitiarilor le-au garantat succesul. Iar noua, paguba.

Nu lipsesc traficantii de indulgente divine, vrajitorii, vindecatorii cu urina, yoghinii lui Bivolaru, profitorul de fecioare neprihanite, exportat cu succes suedezilor. Secta sa a pus umarul alaturi de parapsihologi si-n recenta campanie electorala, pentagrama si lantul uman apartinandu-le.

Intre timp, au navalit in scena aventurierii politici. La inceput a mers partidul-revista: PRM - Romania Mare si Tricolorul, PUNR - Tribuna, Partidul Liber Schimbist - Catavencu. Gasind ecou la TV, au facut cariera parlamentara. Studiourile au devenit principala scena a confruntarii politice, frontul pentru cucerirea notorietatii si a imaginii publice, iar satele, uzinele urbane de locuit sunt ocolite ca leprozeriile.

Pe ecran se castiga ori se pierd alegerile. Sumele cheltuite de partide pentru prim-plan mediatic au secatuit vistieria statului. Chiar in vreme de criza. S-a mizat pe socul mediatic, recuperat cu mare maiestrie de forjorii de politicieni din carton.

Remake-ul in cazul DDD pare insa a depasi pana si fanteziile cele mai avantate.

E mester la adunat gura-casca in juru-i. Are de la cine invata. Si-a fructificat talentul intai cu extractii interlope, si-a desavarsit arta prostirii in direct cu Elodia, iar acum da lovitura vietii sale cu o formatiune politica dupa tipicul si asemanarea celei becaliene, in curs de expirare.

Promite orice i se cere, de la zeci de mii de euro pe cap de locuitor, la locuri de munca, salarii si pensii grase, servicii europene, dreptate, cinste, ordine. Imediat ce va fi ales.

Are raspunsuri pentru toate intrebarile, se pricepe la treburile statului dinauntru si din afara, prevede o Romanie mareata sub domnia sa, va face totul, caci moare de dragul amarastenilor. Mediile il invita seri la rand sa-si desavarseasca opera. Ecuatia succesului. Vom trai mai bine inca o data.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Dan Diaconescu candidatura presedintie , #OTV