Cum a scapat Dan Diaconescu de un flagrant, in 2005

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 10:24
6966 citiri
Cum a scapat Dan Diaconescu de un flagrant, in 2005
Foto: Arhiva

Horia Miclescu, fost adjunct al sefului DNA, dezvaluie ca in aprilie 2005 nu i s-a mai putut organiza un flagrant lui Dan Diaconescu deoarece acesta si colaboratorul sau Mihai Ghezea "au schimbat locatia si exista riscul pierderii banilor".

Decizia de a se renunta la flagrant a fost luata "de comun acord de intreaga echipa, adica de mine, de seful de la sectia anticoruptie care atunci era Vasile Draghici, de procurorul Catalin Macovei, care lucra in dosar, si de seful de la tehnic, Nelu Ciobanu", a declarat Horia Miclescu, pentru Romania Libera .

Potrivit lui Miclescu, in anul 2005, Dan Diaconescu, prin intermediul colaboratorului sau Mihai Ghezea, pe atunci director al publicatiei "Atac", i-ar fi cerut 100.000 de euro lui Tardea pentru a nu difuza pe postul OTV "dezvaluiri senzationale" despre afaceri presupus ilegale.

Initial, Tardea trebuia sa dea banii intr-un local securizat de PNA (acum DNA), dar in ultimul moment Diaconescu a hotarat ca banii sa fie primiti in sediul OTV.

"Tardea a venit la noi cu niste inregistrari pe care le-a facut singur si din care rezulta ca era santajat. Noi am obtinut mandate de interceptari pentru infractiunea de mita. Am realizat foarte multe interceptari din care rezulta clar cum Dan Diaconescu si Mihai Ghezea ii cereau 100.000 de euro ca sa nu difuzeze pe OTV dezvaluiri despre escrocheria cu Eurotombola, pe care Tardea o patrona si o difuza la Prima TV", a relatat Miclescu pentru Romania Libera.

"Tardea si-a inregistrat pe telefonul mobil propriile convorbiri cu Dan Diaconescu si cu Mihai Ghezea si ni le-a adus noua. Santajul era clar facut de Diaconescu si de Ghezea. De aceea am si demarat rapid ancheta si am obtinut mandatele pentru interceptari", a mai dezvaluit Miclescu.

Pana la acea data, Tardea ar fi platit o parte din suma pretinsa, dar urma sa mai dea inca 93.000 de euro.

"Inainte ca Tardea sa plece cu banii la locul intalnirii dinainte stabilite, Dan Diaconescu si Mihai Ghezea au schimbat locatia si l-au chemat pe Tardea cu banii la sediul OTV (care pe atunci era in apropiere de Piata Romana-n.n). Noi nu cunosteam cladirea, nu stiam pe unde era iesirea de incendiu, cu alte cuvinte, cladirea nu era securizata de oamenii nostri si exista riscul sa pierdem banii si sa ratam flagrantul", motiveaza fostul procuror general adjunct al PNA. In plus, "daca echipele PNA ar fi intrat in forta in sediul OTV imediat dupa ce Dan Diaconescu ar fi primit banii de la Tardea, care avea tehnica audio-video instalata pe el, s-ar fi reclamat abuzuri exact in perioada in care trei jurnalisti romani erau rapiti in Irak", a mai declarat Miclescu.

Chiar daca nu s-a mai realizat flagrantul, ancheta a continuat, adunandu-se la dosar foarte multe interceptari. In august 2005, Miclescu a fost demis de la conducerea DNA, iar in aprilie anul 2006 si procurorul care a instrumentat dosarul, Catalin Macovei, a parasit DNA (prin demisie).

Prin schimbarea incadrarii juridice din mita in santaj, in anul 2007 dosarul a fost trimis la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti.

Actualul anchetator, procurorul Gheorghe Bocsan, promovat la DNA in 2009, nu a stiut de existenta dosarului din 2005 in care Diaconescu era acuzat de santaj.

Potrivit lui Horia Miclescu, din dosar a disparut inregistrarea facuta de Tardea, in baza caruia s-a facut denuntul la PNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Dan Diaconescu flagrant DNA, #Dan Diaconescu santaj Ghezea, #Dan Diaconescu arestare , #DNA