OFICIAL Lista completă a miniștrilor guvernului Cioloș. Mihai Goţiu şi Corina Atanasiu, propunerile-supriză. Drulă și Stelian Ion, revin la ministere

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 18:54
5246 citiri
OFICIAL Lista completă a miniștrilor guvernului Cioloș. Mihai Goţiu şi Corina Atanasiu, propunerile-supriză. Drulă și Stelian Ion, revin la ministere
Dacian Cioloș și Dan Barna FOTO Hepta

USR subliniază, în prezentarea propunerilor de miniştri pentru guvernul condus de Dacian Cioloş, că ministrul propus pentru Afaceri Interne, Alin Stoica, numit prefect în luna mai şi revocat în septembrie, „a gestionat unele dintre cele mai dificile luni ale pandemiei în Capitală”.

Ionuţ Moşteanu, propus la Dezvoltare, „a reuşit să demită câţiva directori incompetenţi”, iar fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă nominalizată pentru aceeaşi funcţie „a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcţiilor de manageri în spitale”, conform prezentării făcute de partid.

Barna, la Afaceri Externe

Dan Barna, propus pentru portofoliul de Afaceri Externe, este prezentat drept omul care „a asigurat coordonarea coaliţiei de guvernare, care a reuşit să treacă prin Parlament bugetul pe 2021 cu o sumă record alocată investiţiilor”.

Propunerea pentru Agricultură

Ministrul propus pentru Agricultură, George Căţean, a coordonat un proiect în care doi ciobani români, alături de ciobani din alte state, au plecat în transhumanţă cu sute de oi, în alte ţări. Susţinut pentru un nou mandat la Justiţie, Stelian Ion este prezentat drept ministrul care, în această funcţie „a avut ca principală misiune să repare după Dragnea şi Iordache tot ce au stricat în sistemul de justiţie”.

Un pilot la MApN

Nicu Fălcoi, propus pentru MApN, este prezentat drept un pilot cu 20 de ani de experienţă care a fost observator în cadrul Misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite în Congo.

Năsui ar urma să revină

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susţinut pentru continuarea mandatului, este prezentat drept ministrul care „a asigurat, în mandatul său, o sumă record pentru firmele româneşti afectate de pandemie”. Ionuţ Moşteanu, susţinut ca ministru al Dezvoltării, „a reuşit să demită câţiva directori incompetenţi” ca secretar de stat în ministerul Transporturilor în Guvernul tehnocrat.

La fel și Cristian Ghinea

Conform prezentării USR, ca europarlamentar Cristian Ghinea „a prioritizat intensificarea eforturilor de prevenire şi detectare a fraudei şi nu numai” iar ca ministru „a reuşit să aducă în jur de 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea testelor PCR, pentru plata medicilor, pentru dotări pentru spitale”.

Cristian Ghinea ar urma să fie şi în guvernul Cioloş ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Prin ce s-a făcut Ghinea remarcat

„Cristian Ghinea este licenţiat în Studii Politice şi Administrative şi a absolvit un program de Master la London School of Economics and Political Science. În anul 2009 a fondat, împreună cu un grup de experţi, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), un think-tank având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice.

În aprilie 2016 a devenit Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, după o perioadă de cinci luni petrecute la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloş, unde a iniţiat şi coordonat „Comisia de tăiat hârtii”, un proiect legislativ menit să uşureze viaţa cetăţenilor prin reducerea birocraţiei. Ca ministru a lucrat la Pachetul Anti-Sărăcie. După experienţa în guvernul tehnocrat, s-a înscris în USR şi a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Cristian Ghinea a fost deputat de Bucureşti până în mai 2019 când a devenit europarlamentar USR, vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltare regională. Ca europarlamentar, s-a asigurat că Parchetul European EPPO va primi o finanţare adecvată, a prioritizat intensificarea eforturilor de prevenire şi detectare a fraudei şi nu numai. În decembrie 2020 a renunţat la funcţia de europarlamentar pentru a se întoarce în ţară şi a devenit ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În timpului mandatului său, încheiat în septembrie 2021, Cristian Ghinea a finalizat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani. Tot Cristian Ghinea a reuşit să aducă în jur de 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea testelor PCR, pentru plata medicilor, pentru dotări pentru spitale, centre sociale şi şcoli, în contextul pandemiei COVID-19 şi a reuşit să crească ritmul de absorbţie al fondurilor europene de peste 3 ori în perioada ianuarie - iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă din anii anteriori: peste 1 miliard de euro”, informează USR.

