Daciana Sarbu se ia de ministrii lui Ponta: intrebari pentru Plumb despre Rosia Montana

Joi, 23 Mai 2013, ora 14:31
3683 citiri
Daciana Sarbu se ia de ministrii lui Ponta: intrebari pentru Plumb despre Rosia Montana

Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu a adresat o scrisoare deschisa ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, in care formuleaza o serie de intrebari referitoare la procedura de evaluare a proiectului de la Rosia Montana.

"Ca europarlamentar, sunt la curent cu evolutiile recente in materie de legislatie de mediu. In acelasi timp, cunosc si impartasesc ingrijorarile exprimate, de-a lungul timpului, in legatura cu proiectul de la Rosia Montana si cu modul in care acesta indeplineste obligatii - vitale si obligatorii - de protejare a mediului.

Dat fiind ca, de la inceputul anului, nu au aparut informatii publice referitoare la intentiile guvernului privind Rosia Montana, si tinand cont de faptul ca USL si-a asumat in mod deschis obiective legate de protejarea mediului in Romania, as dori sa aflu in ce mod urmariti aceste obiective in procesul de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, in calitatea dvs de ministru al Mediului", se arata in scrisoarea europarlamentarului PSD, remisa Ziare.com.

Daciana Sarbu adreseaza mai multe intrebari concrete privind cerintele derivate din legislatia de mediu a Uniunii Europene, printre care garantiile financiare si instrumentele de securitate financiara.

"Elementele specifice pe care doresc sa le clarificati sunt garantiile financiare si instrumentele de securitate financiara, prevazute de Directivele 2004/35 EC si, respectiv, 2006/21 EC, precum si modificarile legislative ce se decid in prezent referitor la Directiva privind Evaluarea Impactului de Mediu si Directiva SEVESO", se mai arata in scrisoarea Dacianei Sarbu.

Daciana Sarbu cere ministrului Mediului garantii financiare pentru proiectul Rosia Montana

Acesta explica faptul ca articolul 14 al Directivei EC 2006/21 obliga autoritatile competente sa solicite garantii financiare pentru a acoperi costurile dispozitiilor referitoare la post-inchidere si ale reabilitarii amplasamentului.

"Autoritatile competente au obligatia de a crea proceduri pentru a stabili astfel de garantii financiare. Puteti confirma daca astfel de proceduri se afla in lucru si puteti explica in ce mod ele ar trebui puse in practica, in cazul proiectului propus de la Rosia Montana?

Puteti explica in ce mod garantia financiara luata in discutie pentru acest proiect este in conformitate cu paragrafele 2 si 3 din Articolul 14, care se refera la viitoarea folosire a amplasamentului reabilitat si la costurile acestei reabilitari?", o intreaba europarlamentarul PSD pe Rovana Plumb.

Totodata, sotia prim-ministrului subliniaza ca articolul 14 al Directivei 2004/35 EC stabileste obligatiile statelor membre de a incuraja crearea de instrumente si piete de garantie financiara prin intermediul carora operatorii de proiecte industriale sa isi indeplineasca responsabilitatile.

"Puteti detalia care sunt masurile discutate pentru dezvoltarea de astfel de instrumente de garantie financiara in cazul proiectului aflat acum in evaluare?", intreaba Daciana Sarbu.

Eurodeputatul PSD aminteste ca, in prezent, forurile europene se afla in plin proces de revizuire a unor elemente de legislatie direct legate de domeniul acestui proiect.

"In acest moment propunerile CE de modificare a Directivei privind Evaluarea Impactului de Mediu (EIA) se afla in analiza Parlamentului, in prima lectura. Directiva SEVESO, referitoare la prevenirea accidentelor, a fost modificata anul trecut, iar statele membre trebuie sa o transpuna in legislatia nationala pana la 1 iunie 2015. Orice proiect industrial de lunga durata aflat acum in procedura de evaluare s-ar afla, teoretic, in curs la momentul aplicarii acestor doua directive modificate.

In cadrul procedurii de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, aveti in vedere discutarea aplicarii noii forme a Directivei SEVESO, precum si monitorizarea procesului de modificare a Directivei EIA?

De asemenea, doresc sa va intreb, dna ministru, daca aveti in vedere sa reluati solicitarea de desecretizare a licentelor proiectului minier de la Rosia Montana de catre compania ce a propus acest proiect", i-a mai scris Daciana Sarbu Rovanei Plumb.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Daciana Sarbu scrisoare Rovana Plumb, #Daciana scrisoare Rovana Rosia Montana, #Daciana Sarbu garantii financiare Rosia Montana, #Daciana Sarbu scrisoare Rosia Montana , #stiri Daciana Sarbu