Ajungeti voi la mana lui! (Opinii)

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 19:00
9593 citiri
Ajungeti voi la mana lui! (Opinii)

Deschideti ochii! Omul asta, tipul care o vana pe Elodia ca pe ursu' de Dambovita, care aducea oameni cu prosopul pe ochi ce vorbeau cu Ceausescu, prinde avant.

I-a trebuit o licitatie prost organizata de Guvern si mult tupeu. Si omul a capatat anvergura de ai zice ca vorbeste el insusi cu Ceausescu acum.

Dar, pana ajunge el "salvatorul poporului", exista cel putin un motiv pentru care politicienii sa-l ia in serios pe "domnu' Dan". Ei bine, "domnu' Dan" are partid. Si partidul asta va intra in Parlament. Si nu cu putini oameni, ba chiar din contra. La ce se vede acum, un 15% la parlamentarele din decembrie e extrem de probabil, iar 20% deloc imposibil.

Si de atunci incepe cu adevarat povestea lui Dan Diaconescu. Sansa lui de a insemna ceva.

Prima posibilitate care-mi vine in minte - si ma sperie - e aceea de a fi curtat pentru intrarea la guvernare. Sigur, sansele pentru asta sunt mici. In mod normal USL ar trebui sa castige alegerile cu peste 50%.

Chiar daca ia putin sub jumatate din voturi, poate obtine majoritatea in Parlament bazandu-se pe mai multe colegii castigate din prima, fara redistribuire. Apoi, daca nu face pragul asta, se poate alia cu UDMR. Dar nimic nu e sigur. Daca USL trece printr-un scandal inainte de alegeri, poate sa scada. Si atunci "domnu' Dan" va fi mai cautat decat Elodia pentru formarea de majoritati parlamentare.

Totusi, posibilitatea e mai mult teoretica, chiar daca nu imposibila.

Pe sistemul de vot uninominal pur, Dan Diaconescu era pulverizat. Ce-i drept, si PDL era pulverizat, iar USL devenea stapana Romaniei, fara drept de apel.

Pe sistemul actual, nu e asa. Poate lua oricat intre 10 si 20%. Doamne fereste de mai mult!

Refuz sa ma gandesc la o varianta in care Dan Diaconescu ajunge SA DECIDA cine ajunge la putere si cine e premier. Ar fi cel mai de jos moment al democratiei romanesti de la, ei bine, de vara asta.

A doua posibilitate vine din viitor. Peste 4 ani. Daca Dan Diaconescu nu e in puscarie atunci. Sau chiar si asa. Alegerile astea sunt doar inceputul. Daca Dan Diaconescu reuseste sa se mentina la un nivel bunicel, de 10-15% pentru alti 4 ani, s-ar putea ca lucrurile sa nu mai stea atat de bine.

Presupunand ca USL ramane unita pana in 2016, ea nu va mai avea procentele ridicate pe care le are acum. De asta sunt sigur. Ar avea nevoie de o minune pentru asta si ar avea nevoie de ceea ce nicio alianta din Romania nu a reusit.

Adica sa guverneze foarte-foarte bine, fara greseli majore si scandaluri numeroase, dar si sa evite scandalurile din coalitie. Lucru ce tine aproape de domeniul imposibilului. In conditiile astea, celor din USL le va fi dificil sa stranga peste 50% din mandate, chiar si intr-o alianta cu eternul UDMR.

Si daca USL se destrama, vor fi 3 parti care ar da orice sa intre la guvernare. Si sa se alieze cu PPDD. Unii vor ajunge sa-i faca plecaciuni lui Diaconescu.

Poate la asta se gandesc si unii din PDL, care deja anunta ca ar face o alianta cu PP-DD. Orice, numai USL sa nu iasa. Problema ar fi ca, foarte probabil, UDMR nu va dori sa se asocieze cu "domnu' Dan" si socoteala cade.

Dar in 2013?

In fine, avem si ceva mult mai aproape de noi. Anul 2013. Cel in care ar trebui, dupa declaratiile tuturor, revizuita Constitutia. Pentru asta e nevoie de doua treimi din numarul parlamentarilor. Cum sa-i obtii? Prin intelegere USL-ARD? Destul de greu de crezut. Dar una din parti trebuie sa convinga PPDD. Da, pe Dan Diaconescu.

In mod normal, ar fi de ras.

Am dat cateva exemple. Dupa ce Dan Diaconescu va intra in Parlament, vom avea si multe altele. Situatii in care lideri politici de calibru vor fi la mana lui, intr-un fel sau altul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Diaconescu Parlament, #Dan Diaconescu politica , #stiri Dan Diaconescu