Încă un mandat pentru Drulă

Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii este susţinut pentru un nou mandat, unul dintre argumente fiind acela că „mandatul său, lucrările pe şantiere au mers în ritm alert”, iar mandatul său „a reprezentat un record absolut în materie de investiţii”.

„Cătălin Drulă este vicepreşedinte USR şi deputat de Timiş la al doilea mandat. În decembrie 2020 a fost numit ministru al Transporturilor şi Infrastructurii. În mandatul său, lucrările pe şantiere au mers în ritm alert: peste 30 de şantiere şi peste 600 km de autostradă, drumuri expres şi de legătură, reabilitări poduri, centuri şi drumuri naţionale.

Mandatul lui Cătălin Drulă a reprezentat un record absolut în materie de investiţii: 3,7 miliarde de lei investiţii din fonduri europene în doar 8 luni. S-a luptat cu curaj cu diverse grupuri de interese şi a gestionat cu succes crize majore, precum blocarea ilegală a metroului. De profesie inginer software, a studiat în Canada, la University of Toronto, iar după ce a terminat facultatea a revenit în ţară şi a lucrat pentru diverse proiecte antreprenoriale în domeniul IT.

În 2012, Cătălin a fondat Asociaţia Pro Infrastructură şi s-a implicat civic în monitorizarea proiectelor de infrastructură din România. Datorită experienţei sale, a primit în 2016 propunerea de a face parte din guvernul tehnocrat, iar prioritatea lui a fost să deblocheze şantierele mari de autostrăzi, care erau sistate şi îngropate în birocraţie şi formalităţi neefectuate. După mandatul de consilier de stat, Cătălin Drulă a fost ales deputat USR de Timiş şi a făcut opoziţie activ la proiectele nocive sau numirile politice în instituţii publice care nu respectau criterii minime de profesionalism”, se arată în prezentarea făcută publică de către partid.

La Sănătate, tot Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă fost ministrul Sănătăţii, este propusă pentru a prelua din nou ministerul, ea fiind descrisă drept ministrul care „a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcţiilor de manageri în spitale”.

A pornit de la zero un mic cabinet medical

„Ioana Mihăilă este medic, antreprenor, fost secretar de stat şi ministru al Sănătăţii. Este absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi profesează ca medic endocrinolog în Cluj şi în Oradea. A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din judeţul Bihor, a pornit de la zero un mic cabinet medical care s-a transformat în câţiva ani într-o clinică de specialitate cu zeci de angajaţi, implicaţi în tratarea pacienţilor din judeţ.

Din februarie 2021, a fost numită secretar de stat, din acest rol a coordonat activităţile de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ca ministru al Sănătăţii, între lunile aprilie-septembrie 2021, Ioana Mihăilă a transparentizat toate contractele de achiziţii de la Ministerul Sănătăţii şi a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcţiilor de manageri în spitale, a aprobat lista medicamentelor esenţiale şi a extins vaccinarea gratuită anti-HPV pentru adolescentele între 11 şi 18 ani”, scrie USR.

Cine este propus pentru Finanțe

Propunerea pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, eurodeputatul Dragoş Pîslaru, a fost ministru al Muncii în guvernul tehnocrat.

Conform USR, anul trecut a fost votat „cel mai influent europarlamentar pe probleme economice” de către o organizaţia independentă VoteWatch.eu, organizaţie care s-a lansat la începutul anului 2009, are sediul la Bruxelles şi care face analize şi prognoze privind politicile la nivelul Uniunii Europene.

