Dan Barna, la audierile pentru funcția de ministru de Externe: „SUA și-au luat mâna în mod formal de pe estul Europei”

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 12:46
3999 citiri
Dan Barna, la audierile pentru funcția de ministru de Externe: „SUA și-au luat mâna în mod formal de pe estul Europei”
Fostul lider USR Dan Barna se arată împotriva unei eventuale armate europene FOTO Facebook / Dan Barna

Vicepreședintele USR Dan Barna, propunerea lui Dacian Cioloș pentru ministerul de Externe, a declarat marți, 19 octombrie, în cadrul audierilor din comisii că România are noi oportunități în relația cu SUA „în contextul în care SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de estul Europei”.

Barna a vorbit și despre faptul că „o eventuală armată euroepană separată de NATO e cea mai proastă abordare posibilă”, precizând apoi că „dezvoltarea strategică trebuie făcut complementar cu NATO”.

„Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziţionare firească pe care trebuie să o avem”, a relatat fostul lider USR.

Barna s-a arătat apoi împotriva unei eventuale armate europene, separată de NATO.

„Este cea mai proastă abordare posibilă. Dacă intrăm iar într-o fugăreală de alocat resurse pe cumpărat submarine mai performante, în paralel cu un NATO care funcționează… Cred foarte mult că dezvoltarea strategică trebuie făcută complementar cu NATO, umbrela cadru sub care funcționăm”, a mai relatat acesta.

După audieri, Barna a clarificat declarația subliniind că afirmația a fost făcută în contextul în care Statele Unite se vor concentra în următorii ani pe regiunea din Asia pentru a răspunde la ascensiunea Chinei. El a spus că în acest context România trebuie să profite de șansă și să devină cu adevărat partener pentru Washington.

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi Sport, de la ora 10.00, iar seria va fi încheiată de Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate, timpul alocat audierii acesteia fiind de 2 ore.

Dan Barna, propunerea pentru Ministerul Afacerilor Externe a primit aviz negativ. Au fost 11 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 4 abțineri.

Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Dan Barna USR, #audieri ministri comisii parlamentare, #ministrul de externe, #armata europeana , #stiri Dan Barna