Daciana Sarbu: Femeia, in Romania, inca e cetatean de rang secund - Interviu

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 11:48
3658 citiri
Daciana Sarbu: Femeia, in Romania, inca e cetatean de rang secund - Interviu
Foto: Redbyte

Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a declarat pentru Ziare.com ca in Romania femeia este inca "un cetatean de rang secund" si este de parere ca femei din politica precum Roberta Anastase fac mult rau reprezentantelor sexului frumos, prin gesturile facute in Parlament in 2010.

"Daca vorbim de Romania, femeile sunt, fara indoiala, cele mai mari victime ale crizei. Sa ne gandim doar la categoriile de bugetari puternic afectate de taierile de salarii - educatie si sanatate - care sunt formate, in majoritate, din femei. Sau la reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului", a declarat Daciana Sarbu.

Europarlamentarul PSD este de parere ca in zonele defavorizate, cum ar fi in mediul rural, femeile sunt lovite si de criza economica, dar si de masurile de austeritate a Guvernului.

"Femeia in Romania inca este un cetatean de rang secund, in special in zonele mai defavorizate, precum mediul rural, si porneste in viata cu sansa a doua. Acum, prin masurile unui guvern complet lipsit de constiinta sociala, ele sunt lovite dublu sau triplu fata de barbati. Acest guvern nu a facut niciun calcul privind impactul social al masurilor sale 'anti-criza', si ele se vor dovedi, in cea mai mare masura, masuri anti-femei", explica Daciana Sarbu.

Corina Cretu, despre femeia in politica si barbatii care se tem de concurenta

Daciana Sarbu este de parere ca, pentru cei mai multi dintre romani, austeritatea impusa de Guvernul Boc este "o povara enorma" si ca este "cu atat mai grea cu cat e dificil de intrezarit vreo urmare fericita". Intrebata ce le ureaza femeilor din Romania pentru 2011, Daciana Sarbu a raspuns: "Le doresc sa scape cat mai repede de aceasta guvernare".

Romania a depasit complexul Elena Ceausescu, dar e departe de a o accepta pe Hillary Clinton

Daciana Sarbu apreciaza ca, in ultimii ani, am fost martori la ascensiunea femeilor in functii cheie ale unor state importante. "Nume precum Clinton, Merkel, Rice sau Ashton au deschis o cale, dar asta nu inseamna ca femeile vor ajunge mai repede la varf, ci doar ca femeile care muncesc si invata permanent isi pot realiza potentialul inclusiv ca oameni de stat.

Cu toate acestea, europarlamentarul PSD este de parere ca Romania este departe de situatia in care ar putea accepta prea multe femei in posturi de conducere. "Am mai spus-o deja - si mesajul meu a fost primit mai degraba cu scepticism: cred ca Romania a depasit complexul Elena Ceausescu, dar inca e departe de a accepta o Hillary Clinton.

Nu ne ajuta deloc faptul ca autorul celei mai mari fraude din istoria parlamentarismului romanesc este o femeie - Roberta Anastase. Acest episod afecteaza munca multor femei - si aici nu ma refer doar la cele vizibile, care apar la televiziunile centrale, ci si la femeile-primar, consilier local sau judetean, a caror munca si ale caror realizari castiga increderea oamenilor in modul cel mai direct cu putinta", a spus Daciana Sarbu.

Intrebata cand ar putea accede o femeie in posturile de premier sau presedinte, Daciana Sarbu raspunde: "Atunci cand o femeie va fi suficient de pregatita, de abila, de onesta si de puternica pentru a putea indeplini aceste roluri cu succes".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Daciana Sarbu, #Daciana Sarbu politica femei, #femei rang secund , #stiri Daciana Sarbu