Ce îl recomandă pe Dragoș Pîslaru

„Dragoş Pîslaru este de profesie economist, deţine un doctorat în economie la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, un masterat în Relaţii Internaţionale obţinut la London School of Economics din Marea Britanie şi o licenţă în Economie Mondială la Academia de Studii Economice - Relaţii Economice Internaţionale.

A înfiinţat şi condus pe rând think-tank-ul Grupul de Economie Aplicată (2004-2007), iar mai apoi GEA Strategy & Consulting (2007-2015), ca director executiv şi respectiv manager general. A construit ca antreprenor una dintre cele mai bune echipe autohtone în domeniul consultanţei strategice pentru dezvoltare, realizând proiecte pentru organizaţii internaţionale, administraţia publică centrală şi locală şi pentru sectorul privat.

A fost consilier de stat pe probleme economice al prim-ministrului şi mai apoi ministru al Muncii în 2016, în guvernul condus de Dacian Cioloş, unde s-a concentrat pe revizuirea legii salarizării unitare, reforma măsurilor active de ocupare, crearea registrului unic privat şi public al salariaţilor prin reforma REVISAL, reforma inspecţiei sociale, debirocratizarea în relaţia cu cetăţenii şi implementarea Planului Naţional Anti-Sărăcie, lansând proiectul pilot al serviciilor comunitare integrate.

În mai 2019 a fost ales europarlamentar pe lista USR, devenind membru în comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) şi subcomisia de fiscalitate (FISC) unde a fost co-raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (RRF), cel mai ambiţios program de redresare al Uniunii Europene din istoria recentă.

În prezent este raportor din partea grupului Renew Europe pe Planul de acţiuni al Comisiei Europene pentru un sistem de taxare simplu şi echitabil la nivel european şi pentru Regulamentul pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării organizaţiilor teroriste (AML). Este membru în grupul de lucru al Parlamentului European pentru zona euro. A fost ales în 2020 cel mai influent europarlamentar pe probleme economice de o organizaţie independentă, VoteWatch.eu”, se arată în prezentarea făcută de USR persoanei propuse pentru Ministerul Finanţelor.

Fostul prefect al Capitalei, la MAI

Propunerea pentru Ministerul Afacerilor Interne, fostul prefect al Capitalei, între lunile mai şi septembrie ale acestui an, Alin Stoica, este prezentat drept persoana care „şi a gestionat unele dintre cele mai dificile luni ale pandemiei în Capitală.

„Alin Stoica a fost prefectului Bucureştiului în perioada mai - septembrie 2021 şi a gestionat unele dintre cele mai dificile luni ale pandemiei în Capitală. Este de profesie avocat, absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Între 2016 şi 2018, Alin Stoica a reprezentat societatea civilă într-una din comisiile Consiliului Economic şi Social – Comisia pentru relaţii de muncă, politică salarială, incluziune socială şi sănătate.

În acelaşi timp, de peste cinci ani, Alin Stoica a reprezentat organizaţii patronale la nivel de industrie şi la nivel naţional, fiind implicat în negocieri complexe şi în procese de elaborare a actelor normative, în dialog atât cu Guvernul cât şi cu Parlamentul. Înainte de a fi prefect, Alin Stoica a lucrat ca expert în domeniul relaţiilor de muncă într-o companie multinaţională, ultima funcţie pe care a deţinut-o a fost cea de HR Governance Expert”, informează USR.

Dan Barna ar putea prelua Afacerile Externe

Fostul vicepremier Dan Barna propus pentru portofoliul de Afaceri Externe, este prezentat drept omul care „a asigurat coordonarea coaliţiei de guvernare, care a reuşit să treacă prin Parlament bugetul pe 2021 cu o sumă record alocată investiţiilor”.

