Barna, despre ieșirea din criza politică: „PNL să vină cu o altă propunere de premier sau PSD îl susţine pe Cîţu, și USR intră în opoziţie”

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 13:162488 citiri
Barna, despre ieșirea din criza politică: „PNL să vină cu o altă propunere de premier sau PSD îl susţine pe Cîţu, și USR intră în opoziţie”
Dan Barna, după avizul negativ primit de la Comisia de Politică Externă FOTO Hepta

Dan Barna, avizat negativ în comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru de Externe în Guvernul Cioloş, a afirmat că Executivul Cioloş va merge miercuri în faţa plenului reunit şi se va vedea dacă va fi infirmat sau confirmat pentru învestire. El a adăugat că în cazul în care PSD va hotărî să îl susţină pe Florin Cîţu pentru poziţia de premier, atunci USR va fi în Opoziţie şi va fi formată o majoritate PNL - PSD.

„Cum de nenumărate ori, colegii din Parlament au spus, plenul este suveran. Majoritatea se confirmă sau se infirmă în Parlament. Acest Cabinet va merge mâine în faţa plenului, ne vom susţine punctul de vedere şi vom vedea care va fi decizia Parlamentului în ansamblul său”, a declarat Dan Barna, chestionat marţi ce şanse mai are Cabinetul Cioloş să treacă de votul în Parlament, în condiţiile în care până în prezent toţi miniştrii propuşi au fost avizaţi negativ în comisiile parlamentare de specialitate.

El a adăugat că portiţa pentru dialog este deschisă în continuare din partea USR, însă fără varianta Florin Cîţu premier propus din partea PNL.

„Portiţa este în continuare deschisă, suntem total de acord să ne aşezăm la masa dialogului pentru a continua coaliţia. E o singură nuanţă - subiectul Florin Cîţu pentru USR este un subiect încheiat. Ca să fiu foarte clar – este un premier care nu mai are susţinerea politică a USR. În momentul în care avem un alt premier şi putem discuta despre o susţinere politică în cadrul coaliţiei, evident portiţa dinspre USR este foarte deschisă”, a completat Barna.


Acesta a mai spus că PNL s-a poziţionat pentru abţinere de la vot în comisiile de specialitate pentru a transmite un mesaj de dialog către USR.

„Înţeleg că a fost decizia PNL de a se poziţiona pe abţinere ca să transmită un mesaj de disponibilitate la dialog. Confirm disponibilitatea la dialog. USR este exact în aceeaşi poziţie în care a fost din prima zi a crizei. Cu un alt premier, ne aşezăm la masă şi criza poate să înceteze, dar mâine criza poate să înceteze printr-un vot pentru Cabinetul Dacian Cioloş”, a explicat Dan Barna.

Chestionat dacă se aşteaptă ca PNL să vină cu o altă propunere de prim-ministru decât Florin Cîţu, Barna a răspuns: Da, pentru că România poate să iasă din criză”.

„Sau bineînţeles este şi cealaltă variantă care există în spaţiul public - dacă PSD decide să îl susţină pe premierul Cîţu, atunci USR intră în opoziţie şi avem o majoritate PNL – PSD. Toate variantele sunt în picioare (chestionat dacă varianta anticipatelor este în picioare – n.r.)”, a conchis Barna.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News