Dacian Ciolos a devenit presedinte PLUS: Ne-am victimizat suficient. Oana Pellea: Aveti un fel de mission impossible UPDATE (Foto)

Sambata, 26 Ianuarie 2019, ora 13:57
17560 citiri
Dacian Ciolos a devenit presedinte PLUS: Ne-am victimizat suficient. Oana Pellea: Aveti un fel de mission impossible UPDATE (Foto)
Foto: Ziare.com

Dacian Ciolos devine, sambata, presedintele PLUS, functie pentru care a fost singurul candidat, cu un indemn la implicare si la depasirea modelului politic al divizarii si clivajului. A fost optiunea a peste 99% dintre cei 1.557 de delegati care au votat.

Au fost si sapte voturi contra si sase abtineri.

Update:

Imediat dupa anuntarea rezultatului votului, Dacian Ciolos a tinut sa explice singura candidatura la presedintia partidului:

"V-am cerut un mandat de maxim un an de zile. Dupa, o sa ne vedem la o Conventie nationala in care sa realegem structurile de conducere ale partidului, de jos in sus", a explicat acesta.

Totodata, Ciolos a anuntat ca urmeaza un moment de constructie de jos in sus, astfel incat la urmatoarea Conventie sa fie mai multi candidati.

Dacian Ciolos face fotografii cu membrii PLUS Foto: Ziare.com

Momentul votului nu a fost unul atat de reusit, pentru ca delegatii au avut dificultati pentru a se loga pe platforma interna unde trebuiau sa voteze. In cele din urma, votandu-se pe judete, oamenii au reusit sa acceseze platforma, fara sa se creeze, totusi, tensiuni.

Acest sistem de vot electronic a fost ales de PLUS, pentru acuratetea lui.

"Iata ca daca va intoarceti privirea o sa vedeti ca suntem mai multi decat credeam, cei care vor sa puna umarul. Si nu mai suntem singuri, insa de la singuratate trebuie sa trecem la incredere. Sa ne cultivam incredere aunii in ceilalti, pentru ca la un moment dat am fost incitati sa o pierdem.

Am simtit singuratatea oamenilor in tara, mai ales dupa ce s-a terminat 2016. Singura solutie pentru cei care se simt singuri e sa aratam ca suntem impreuna.

Ne-am suparat destul, am suferit destul de sentimentul neputintei, am dat suficient vina unii pe altii si ne-am victimizat suficient.

Singura solutie este implicarea. Poti sa ignori politica, dar trebuie sa iti asumi ca acest lucru te costa.

Proiectul meu este Romania si stiu ce avem de facut. Aici, in partid, sa construim impreuna o noua elita politica", a spus Dacian Ciolos, in discurs.

Fostul premier a explicat de ce este este singurul candidat pentru presedintia partidului, fiind vorba despre un moment zero, de constructie.

"Suntem aici pentru a castiga alegerile, pentru ca eu cred ca trebuie sa schimbam in bine Romania. Fiti convinsi ca putem face acest lucru impreuna si cu acest gand va cer astazi mandatul, unul intr-o prima faza scurt, de constructie, in care sa consolidam baza partidului", a spus Ciolos.

Dacian Ciolos a vorbit despre obiectivele pe termen scurt si lung ale partidului. Pe termen scurt, este importanta castigarea mandatelor in Parlamentul European, pentru a deveni apoi principala fosrta politica, dupa alegerile legislative. Pe termen lung, este vorba despre construirea unei noi elite politice, la centru si in administratie.

"La baza societatii, Romania nu e scindata. Nu exista pesedisti si anti-pesedisti, ci oameni care vor sa traiasca mai bine (...)

Daca asteptam sa dispara acest PSD prin erodare politica, ne vom trezi ca se intoarce mereu sub alte forme. Abia prin schimbarea mentalitatilor vom iesi din cultura care divide si incita la ura ", a fost mesajul politic al lui Ciolos.

Procedura de vot a creat cateva probleme, pentru ca delegatii trebuie sa voteze direct pe o platforma interna, dar aceasta a cedat. A existat propunerea unui vot prin ridicare de maini, de vreme ce Dacian Ciolos este singurul candidat, dar aceasta a fost respinsa.

Oana Pellea: Aveti un fel de mission impossible

Pe scena de vot exista tot felul de accidente, a spus Oana Pellea, pentru a sublinia si umorul situatiei,care a si povestit un astfel de episod, cu actorul George Constantin.

"Eu iubesc aceasta tara, cum stiu ca o iubiti si dumneavoastra si stiu ca merita o soarta buna.

