Dan Diaconescu dă vina pe procurorii DNA pentru declarația în care l-a „înfundat” pe Marian Vanghelie: „M-au audiat într-o atmosferă ostilă, de teroare!”

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 03:04
4948 citiri
Dan Diaconescu dă vina pe procurorii DNA pentru declarația în care l-a „înfundat” pe Marian Vanghelie: „M-au audiat într-o atmosferă ostilă, de teroare!”
Dan Diaconescu era cât pe ce să se aleagă cu un nou dosar, pentru mărturie mincinoasă. FOTO: Ionuț Mureșan

Dan Diaconescu a susținut joi, 8 iunie, la Curtea de Apel București – acolo unde a fost audiat în dosarul șpăgilor lui Marian Vanghelie – că procurorii DNA l-ar fi audiat într-o „atmosferă ostilă, de teroare”, atunci când l-au întrebat despre relațiile de afaceri pe care le avea cu fostul edil al sectorului 5. Fostul patron OTV s susținut că n-au fost făcute presiuni asupra lui la DNA, dar că procurorii i-au „arătat documente”, iar el n-a avut ce să facă decât să le „ia de bune”.

Dan Diaconescu, fost patron OTV, este al doilea nume din presă care este chemat să vorbească despre banii de la Marian Vanghelie, după acționarul B1Tv Sorin Oancea.

Acesta din urmă a fost audiat în data de 07.09.2022 și a vorbit despre vremurile în care el și actualul prim-vicepreședinte al PNL, Rareș Bogdan (pe atunci realizator tv), se „băteau” care să transmită în exclusivitate „Vanghelioanele”.

Acum a venit rândul lui Dan Diaconescu să vorbească despre publicitatea pe care o plătea Marian Vanghelie și despre o achiziția în care au fost implicați vărul acestuia Sorin Mircea Niculae, alături de fosta directoare a OTV, Diana Voiculescu, cu privire la o vilă din Cartierul Primăverii din Capitală.

Dan Diaconescu, prins între „ciocan și nicovală”

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Fostul patron OTV este vizat în acest moment într-un dosar de sex cu minore, fapte care ar fi fost comise după eliberarea din închisoare, acesta fiind condamnat la 5 ani pentru șantaj.

Cumva, Dan Diaconescu a încercat să își mențină pe cât posibil declarația de la urmărirea penală, fără să riște să fie acuzat de mărturie mincinoasă, dar nici să în „înfunde” prea mult pe Marian Vanghelie, ai cărui avocați îl încolțeau cu întrebările.

La urma urmei, Dan Diaconescu a semnat la urmărirea penală o declarație în care a relatat cum l-ar fi ajutat pe Marian Vanghelie să cumpere o vilă prin intermediari. O retragere a declarației respective i-ar fi adus automat un nou dosar de mărturie mincinoasă, așa că fostul patron OTV și-a „nuanțat” susținerile.

Judecător: Ați achiziționat vreodată un imobil pentru Marian Vanghelie?

Diaconescu: Nu am achiziționat și nu am intermediat achiziția din str. Pictor Negulici 24. Nu îmi aduc aminte să fi discutat cu Marian Vanghelie despre imobilul din strada Pictor Ion Negilici nr. 24.

Procuror: Înteleg că martorul nu își amintește. A făcut precizarea la urmărirea penală că inculpatul Vanghelie Marian se ferea de presă și nu voia să se afle că intenționa să cumpere acest imobil.

Diaconescu: Nu îmi aduc aminte ca domnul Vanghelie să îmi fi spus asa ceva. Dacă așa am declarat în fața procurorului, atunci susțin declarația. Problema e că nu îmi aduc aminte de ce a spus Vanghelie că se ferește de presă. Înseamnă că atunci așa aveam reprezentarea.

Procuror: A mai declarat că inculpatul Vanghelie i-a spus că nu poate să ia credit imobiliar. Care e motivul pentru care nu putea să ia credit imobiliar?

Diaconescu: Nu îmi amintesc de ce domnule Vanghelie a spus că nu poate contracta un credit imobiliar.

Procuror: V-a trimis inculpatul Vanghelie o persoană, un intermediar, care să cumpere imobilul în locul lui? Ați declarat așa: „Când l-am întrebat pe Vanghelie de ce cumpăra pe numele lui Niculae Mircea Sorin mi-a spus să nu îmi bat capul”.

Diaconescu: Dacă am declarat că l-am întrebat atunci pe domnul Vanghelie de ce dorește să cumpere imobilul prin intermediul lui Niculae Mircea Sorin, înseamnă că așa au stat lucrurile. Ceea ce doresc să subliniez este că eu nu am dus pe nimeni din familia Vanghelie la acel imobil.

Procuror: Dacă o parte din bani au fost dați cash.

Diaconescu: Nu știu dacă pentru achiziționarea imobilului o pare din banii au fost dați cash, pentru că nu am participat la tranzacție.

Procuror: Ați declarat la urmărirea penală: „O parte din bani au fost virați în contul lui Voiculescu Diana (n.r. – fostă directoare la OTV) de la Volksbank și o parte au fost dați cash de către Voiculescu Diana”. Vă mențineți acestă declarație?

