Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o noua Lege a Sanatatii

Publicitate electorala
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 21:30
17393 citiri
Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o noua Lege a Sanatatii
Foto: Steluta Popescu

(P) Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale, sustine ca este nevoie o noua Lege a Sanatatii, care sa redea preventiei si medicinei de familie rolul lor esential in orice sistem medical modern. Asistenta medicala nu trebuie sa mai fie o povara financiara pentru familiile si asa incercate de boala.

Legea actuala a Sanatatii este veche de 13 ani si a suferit mii de modificari si amendamente. In 2007, cand a fost aprobata legea nr. 95, nu existau nici sistemul informatic, nici spitale construite din donatii, nici posibilitatea de a analiza stiintific cantitati uriase de date despre sanatatea populatiei cu ajutorul tehnologiei, nici conceptul de medicina bazata pe valoarea serviciilor medicale.

Pe hartie, statul roman le ofera cetatenilor sai servicii medicale extinse, dar in realitate fiecare dintre noi stim ca traim intr-o mare minciuna oficiala. Serviciile medicale nu sunt platite la valoarea lor reala, achizitiile efectuate in sistemul medical sunt infestate de coruptie, investitiile nu se bazeaza pe nevoile oamenilor, ci pe interesele unor cercuri de putere.

Si in tot acest timp, costurile cu serviciile medicale au devenit o problema din ce in ce mai apasatoare pentru milioane de familii. Romania se numara printre tarile europene cu o rata mare a populatiei expuse la cheltuieli catastrofice din motive medicale. Acest lucru inseamna ca sunt foarte multe familii care au ajuns la sapa de lemn atunci cand cineva drag s-a imbolnavit.

"Avem nevoie de o noua lege a sanatatii care sa tina costurile sub control. Voi initia un grup de lucru pentru o noua lege a sanatatii, care va implica toti actorii relevanti ai sistemului: reprezentanti ai pacientilor si ai organizatiilor societatii civile cu activitate in domeniul sanitar, reprezentanti ai universitatilor de medicina si ai departamentelor de sanatate publica, experti in economie si politici de sanatate, reprezentanti ai medicilor de familie, ai asistentelor medicale si moaselor, ai managementului din sistemul medical public si privat", a declarat Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale.

Aceasta noua lege a Sanatatii trebuie modernizeze sistemul de asigurari de sanatate pe principii de cost-eficienta. Romanii sunt printre cetatenii europeni care au cheltuieli medicale direct din buzunar peste media UE si in crestere.

Ca rezultat, accesul la servicii medicale de calitate este redus, iar oamenii devin mai saraci si mai bolnavi. Sistemul de asigurari de sanatate trebuie modernizat astfel incat statul sa le poate oferi romanilor protectie financiara in caz de boala si acces la servicii medicale atunci cand au nevoie.

"Noua lege a sanatatii trebuie sa redea medicilor de familie rolul de temelie a sistemului medical, atat prin stimulente profesionale si financiare, cat si prin programe inovatoare care sa creasca accesul oamenilor din toate mediile de rezidenta la asistenta medicala. Voi sustine cresterea ponderii bugetului alocat medicinei de familie de la 6%, cat este in prezent, la 10% - un nivel apropiat de media statelor europene", explica Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la Presedintie.

In plus, noua lege a sanatatii va avea reguli noi, mai flexibile, privind stimulentele fiscale acordate activitatilor din domeniul cercetarii si inovatiei din sfera medicala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Barna legea sanatatii, #Dan Barna presedinte , #USR