Vreau sa traim cu totii intr-o tara normala, educata, cinstita. Vreau sa fim impreuna. Asteptarile de la dumneavoastra sunt enorme. Aveti un fel de mission impossible, dar cu atat e mai nobila.

Traim intr-o criza morala, una de principii, una economica, un apolitica. In perioade de criza, oamenii insemnati se aduna", a spus actrita, intr-un discurs in care a indemnat la unitate:

"Daca am reusi sa fim impreuna pentru binele acestei tari, ar fi prima data in istorie. Pentru tara asta superba, care merita!

(...)

As fi putut sa plec din tara de multe ori si nu am facut-o. Eu iubesc tara asta. M-am gandit ca poate imi pot lua cainii, mortii si sa plec, sa-mi traiesc o batranete linistita. Am renuntat la idee, pentru ca am toate sperantele in dumneavoastra"

Oana Pellea, la Conventia PLUS, alaturi de Dacian Ciolos si Cosmin Alexandru

Profesorul Mihaela Miroiu este cea care a sustinut primul discurs, adresand membrilor PLUS cateva indemnuri la corectitudine, onestitate si rabadare. Aceasta a vorbit despre eterogenitatea electoratului care asteapta o oferta politica noua.

Mihaela Miroiu si Dacian Ciolos Foto: Ziare.com

"Ma bucur ca ma aflu in fata unui miracol. Putin din cei din sala au experienta mortii clinice din anii 1980, cand eram la pamant, lumea se schimba in jurul nostru, iar noi muream putin cate putin si ca oameni, si ca profesionisti. Noi stim ca miracolele sunt posibile", a inceput Mihaela Miroiu discursul.

UPDATE Conventia Nationala, programata la ora 11:00, la Romexpo, a inceput cu putina intarziere, pentru ca toate delagatiile din tara sa poata ajunge. Vremea rea a pus cateva piedici, dar, in pofida ei, membri PLUS din judete ca Salaj, Botosani, Dolj, Covasna au ajuns in sala inca de dimineata.

Intarzierea a fost un bun prilej pentru Dacian Ciolos sa strabata sala, pentru a vorbi si a se fotografia cu delegatii veniti din tara.

In deschiderea evenimentului va sustine un discurs profesorul Mihaela Miroiu. Alti invitati speciali sunt Oana Pellea si Mihai Alexandru Hash.

E de asteptat ca Dacian Ciolos, care este in acest moment membru simplu al partidului, sa devina presedintele formatiunii.

Conform statutului partidului, Consiliul National este format din presedintele PLUS si inca o suta de membri alesi prin vot proportional de lista. Insa, pana la formarea tuturor filialelor judetene, Consiliul National va avea 51 de membri. Vor fi membri de drept in Consiliului National liderii filialelor judetene, filialei Bucuresti si a celei pentru Diaspora.

Consiliul National ii va alege pe membrii Biroului National, cu votul a 50% plus 1 din membri.

Solutia acestui nou partid a fost o surpriza pe scena politica romaneasca, dupa ce inregistrarea formatiunii Miscarea Romania Impreuna a trenat in instanta, din cauza unor rivali politici care ii puneau bete in roate, asa cum a explicat Dacian Ciolos. Astfel, pentru a putea candida la scrutinul pentru Parlamentul European din luna mai, solutia a fost inregistrarea unui partid despre care si adversarii, politici sau nu, nu au stiut pana in momentul anuntului.

Lista pentru europarlamentare nu este inca definitivata, pentru ca toate candidaturile sunt supuse unui proces intern de evaluare, dar este cert ca Dacian Ciolos se va regasi pe aceasta.

Fostul premier a tinut sa precizeze insa ca proiectul sau este in Romania, pentru ca altfel nu ar fi infiintat o formatiune politica si ca a fi europarlamentar nu inseamna a-ti parasi tara.

Vezi Cum se vede candidatura lui Dacian Ciolos la Bruxelles, de la "firul ierbii": vulnerabilitati si ferestre de oportunitate

Aceasta prima Conventie Nationala a PLUS vine imediat dupa un moment vulnerabil pentru partid, cand unul dintre fondatori a demisionat, in urma unor presupuse dezvaluiri ale istoricului Marius Oprea, care il vizau pe tatal avocatului Adrian Iordache si legaturile cu fosta Securitate.

Marti, Dacian Ciolos a dat cateva explicatii suplimentare privind infiintarea partidului PLUS, precizand ca nu ii cunoaste familia lui Adrian Iordache, avocatul care a inregistrat formatiunea, si nici nu l-a interesat sa afle detalii despre aceasta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ciolos partid Conventie PLUS, #Dacian Ciolos presedinte PLUS, #Oana Pellea PLUS , #PLUS