RiseProject despre dosarele DLAF ale lui Dan Barna: „Trei cazuri sunt active, doar unul a fost clasat”

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 18:44
5085 citiri
RiseProject despre dosarele DLAF ale lui Dan Barna: „Trei cazuri sunt active, doar unul a fost clasat”
Dan Barna, co-presedintele USR-Plus FOTO Hepta

Jurnaliștii de la RiseProject, cei care au publicat în premieră informațiile despre anchetele DLAF ce vizează firmele lui Dan Barna, arată, într-o postare pe Facebook, că DLAF are trei dosare deschise în luna mai 2021 în care se fac cercetări in rem, și doar unul din ele este clasat.

Ce n-a spus Dan Barna aseară la televizor:

Proiectele europene ale șefului USR au generat patru dosare DNA. Doar unul a fost clasat.

Cele trei cazuri active sunt:

1. Dosar penal nr. 197/P/2021 - proiectul Punți Comunitare (Cod Smis: 56760, ID Proiect: 146256)

Finanțare: 1,8 milioane de euro. Axat pe întreprinderi sociale pentru persoane vulnerabile. Firma lui Dan Barna (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG), administrată inclusiv de soția lui Barna, a fost partener finanțator în proiect. DIstribuia banii europeni pentru o parte dintre entități. Ceilalți parteneri au fost Consiliul Județean Alba (condus de liberalul Ion Dumitrel) și fundația Civitas din Cluj.

2. Dosar penal nr. 196/P/2021 - proiectul SES-am Deschide-te! (Cod smis: 56699, ID Proiect: 144808)

2 milioane de euro. Tot întreprinderi sociale. Într-una dintre acestea a fost implicată sora șefului USR. La fel, compania DCG funcționa ca partener finanțator și aloca bani pentru întreprinderile sociale. CJ Alba și fundația clujeană au fost parteneri și aici.

3. Dosar penal nr. 214/P/2021 - proiectul Biblioteca Bunelor Practici (Cod smis: 51031 ID Proiect: 125782)

2 milioane de euro. Firma lui Barna a fost beneficiar al finanțării europene și a gestionat acest proiect de antreprenoriat. Partener: Confederația Asociațiilor Țărănești CATAR. Trebuia să înființeze în țară 18 centre de consultanță camerală pentru fermierii interesați să acceseze fonduri UE. Proiectul a eșuat complet.

Aceste trei dosare au fost deschise în luna mai 2021. Sunt cercetări în rem: ancheta vizează fapte deocamdată, nu persoane.

Sesizările la DNA (secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției) au fost făcute de inspectorii DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă). Inspectorii s-au autosesizat în urma articolelor RISE și au verificat proiectele lui Dan Barna timp de un an și jumătate (octombrie 2019 - mai 2021).

Tot DLAF - instituție la care procurorii anticorupție apelează pentru expertiză în cazurile de fraudă cu fonduri UE - a constatat ca nu există indicii de ilegalități într-un al patrulea proiect vizat.

Asta a contribuit la clasarea în luna iunie a unui dosar penal mai vechi (nr. 233/P/2019) privind proiectul “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale pentru persoanele vulnerabile și cu dizabilități” (Cod Smis: 21583, ID Proiect: 53560).

Speța asta a fost clasată și la Alba în trecut, apoi redeschisă în 2019 la DNA Central, clasată din nou acum în iunie. Se baza pe mărturiile unor persoane defavorizate. Finanțare: 3,5 milioane de euro. Proiectul în sine a fost derulat de CJ Alba și reprezintă totodată primul parteneriat public al companiei lui Barna, căreia i-a revenit o felie de 250 de mii € ca să administreze regional în numele instituției”, se arată într-o postare pe Facebook a RiseProject.

Ce spune Dan Barna despre dosare

Co-președintele USR PLUS Dan Barna nu se arată deloc îngrijorat de informațiile potrivit cărora ar fi vizat de un nou dosar DNA pe tema unui proiect derulat din fonduri europene.

„Ați văzut că astăzi, DLAf a întors-o, că nu e de acum ancheta, că ar fi din mai… Dincolo de aceste informații care apar, așa... eu pot doar să observ că ori de câte ori sunt într-o competiție electorală, sau în vreun moment politic important, apare brusc câte o știre de genul acesta”, a comentat Dan Barna în emisiune la B1TV.

El a reamintit că primele informații care se refereau la o așa zisă calitate a sa într-un dosar penal au apărut când a candidat la președinția României, apoi când se impunea să negocieze guvernul, iar acum, din nou, când se află în fața unei moțiuni de cenzură împotriva premierului Cîțu și în campania internă pentru președinția USR PLUS.

„Faptul că de ficare dată această știre e reîmpachetată, exact într-un moment important... și vine cu elan dintr-o instituție a statului subordoantă premierului…Pot să mă gândesc o dată că e o întâmplare, a doua oară că e o coincidență, însă când se întâmplă a treia oară, cam greu să mai spui asta...”, a comentat Barna.

Liderul USR PLUS consideră că „știrea negativă, fără conținut în spate” vine în primul rând în contextul moțiunii de cenzură, dar și al alegerilor interne din USR PLUS.

Barna este convins că informațiile se referă la același dosar din 2019. „Doarul a fost clasat în 2019. DNA a anunțat public că faptă nu există, că eu nu am niciun fel de calitate... Eu nu pot decât să constat această coincidență, că anumite instiuții ale statului acționează așa, în anumite momente deloc întâmplătoare”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zeci de persoane din Argeș, condamnate pentru vaccinări fictive anti-Covid. Ce pedepse au primit
Zeci de persoane din Argeș, condamnate pentru vaccinări fictive anti-Covid. Ce pedepse au primit
Douăzeci de persoane au fost condamnate de Curtea de Apel Piteşti într-un dosar privind vaccinări fictive anti-COVID, între acestea fiind şi un registrator de la un centru de vaccinare, care...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#Dan Barna, #dosar penal, #fraude fonduri europene , #stiri Dan Barna
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Danutz, ti-au ramas 2 sanse din 3 sa o incurci :))))
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Hai ca se poate. 3 cu noroc si avem posibilitatea de a citicarti de