Barna, dupa intalnirea cu Iohannis: Haideti sa nu mai gandim pe azi pe maine. Sa facem anticipate acum!

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 12:12
5905 citiri
Barna, dupa intalnirea cu Iohannis: Haideti sa nu mai gandim pe azi pe maine. Sa facem anticipate acum!
Foto: Facebook/Dan Barna

USR sustine in continuare varianta alegerilor anticipate, a declarat liderul formatiunii, Dan Barna, dupa consultarile de azi cu presedintele Klaus Iohannis, in vederea formarii unui nou executiv.

Dan Barna afirma ca seful statului i-a reconfirmat ca isi doreste alegeri anticipate, dar ca aceasta tema trebuie abordata dupa alegerile prezidentiale, pentru ca acum e nevoie urgent sa inlocuiasca Guvernul Dancila.

"Am iesit de la consultari unde presedintele Iohannis mi-a reconfirmat ca isi doreste alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate considera insa ca trebuie abordata abia dupa alegerile prezidentiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o inlocui urgent pe Dancila", a scris Dan Barna pe Facebook.

Liderul USR considera, insa, ca un guvern numit acum va fi unul slab, fara sustinere parlamentara, aflat la mana PSD, ProRomania si ALDE, partide care impreuna au majoritate.

Potrivit lui Dan Barna, un astfel de guvern nu va putea sa faca reformele de care Romania are nevoie si ne vom trezi, la fel ca in 2016, ca dupa un an se intoarce PSD pe cai mari la guvernare.

"Domnule Iohannis, haideti sa nu mai gandim pe azi, pe maine. Care e alternativa la anticipate? Sa puneti acum un guvern slab, fara sustinere parlamentara, aflat in permanenta la mana PSD si a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta si Tariceanu, partide care impreuna au majoritatea in Legislativ.

Un astfel de guvern nu va putea sa faca reformele de care Romania are nevoie si ne trezim, la fel ca in 2016, ca dupa un an de zile se intoarce PSD pe cai mari la guvernare. Ati uitat anul 2016? Stiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost in Guvernul Ciolos, stiu cat de mult ne-a afectat lipsa de sustinere", subliniaza Dan Barna.

Asadar, liderul USR propune ca alegerile anticipate sa fie organizate acum cand, spune el, PSD este slab. Mai mult, Dan Barna afirma ca este convins ca, daca s-ar face acum anticipate, PSD nu va mai reveni la guvernare in urmatorii 10 ani.

"Haideti mai bine sa facem anticipate acum, cat PSD este slab. Sa mergem acum in fata oamenilor si sa castigam o majoritate solida in Parlament. Va garantez ca, daca facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum inainte. Daca vreti cu adevarat sa scapam tara de PSD; aveti curajul sa facem acum anticipate", mai afirma Dan Barna.

In ceea ce priveste unul dintre argumentele presedintelui Klaus Iohannis, si anume ca actuala Constitutie nu faciliteaza anticipatele, Dan Barna ii propune sa isi ia angajamentul ca oricare dintre ei va castiga prezidentialele sa initieze un proces de modificare a Constitutiei, care va cuprinde posibilitatea ca presedintele sa faca referendum de dizolvare a Parlamentului cand acesta nu mai reflecta vointa cetatenilor.

"Si daca vi se pare ca actuala Constitutie nu faciliteaza anticipatele, haideti sa ne luam un angajament, ca oricare dintre noi va castiga alegerile prezidentiale va initia un proces de modificare a Constitutiei care va cuprinde printre altele si posibilitatea ca presedintele sa initieze un referendum de dizolvare a Parlamentului atunci cand acesta nu mai reflecta vointa cetatenilor. Cum se intampla acum, cand configuratia actuala a Parlamentului, bazata pe votul din 2016, nu mai are nicio legatura cu votul dat de oameni pe 26 mai.

Avem in Parlament un partid nou, care nu a fost pe liste la alegerile din 2016 si 54 de deputati si senatori au trecut la un alt partid fata de cel pe listele caruia au intrat in Parlament.

Aveti aici propunerea din programul meu de presedinte - https://www.danbarnapresedinte.ro/program_reforma_constitut...

Va chem sa ne asumam impreuna acest obiectiv care va permite rezolvarea mult mai facila a crizelor de tipul celor pe care le traversam astazi", conchide Dan Barna.

Totusi, Parlamentul nu poate fi dizolvat decat o singura data si nu in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei, astfel ca alegerile parlamentare anticipate nu pot fi declansate decat dupa alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Iata detalii aici - Cum sunt declansate anticipatele si de ce nu se poate inainte de prezidentiale

Ultima runda de consultari inainte de a afla numele noului premier

Presedintele Klaus Iohannis are azi ultima runda de consultari cu PNL, USR si UDMR, in vederea formarii unui nou executiv, dupa ce Guvernul Dancila a picat joi prin motiune de cenzura.

Seful statului nu a anuntat insa, oficial, cu cine se va intalni si la ce ora. De altfel, pe agenda presedintelui de pe site-ul Administratiei Prezidentiale, nu figureaza azi niciun eveniment.

Liderul USR, Dan Barna, a mers insa la ora 10:30 la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu seful statului.

Ulterior, s-a prezentat la consultarile cu presedintele Iohannis si liderul UDMR, Kelemen Hunor, au declarat pentru Ziare.com surse din formatiune.

Totodata, surse din PNL au declarat pentru Ziare.com ca dupa ora 12:00 merge la Palatul Cotroceni liderul liberalilor, Ludovic Orban. Aceleasi surse ne-au declarat ca dupa aceste intalniri presedintele Klaus Iohannis va anunta numele noului premier.

Presedintele Klaus Iohannis a promis, vineri, ca cel mai tarziu azi va anunta numele premierului desemnat.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#USR alageri anticipate, #Dan Barna consultari Klaus Iohannis , #candidat prezidentiale