Continua telenovela Sova - Cazul retrimis in Comisia Juridica, decizia se amana, procedurile nu se reiau

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:25
6231 citiri
Continua telenovela Sova - Cazul retrimis in Comisia Juridica, decizia se amana, procedurile nu se reiau
Foto: Digi 24

Biroul Permanent al Senatului a retrimis in Comisia Juridica, miercuri dupa-amiaza, cazul social-democratului Dan Sova, dupa ce senatorii juristi decisesera reluarea votului in cazul cererii DNA de arestare a fostului ministru al Transporturilor.

"Nu dorim sa tergiversam nicio decizie. Daca, marti, cand reluam sedinta, Biroul Permanent nu primeste sau decizia Comisiei Juridice nu este adoptata in conditii regulamentare, conform procedurilor prevazute de regulament, decizia va fi luata in plen. Alta procedura nu cunoastem.

(...) Plenul e suveran. Ce va decide plenul o sa vedem marti", a explicat social-democratul Cristian Dumitrescu, vicepresedinte al Senatului.

Vot nou in cazul cererii de arestare pentru Dan Sova, au decis senatorii juristi (Video)

Acesta a mai precizat ca "diligentele pe care Biroul Permanent le-a facut au fost foarte clare, rapide, cu celeritate".

"Aveam termen pana marti sa luam in discutie punctul de vedere. El a fost formulat mai rapid, mai repede. Am luat o decizie. Pana marti i-am rugat sa incerce sa faca acest proiect de hotarare. Daca nu vor reusi, decizia se va lua in plen, pe baza unei dezbateri cu argumente, si vom decide in plen cum se va proceda", a subliniat senatorul PSD.

Acesta a fost intrebat ce se va intampla daca saptamana viitoare se va decide reluarea votului. "Daca se decide, se reia votul", a raspuns Cristian Dumitrescu, adaugand ca "nu mai e vorba de reluarea procedurii".

"Nu stiu cum va decide plenul, sa fac supozitii, evaluari juridice", a mai spus senatorul PSD.

Cazul Sova, tergiversat in continuare - senatorii si-au luat liber de Rusaliile catolice

Senatorii din Comisia Juridica au decis anterior reluarea votului in cazul social-democratului Dan Sova, privind cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a fostului ministru al Transporturilor. Decizia vine dupa o sedinta de aproximativ doua ore a senatorilor juristi, care a avut loc miercuri dimineata.

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, liberalul Catalin Boboc, s-a aratat nemultumit de decizie, acuzand PSD ca foloseste majoritatea pentru a da cursul dorit. Acesta a precizat ca social-democratii au vrut "de la bun inceput" reluarea votului in cazul Sova.

De asemenea, Catalin Boboc a fost intrebat daca se va relua si audierea lui Dan Sova in Comisia Juridica.

"Pot sa repet ce am auzit explicandu-se in comisie. Nu inteleg cum sa reluam o procedura care s-a desfasurat absolut regulamentar, pe care nu a contestat-o nimeni. E o chichita, o gaselnita a PSD, modalitatea prin care mai lungeste lucrurile; pe de alta parte, vrea sa mearga spre un rezultat pe care si l-au propus", a afirmat presedintele Comisiei Juridice.

Nu in ultimul rand, intrebat daca exista posibilitatea ca votul sa nu fie reluat pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, Catalin Boboc a precizat: "Doamne fereste, n-ar fi motive, n-ar exista motive, nu vad de ce".

Isi da demisia Dan Sova din Senat? Dezmintire vehementa (Video)

Pe de alta parte, colegul sau, liberalul Cristian Bodea, a precizat ca social-democratii "pot sa ajunga linistiti, daca trag de timp, pana la terminarea sesiunii si sa amane pana in toamna".

"Vor forta si vor merge pe procedura, sa vedem daca vor sa termine repede sau sa traga de timp pana in toamna", a mai spus Bodea, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

Acesta a mentionat ca initial a crezut ca social-democratii "vor doar sa reia votul, dar ei vor sa il reaudieze (pe Dan Sova - n.red.), sa studieze dosarele. Biroul Permanent va decide, sunt termene si de 2 saptamani".

DNA cere Senatului noi documente in cazul Sova: Refuzul constituie infractiune de obstructionare a justitiei (Video)

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca hotararea Senatului prin care a fost respinsa avizarea arestarii preventive a lui Dan Sova a fost neconstitutionala, Biroul Permanent a decis ca se va reuni si va transmite o pozitie oficiala Comisiei Juridice, in acest caz-premiera pentru Parlamentul Romaniei, senatorii juristi fiind cei chemati sa analizeze situatia si sa decida daca votul in cazul cererii de avizare a arestarii preventive a lui Dan Sova trebuie reluat sau nu.

Social-democratii sunt cei care au sustinut o reluare a votului, in timp ce a doua varianta ar fi fost o reinterpretare a hotararii Senatului dupa primul vot. Senatorul PSD Ioan Chelaru spunea ca "drumul de urmat este probabil un nou vot".

Motivarea deciziei Curtii Constitutionale prin care a admis sesizarea depusa de PNL in ceea ce priveste hotararea Senatului in cazul retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova a fost publicata, pe 11 mai, in Monitorul Oficial.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Cristian Dumitrescu caz Sova, #Comisia Juridica vot Sova, #Senat decizie vot Sova, #vot Sova reluat, #reluare vot Sova, #vot nou Sova , #senator