Diaconescu: Mențin…

Avocat: A declarat că nu a participat la nicio ședință de vizionare, nu a participat la niciun fel de discuție. Totuși, cum are cunoștință despre aceste tranzacții?

Diaconescu: Așa am aflat de la organele de anchetă…

Avocat: E o mare diferență, trebuie să spună ce cunoaște, ce știe în mod personal.

Diaconescu: Nu am participat personal la nicio discuție, nici la tranzacția privind imobilul din str. Pictor Negolici nr. 24.

Judecător: Atunci de unde știți?

Diaconescu: Senzația mea e că așa a spus procurorul la urmărirea penală. Așa am aflat că o parte din bani au fost plătiți cash, iar o parte în cont. Probabil.

Avocat: I s-a cerut să declare așa?

Diaconescu: Nu îmi mai aduc aminte.

Avocat: Dar despre Nicolae Mircea Sorin de unde știți că a intermediat?

Diaconescu: Probabil de la Diana Voiculescu sau poate chiar de la organele de anchetă.

Vanghelie: Dvs. ați fost anchetat și am fost și eu anchetat. Vă rog să spuneți dacă în momentul în care ați dat declaraţie s-a încercat să vi se spună ce să declarați, în sensul că ei (n.r. – procurorii) știau deja totul. Ar fi important pentru mine să spuneți cum era la anchetă.

Diaconescu: Eram în stare de arest când am dat declarații, era o atmosferă ostilă și de teroare. Era o desfășurare mare de forțe. Într-adevăr, foarte multe documente mi-au fost arătate de către anchetatori. Mi se puneau în față tot felul de documente, de piramide (n.r. – scheme infracționale) ... Nu aveam timp să le verific sau sa le contest, deoarece eram în arest. Am luat de bune acele documente.

Vanghelie: Domnie Diaconescu, ar fi foarte important pentru instanță și pentru noi să vă amintiți cum ați fost tratat. Cum a avut loc dialogul cu domnul procuror, cei de la judiciar și dvs? E important. Două-trei fraze vă aduceți aminte?

Diaconescu: Mă întrebau dacă am primit cadouri de la domnul Vanghelie, ceasuri… Mi s-au pus întrebări care, din punctul meu de vedere, exced anchetei. Nu mi-au sugerat răspunsuri, dar mi s-au arătat hârtii. Nu s-au făcut presiuni, dar când ți se arată un document și te întreabă recunoști hârtia asta... Mi se păreau porniți împotriva domniei sale. Senzația mea era ca procurorii erau porniți sa îl prindă cu ceva pe Vanghelie.

Procuror: Ați declarat: „L-am trimis pe Nicolae Mircea Sorin la Volksbank să obțină creditul. A obținut creditul și Diana Voiculescu a cumpărat imobilul”. V-au sugerat organele de anchetă asta? V-au dictat să scrieți așa ceva?

Diaconescu: Nu îmi mai aduc aminte. Organele de anchetă nu mi-au dictat declarația, nici paragrafele referitoare la faptul că l-am trimis pe Nicolae Mircea Sorin la Volksbank pentru a obține un credit care să îi permită Dianei Voiculescu achiziționarea imobilului din strada Pictor Negulici.

Procuror: Ați mai declarat: „Am identificat din presă două societăți care aparțineau domnului Vanghelie prin care să fie plătită datoria”. Ce datorie avea la dvs. inculpatul Vanghelie?

Diaconescu: În cursul lui urmăririi penale, atunci and am vorbit de datorii ale lui Marian Vanghelie mă refeream, de fapt, la datoriile pe care primăria le avea către OTV prin contracte.

Procuror: Își amintește sumele din contracte?

Diaconescu: Nu mă ocupam cu așa ceva.

Procuror: Dacă a făcut plânge cu privire la modalitatea în care a fost audiat de către procuror la urmărirea penală.

Diaconescu: Nu.

Procuror: Dacă ați citit și semnat declarația.

Diaconescu: Da.

Marian Vanghelie, condamnat pe fond la 11 ani și 8 luni de pușcărie

Marian Vanghelie a fost acuzat de procurorii că ar fi luat bani de la 13 firme în schimbul obținerii unor contracte preferențiale de achiziții supraevaluate cu societatea comercială a primăriei Sectorului 5, SC Economat 5 SRL.

Procesul de corupție în care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 s-a desfășurat la Tribunalul București pe parcursul a 93 de termene de judecată, timp în care fostul edil a „schimbat” 5 judecători: doi s-a abținut (jud. Liliana Ciupercă, jud. Gheorghiță Sandu), altul s-a pensionat (jud. Otilia Bomboș), iar altul a fost promovat, fapt care s-a soldat pe parcursul timpului cu amânări și reaudieri de martori.

Într-un final, în 2019, cauza a ajuns la judecătoarea Cristina Cristea, care a pronunțat decizia pe fond: 11 ani și 8 luni de închisoare pentru Marian Vanghelie

Fostul edil al Sectorului 5 a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

Acuzațiile DNA pentru fostul edil al Sectorului 5

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Un poliţist din judeţul Tulcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi pretins bani de la mai multe...
#Dan Diaconescu, #Marian Vanghelie, #luare de mita, #spalare de bani, #audiere, #curtea de apel bucuresti , #justitie