Platforma lui Ciolos cere Guvernului sa spuna ce discutii poarta cu Grupul de la Visegrad

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 22:03
9046 citiri
Platforma lui Ciolos cere Guvernului sa spuna ce discutii poarta cu Grupul de la Visegrad
Foto: Arhiva Facebook/Dacian Ciolos

Platforma Romania 100, fondata de fostul premier Dacian Ciolos, cere Guvernului sa precizeze intentiile de cooperare cu grupul de la Visegrad pornind de la asteptarile majoritatii societatii romanesti de a sustine continuarea procesului de refondare si integrare europeana si sa faca publice elementele mandatului de discutie cu acest for de cooperare regionala.

Apelul Platformei Romania 100 vine dupa mai multe declaratii ale ministrului roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, ale presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu, dar si ale altor lideri politici privind apropierea Romaniei de Grupul de la Visegrad, inclusiv prin participarea tarii noastre la o reuniune a acestui grup de cooperare regionala.

"Platforma Romania 100 considera ca daca o colaborare cu statele membre ale acestui grup pe teme precise de interes si pentru Romania este binevenita, in baza principiilor bunei vecinatati, a intereselor comune si a angajamentelor europene, participarea Romaniei de maniera formala la lucrarile Grupului Visegrad ridica semne de intrebare cu privire la directia de politica europeana pe care Romania o urmeaza", se arata intr-un comunicat al Platformei Romania 100.

Semnatarii amintesc ca, in contextul demararii in 2016 prin Summitul de la Bratislava a reflectiei privind viitorul Uniunii Europene, "Romania s-a pozitionat in mod ne-echivoc atat prin vocea Guvernului Ciolos, cat si a presedintelui Romaniei in directia aprofundarii integrarii europene incluzand si aspecte de interes pentru Romania si a apropierii Romaniei de acele state din UE care promoveaza in mod activ aceasta viziune".

"Consideram ca aderarea Romaniei la Grupul de la Visegrad, date fiind pozitionarile unor membri ai acestui grup pe multe subiecte de pe agenda europeana uneori contrare cu valori si principii fundamentale ale UE, ar limita in mod semnificativ posibilitatea Romaniei sa fie parte a grupului acelor state membre care actioneaza pentru redefinirea si intarirea viziunii europene in acord si cu asteptarile romanilor si nu pentru limitarea acestora", mai arata sursa citata.

Totodata, Platforma Romania 100 considera ca singura optiune viabila a tarii noastre este de a ramane in mod clar si asumat pe calea integrarii europene, singura care garanteaza continuitatea valorilor de baza ale democratiei si statului de drept pe care orice societate prospera se intemeiaza.

"Prin urmare, cerem Guvernului Romaniei si Ministerului Afacerilor Externe sa precizeze intentiile de cooperare cu grupul de la Visegrad pornind de la asteptarile majoritatii societatii romanesti de a sustine continuarea procesului de refondare si integrare europeana si sa faca publice elementele mandatului de discutie cu acest for de cooperare regionala", se mai arata in comunicat.

Grupul de la Visegrad, sau V4, este o organizatie de cooperare formata din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ciolos Platforma Romania 100 Visegrad, #Guvern Tudose discutii Grup Visegrad Romania , #premier