Editorial: Partidul Poporului marca Dan Diaconescu

Luni, 28 Iunie 2010, ora 09:11
6367 citiri
Editorial: Partidul Poporului marca Dan Diaconescu

Ce sanse are Dan Diaconescu sa creasca un partid la san si sa-l transforme in alternativa? Radeti? Mie nu imi vine. Ma pune pe ganduri. Am auzit in ultima perioada prea multi consumatori de realitate cugetand cu glas tare ca sunt atat de scarbiti incat l-ar vota pe Corneliu Vadim Tudor, numai asa, de chestie. Care chestie? Sa ne distram, daca de altceva nu suntem in stare.

Tineti minte turul doi dintre Ion Iliescu si CVT? Sociologii vorbeau atunci de lehamitea care a cuprins electoratul tanar si de faptul ca urnele au fost in primul rand vizitate cu un sentiment de fronda. Ce s-a schimbat de-atunci? Am devenit mult mai saraci, si tare lipsiti de speranta, deoarece inca ne cautam tatucii in fata blocului si refuzam sa credem ca ii avem in piept.

Or pe fondul disperarii, nevoia de autoritarism cu fata umana creste pe masura ce puterile natiunii se imputineaza. Detine Dan Diaconescu germenii unui despot luminat? Probabil ca nu, dar are alta calitate, aceea de-a strange oameni in jurul unei idei: poporul.

Nu stiu daca ideea infiintarii unui partid s-a nascut in mintea patronului OTV pentru a folosi un pistol mediatic impotriva necazurilor sale cu justitia. Pana acum nu s-a apucat nimeni de politica deoarece ii tremura inima la auzul glasului norodului.

Dar nu-l doare gura sa o declare, nu-i asa? Si asta e tot ce conteaza.

Desigur ca "glasul poporului" nu poate fi redus la simtirea celor care privesc dezmatul, care se simt impliniti privind la exacerbarea de mahala a trairilor, la procesele ad-hoc desfasurate in jurul unui preot acuzat ca abuzeaza sexual o enoriasa. Si nici la apetitul pentru a savura delirul unor lideri ajunsi, ce-i drept, in Parlamentul European, dar care isi fac un titlu de glorie din a pune diagnostice lui Traian Basescu, de pilda ("are cancer generalizat", "e nebun de legat"), fara sa-i intrerupa nimeni.

Daca isi pastreaza obiceiul, Dan Diaconescu va cobori cu audienta acolo unde era inainte sa fie arestat, adica vreo 150.000 media in prime-time.

Dar daca n-o va face? Daca va angaja o firma de consultanta care sa-l ajute sa-si slefuiasca prestatia pana la a reprezenta alternativa? In Uniunea Europeana, 2010 este declarat "anul combaterii saraciei si excluziunii sociale", or aici are teren nesfarsit de manevra.

Cum a crescut Traian Basescu? Avea acelasi teren propice. A castigat Bucurestiul in care niciun primar nu fusese in stare sa mature si a promis ca muta gunoaiele cu bomba atomica, apoi tara, pe fondul coruptiei generalizate. Nici n-ar fi trebuit sa deschida gura, romanii erau atat de satui de minciuna si spaga incat ar fi votat doar un afis - "Vin la primarie" si "Arde-i pe corupti" au reprezentat, in esenta, cam asa ceva. Niste mesaje mestesugite.

Mai ramane carisma. Traian Basescu se misca natural in orice ipostaza, stapaneste arta seductiei ca si cand ar fi supt-o in loc de lapte, simte culoarul energetic al multimii si se incoloneaza printre electori pana le imprima calea. Isi arata slabiciunile fara sa ezite, isi pocneste adversarii exact unde-i doare mai tare, este stralucit in a manipula sentimente. Dar n-are urmasi.

Dan Diaconescu are doar un coridor favorabil. Romanii s-au prins ca 20 de ani de democratie au insemnat "noi si-ai nostri", poveste din care ei nu faceau parte. Mai ramane intrebarea: sunt chiar atat de disperati?

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Dan Diaconescu Partidul Poporului, #Dan Diaconescu presedinte , #OTV