Sova a luat lectii despre Holocaust: In Romania, evreii au suferit o drama uriasa

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 09:13
7058 citiri
Sova a luat lectii despre Holocaust: In Romania, evreii au suferit o drama uriasa
Foto: Arhiva

Dan Sova, fostul purtator de cuvant al social-democratilor, isi recunoaste greseala in urma afirmatiilor controversate la adresa suferintei evreilor din tara noastra, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa ce seful sau, Victor Ponta, l-a trimis la "reeducare" la Washington, la Institutul de Studiu al Holocaustului, acum Sova scrie pe Facebook ca este "foarte bine informat cu privire la acest fenomen" si ca, in Romania, "evreii au suferit o drama uriasa".

"Sunt un om de carte care stie ca lipsa cunostintelor intr-un anumit domeniu se acopera prin invatare. Acesta este si motivul pentru care, dupa afirmatiile mele de la Money Channel, m-am retras o perioada, pentru a studia si a invata despre tot ce s-a intamplat in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial in Romania in legatura cu holocaustul evreilor.

Am studiat multe sute de pagini, am fost la Washington la Muzeul Holocaustului unde am avut acces la foarte multe documente scrise, marturii si fotografii care probeaza si atesta Holocaustul din Romania. La Muzeul Holocaustului de la Washington exista peste 5 milioane de documente pe micro-film care explica si probeaza Holocaustul din Romania, iar Institutul Wiesel din Romania detine, de asemenea, o colectie importanta de documente arhivate in legatura cu aceste aspecte", sustine Sova.

Sova nu mai este purtator de cuvant al PSD - Ponta il trimite sa ia lectii despre Holocaust

Pesedistul asigura ca, "in urma studierii tuturor acestor materiale, pot sa va spun cu certitudine, in acest moment fiind foarte bine informat cu privire la acest fenomen".

"In Romania evreii au suferit o drama uriasa, care s-a concretizat in asasinate, deportari, confiscari de bunuri materiale, legi anti-evreiesti care au vizat eliminarea din viata social-politica, stiintifica si culturala a cetatenilor de origine evreiasca. In urma a tot ce am vazut si pot sustine acum documentat, am tras concluzia ca exista o mare problema si in interiorul sistemului de invatamant romanesc, dar si la nivelul informatiei publice. Nu cred ca trecerea sub tacere a dramelor acelor ani ne face bine ca popor.

A accepta, a cunoaste si a recunoaste politica gresita a guvernelor Romaniei din acea perioada este o chestiune de civilizatie si de reconciliere cu noi insine. Cred astazi ca profesorii si istoriografia care de-a lungul timpului au incercat sa minimalizeze vremurile respective au gresit profund. Lumea civilizata isi asuma trecutul pentru ca numai asa putem evita repetarea unor fapte sau unor judecati similare in viitor. Lumea se afla in permanent progres si printre cele mai importante surse ale acestuia sunt greselile trecutului, care nu trebuie repetate", conchide Sova.

The Economist: Scoala din Romania e de vina pentru comentariile lui Sova

Presedintele PSD Victor Ponta a anuntat, pe 7 martie, ca Dan Sova nu mai este purtator de cuvant al PSD si ca il va trimite la Institutul de Studiu al Holocaustului din SUA pentru documentare, urmand ca apoi sa decida daca il reinstaleaza pe acest post.

Sova a declarat, luna trecuta, ca romanii nu au participat la persecutia evreilor si ca evreii au avut de suferit exclusiv din cauza armatei germane.

Ponta, "vaduvit" de fostul purtator de cuvant: Sova este la reeducare

El a negat inclusiv contributia lui Ion Antonescu la prigoana evreilor. Afirmatiile lui au starnit proteste din partea comunitatii evreiesti nationale si internationale.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si-a exprimat profundul dezacord si indignarea fata de declaratiile senatorului Dan Sova.

D.R.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sova Holocaust evrei Romania, #Sova lectii Holocaust SUA, #Dan Sova negare Holocaust, #Sova trimis SUA Ponta , #PSD