Misiunea secreta a lui Dan Diaconescu in Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 23:49
13377 citiri
Misiunea secreta a lui Dan Diaconescu in Romania (Opinii)
Foto: Arhiva

Daca as fi auzit ca o trupa de ursi salbatici suparati pe viata lor saraca din padure a coborat de munti si a ocupat combinatul Oltchim, in semn de protest fata de destinul tragic-comic al societatii, nu m-ar fi mirat mai mult decat sa aud ca Dan Diaconescu a castigat licitatia publica pentru pachetul de actiuni majoritar detinut de Ministerul Economiei la Oltchim. Mi-as fi explicat mai usor auto-coordonarea ursilor in formatie de cotropire si supunere decat rezultatul final al licitatiei de la Oltchim.

In fond, evolutia a facut posibile atatea realizari ale lumii vii, ca un atac minutios pregatit de ursi asupra unui oras precum, sa zicem, Brasovul pare inca mai natural si mai logic a se intampla decat o asemenea eroare ca aparitia lui Dan Diaconescu in procesul privatizarii unuia dintre cele mai mari obiective economice ale Guvernului Romaniei. In ordinea probabilitatilor si statisticii, pare mult mai usor si firesc sa fi auzit cum ursii se coordoneaza reciproc in timpul atacului, datorita vreunei forme de limbaj arhaic, decat avantul lui DD in procesul privatizarii Oltchim.

Exista insa ceva si mai fascinant decat oferta sa ametitoare de 203 milioane lei pentru pachetul majoritar de actiuni de la Oltchim. Ceva comparabil doar cu un strigat de ajutor din partea ursilor carpatini, emis prin intermediul codului Morse: posibilitatea ca Dan Diaconescu chiar sa prezinte banii pe care i-a licitat pentru Oltchim, adica peste 40 de milioane de euro gramada.

Cand nici el nu stie de unde vor veni banii acestia, cand ba ii prezinta din partea poporului, ba din partea unor investitori straini si invaluiti in mister, a crede ca DD va salva Oltchimul e ca si cum ai crede inca povesti cu Mos Martin care serveste mierea de albina in timp ce discuta calm despre vreme.

In conditiile in care afaceristul Da Diaconescu este dator la stat, a bagat OTV-ul in faliment si este cercetat pentru spalare de bani si evaziune fiscala, sa auzim din partea lui nu doar ca va plati cele 200 de milioane de lei, ca va asigura salariile angajatilor si va avea grija sa nu concedieze pe nimeni, ci dimpotriva i-au ramas bani sa participe si la privatizarea Tarom plus altelele viitoare, e ca si cum am sta cu ursul criminal la taclale despre valorile si sensul vietii.

Ce e si mai ciudat este ca doar datoriile catre stat ale companiilor pe care Dan Diaconescu le detine reprezinta o buna parte din suma cu care DD a castigat licitatia pentru Oltchim. Cu astfel de datorii pe capul firmelor pe care le detine, cercetat pentru spalare de bani, evaziune fiscala si trimis in judecata pentru santaj, Dan Diaconescu nu ar fi putut sa puna in scena circul primei privatizari televizate decat in nume propriu, pe persoana fizica.

Paravan sau nu, interfata unor grupari misterioase cu iz mafiot sau doar un nebun care nu mai distinge bine realitatea de imaginea de pe ecranele televiziunii, D. Diaconescu asigura pe toata lumea ca va baga nu mai putin de 2 miliarde in combinat. Nu lasa nicio secunda insa sa se inteleaga de unde ar veni macar bani. Evident ca deja tot circul pe care l-a produs si l-a pus in scena i-a mai adus un plus de notorietate. Despre care omul de televiziune stie prea bine ca face mai mult si decat miliardele pe care nu le are. Iar pentru campania electorala care deja a si inceput, pentru alegerile din 9 decembrie, acest gen de publicitate nu poate fi decat benefica.

Campania pe care DD si-o face prin spectacolul furnizat in direct timp de trei zile ar fi trebuit sa coste miliarde. In realitate, datorita efectului obtinut, ea chiar face toti banii astia pe care D. Diaconescu nu-i va plati insa niciodata.

Dar circul oferit de DD in ultimele zile va avea consecinte mai profunde decat ar fi avut o descindere in masa a tuturor celor 8.000 de ursi din munti inspre asezarile omenesti.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dan Diaconescu Oltchim, #Dan Diaconescu circ privatizare Oltchim, #ursi atac Romania , #Partidul Poporului