Klaus Iohannis sau Dan Barna?

Vineri, 09 August 2019, ora 22:43
15402 citiri
Klaus Iohannis sau Dan Barna?

Am ajuns la o faza cand, in gandirea multora, n-ar avea prea mare importanta daca ar iesi castigator Iohannis sau Barna la alegerile din noiembrie, atat timp cat platformele amandurora se cam intalnesc: antiPSD.

Lasand la o parte sondajele, care il favorizeaza net, Klaus Iohannis are avantajul experientei deja capatate dupa cinci ani de mandat, al credibilitatii castigate prin pozitiile antiPSD din tot acest timp, al tinutei sobre si al discursului precis, calitati mai greu de gasit la altii.

Unii comentatori ii reproseaza lui Klaus Iohannis ca n-a fost destul de combativ si chiar ca n-a trecut peste limitele prerogativelor sale, pentru a elimina din joc o coalitie toxica si pregatita sa aduca atat rau societatii romanesti intr-un mandat, cat n-ar putea repara cei care vor veni poate nici in trei mandate.

Le inteleg pozitia, dar niciunul n-a prezentat un scenariu propriu, in situatia cand domnul Iohannis n-ar fi acceptat premierii propusi de Dragnea si Tariceanu, oferind in loc o solutie nu numai viabila, dar si constitutionala.

N-au explicat nici ce ar fi facut ei in locul domnului Iohannis, atunci cand acesta nu reusea sa impiedice PSD sa se joace de-a restructurarea, aparand-o pe incompetenta Carmen Dan sau chiar pe inculta Viorica Dancila, dupa criterii strict clientelare.

Ma tem ca un scenariu foarte clar nu are nici domnul Dan Barna. A incercat sa prezinte ceva - si bine a facut ca a incercat - dar ceea ce a prezentat mi se pare departe de un scenariu concret. Ba chiar fantezist. Citez:

"Eu vreau sa cred ca, daca eu as fi fost presedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi intamplat, pentru ca nu a fost un incident nefericit, a fost efectul unei degradari continue de ani de zile a ceea ce inseamna functionarea institutiilor statului pe standarde minime, adica asigurarea sigurantei cetateanului".

Sunt perfect de acord cu partea a doua, anume ca ceea ce s-a intamplat la Caracal a fost efectul unei degradari continue a societatii si institutiilor statului, dar nu inteleg cum, facand aceasta constatare, domnul Barna poate concluziona ca, daca dansul ar fi fost presedinte, nu s-ar fi produs drama.

Cum adica? Daca-l vedea pe Barna la Cotroceni, dezaxatul din Caracal se speria de el si nu mai viola? Nu mai ucidea? Se facea baiat de treaba? Altfel s-ar fi comportat la telefon functionarul de la 112? Ar fi functionat mai bine locatoarele? Ar fi patruns Politia noaptea in incinta, ca sa salveze nefericita amenintata cu moartea? Ar fi actionat procurorii precum Colombo si nu precum Pacala?

Sa fim seriosi, domnule Dan Barna, cand faceti asemenea declaratii rasunatoare, cu pretentia ca ele sa va ajute in promovare pana la Cotroceni, nu va ia nimeni in serios, daca nu explicati concret si actiunile cu care intentionati sa va realizati planul. Altfel, e un fel de bla-bla-bla.

Degeaba incearca domnul Barna sa insinueze ca, daca era dansul presedinte in locul domnului Iohannis, ar fi fost capabil sa opreasca degradarea institutiilor statului, atat timp cat nu explica si ce ar fi facut in acest scop.

Departe de mine gandul sa contest bunele intentii ale domnului Dan Barna, dar cand spui asemenea cuvinte, prin care aproape il scoti vinovat pe presedintele in functiune pentru ca ar fi permis degradarea institutiilor statului, este obligatoriu sa spui ce ai fi facut, foarte concret, nu in teorie.

Nu-l avantajeaza deloc pe domnul Barna vorbirea in genul "sunt mai bun decat el", cu atat mai mult cu cat il ataca pe favoritul electoratului in toate sondajele, unul din putinii nostri politicieni care isi mentine cota de incredere relativ constanta si care dovedeste ca rezista la cele mai marsave atacuri preparate in laboratoarele Dragnea-Dancila-Olguta-Iordache-Nicolicea-Nicolae-Tariceanu si ale nenumaratilor lor acoliti.

As astepta de la domnul Barna un discurs mai european, fara atacuri la persoana, dar foarte pragmatic: sa spuna ce va face dansul, personal si punctual, in calitatea sa de viitor presedinte, cu atributiile pe care le-ar avea si cu parghiile de care ar dispune, pentru ca Romania sa devina asa cum o vede chiar dansul: un stat functional.

Din pacate, domnia sa crede ca inca mai poate castiga capital electoral prin atacuri la persoana si lovituri sub centura, ceva de tipul "sunt mai bun eu, pentru ca nu este bun el". Sub acest aspect, sper sa fi fost o scapare faptul ca a putut sa rosteasca urmatoarele:

"Presedintele Iohannis reprezinta vechea clasa politica. Este un om bun, este un om in regula, dar el face parte, in realitate, din vechea clasa politica, care a adus Romania aici".

Fraza parca este preluata din repertoriul antiprezidential al lui Dragnea. Din ce clasa politica a facut parte Klaus Iohanns in trecut? A ajuns primar promovat de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) . De pe aceasta pozitie, a reusit sa promoveze un oras din Romania capitala culturala a Europei.

La acel moment, niciun alt primar n-a reusit asa ceva. Primarul Sibiului a indraznit si a ridicat orasul la nivelul unui centru european. "Vechea clasa politica" de care vorbeste domnul Barna nu numai ca nu l-a ajutat cu nimic, dar a pus si ceva bete in roate, ca sa nu-i mearga bine primarului din Sibiu.

Reusita acestuia s-a bazat mai mult pe accesul direct spre diferite capitale europene decat la Bucuresti. Iar domnul Barna, probabil ca in necunostinta de cauza, lanseaza ideea ca primarul neafiliat obisnuitelor partide politice ar reprezenta vechea clasa politica.

Cred ca domnul Barna si-a gresit discursul electoral. Chiar daca va intra in turul al doilea cu candidatul Iohannis, ar fi intelept din partea domniei sale sa abordeze un discurs de tipul "iata ce voi face eu concret", nu unul de tipul "iata ce bube-n cap i-am descoperit eu contracandidatului meu".

Schimbandu-si discursul, ar putea atrage simpatizanti. Cu atacurile la persoana, ne-au obisnuit deja PSD si ALDE, ca sa mai intereseze pe cineva.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Klaus Iohannis candidat presedintie, #Dan Barna candidat presedintie, #alegeri prezidentiale noiembrie 2019 , #Klaus Iohannis
Comentarii
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5
Oricare va cistiga, sa ne bucuram ca nu va fi din alianta groazei:
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5