Dan Barna: Nu este rolul USR in acest moment sa iasa dintr-o criza in care nu noi suntem actorul principal

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 20:55
6930 citiri
Dan Barna: Nu este rolul USR in acest moment sa iasa dintr-o criza in care nu noi suntem actorul principal
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele USR, Dan Barna, spune ca in prezent nu exista in Parlament o majoritate care sa asigure reforme, ca se prefigureaza o guvernare care "va sta de fapt la mana PSD, a lui Victor Ponta, a lui Tariceanu" si spune ca in acest moment Parlamentul este "fix acelasi care l-a sustinut pe Liviu Dragnea".

Asadar, chiar daca spune ca va mai analiza si dupa a doua runda de negocieri cu Ludovic Orban, Barna nu pare convins deloc ca va vota guvernul liberalului, chiar daca a votat motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului Dancila. Barna zice ca nu este rolul USR la acest moment sa ajute la iesirea din criza politica.

"Vin de la Parlament unde, de dimineata, din pacate, am avut o dovada trista ca nu avem o majoritate functionala, cel putin deocamdata", a afirmat Dan Barna, luni, la Ploiesti.

Barna a aratat ca "cerintele minimale, decente" ale USR -"Fara penali in functii publice" si alegerile in doua tururi pentru primari - nici macar nu au ajuns pe ordinea de zi.

"Nu putem decat sa confirmam ca, in acest moment PNL nu a generat o majoritate care sa sustina reformele. Ceea ce spunem de doua saptamani ca suntem in perspectiva unei guvernari minoritare, in perspectiva unei guvernari care va sta de fapt la mana PSD, va sta la mana lui Victor Ponta, va sta la mana lui Tariceanu, o guvernare minoritara care foarte probabil nu va putea sa faca aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care Romania are atata nevoie.

Voi avea si maine o intalnire cu premierul desemnat si cu delegatia PNL. Astept in continuare solutii credibile si functionale de la premierul desemnat Ludovic Orban, pentru ca in momentul de fata Parlamentul nu face decat sa confirme, astazi ati avut dovada o data in plus, ca majoritatea toxica din acest Parament nu guverneaza pentru cetateni", a mai spus Barna.

Acesta a precizat ca USR nu a cerut functii, beneficii sau pozitii in structurile statului, spre deosebire de alte formatiuni politice care au pus conditii in cursul negocierilor.

"Astazi tocmai am vazut ca suntem in aceeasi logica a unor majoritati de carpeala, care nu promit si nu garanteaza niciun fel de reforma. Aceasta este situatia in momentul de fata. (...) Cer premierului Orban sa vina cu solutii credibile, care sa si functioneze, pentru ca deocamdata lucrurile arata ca Parlamentul Romaniei este fix acelasi Parlament care l-a sustinut pana nu demult pe Liviu Dragnea, fix acelasi Parlament care a sustinut guvernarea PSD, in toti acesti trei ani si jumatate in care Romania aproape a ajuns la marginea Europei", a adaugat Dan Barna.

Acesta a declarat din nou ca sustine modificarea rolului presedintelui tarii, prin implicarea acestuia in declansarea de alegeri anticipate sau in construirea bugetului.

"Astazi vedem ca incercam diverse combinatii alternative si diverse driblinguri constitutionale ca sa evitam solutia alegerilor anticipate, prin care sa se poata guverna", a afirmat liderul USR.

Barna a spus ca nu doreste sa se repete "greseala" care s-a facut de trei in istorie, cand PSD a iesit de la guvernare, a venit un alt partid "sa repare tencuiala" dupa care PSD a revenit.

"Este o majoritate PSD indiscutabila in momentul de fata in Parlament. (...) Astazi tocmai s-a dovedit ca ceea ce spunem de doua saptamani este o realitate. Oricat ni s-ar explica si oricate presiuni se vor face asupra noastra nu este rolul USR in acest moment sa iasa dintr-o criza in care nu noi suntem actorul principal", a adaugat Dan Barna.

Acesta a precizat ca USR va decide daca joi va sustine sau un guvern al PNL, dupa noua discutie cu premierul desemnat, programata pentru marti.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Dan Barna vot Guvern Orban, #Dan Barna USR iesire criza politica , #USR