CV-ul lui Dan Barna

„Dan Barna, vicepreşedinte USR şi deputat de Sibiu la al doilea mandat, este licenţiat în Drept la Universitatea din Bucureşti, absolvent de master în Management de proiect la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi absolvent al programului de formare de formatori al International Development Law Organisation din Roma.

În primul mandat de deputat a fost vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru afaceri europene.În 2016, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar experienţa în Guvernul tehnocrat l-a convins că România are nevoie de oameni competenţi şi integri care să se implice în politică. S-a înscris în USR, iar din octombrie 2017 a fost ales preşedintele partidului.

Dan Barna a coordonat proiectul Fără Penali în Funcţii Publice, prima iniţiativă civică pe cale să modifice Constituţia României, care a strâns un milion de semnături. În 2020 a fost numit vicepremier, mandat în timpul căruia s-a implicat activ în realizarea PNRR, în dezbaterile privind relansarea economică şi atragerea de investiţii în România, a asigurat coordonarea coaliţiei de guvernare, care a reuşit să treacă prin Parlament bugetul pe 2021 cu o sumă record alocată investiţiilor: 61,4 miliarde de lei.

In calitate de vicepremier a coordonat activitatea ministerelor Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Transporturilor, Justiţiei, Economiei, Sănătăţii şi Digitalizării”, îl descriu colegii de partid pe fostul preşedinte al USR.

Propunerea pentru Ministerul Agriculturii

Propunerea pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, braşoveanul George Căţean, este implicat în mai multe ONG şi a coordonat proiectul Transhumanţa, în cadrul căruia doi ciobani din comuna Rotbav, judeţul Braşov, au mers în transhumanţă spre Polonia, însoţiţi de 600 de oi, într-o călătorie de 1.400 de kilometri timp de 100 de zile, însoţiţi în această aventură de doi ciobani din Ucraina şi doi din Polonia, conform datelor prezentat la momentul derulării proiectului de către presa din Braşov. Familia lui Căţean are o fermă cu produse agricole tradiţionale.

De ce a fost preferat George Cățean

„George Căţean a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada februarie - septembrie 2021 şi a luat mai multe măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii români să înfiinţeze Puncte Gastronomice Locale. Provine din zona Braşovului şi alături de părinţi şi de ceilalţi doi fraţi ai săi, conduce în prezent o afacere în domeniul agricol şi al produselor tradiţionale cu cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

A studiat marketing în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Este activ în mai multe organizaţii non-guvernamentale, cu implicare locală şi regională. În 2013, a fost coordonator al proiectului Transhumanţa, proiect desfăşurat în cinci ţări de pe lanţul carpatic. În 2017, a hotărât să se implice în Platforma România 100, organizaţie în cadrul căreia a coordonat Comunitatea Tematică Agricultură şi dezvoltare rurală”, îl prezintă USR.

Mihai Goțiu ar putea conduce Ministerul Mediului

Mihai Goţiu, propus pentru portofoliul Mediului, Apelor şi Pădurilor, doctorand în jurnalism, a fost unul dintre comunicatorii USR în mandatul 2016-2020.

„Mihai Goţiu a fost senator USR între 2016 şi 2020 şi a activat în Comisia de mediu. Este printre iniţiatorii legii DNA-ul Pădurilor şi modificărilor la Codul Silvic împotriva mafiei lemnului din România. În ultimii ani a făcut multe vizite în ţară pentru a documenta tăierile ilegale de păduri.

Mihai Goţiu are studii de Drept şi un doctorand în Jurnalism şi Comunicare de mediu la Universitatea Babeş Bolyai Cluj şi a avut o carieră în mass-media, timp de 20 de ani. Cele mai cunoscute articole au fost cele de investigaţie, reportaje, analize şi comentarii legate de cazul Roşia Montană, pe care l-a documentat începând cu anul 2002”, se arată în prezentarea făcută de USR lui Goţiu.

O revenire este conturată și la Justiție

Dacian Cioloş doreşte menţinerea, în guvernul condus de el, a lui Stelian Ion ca ministru al Justiţiei. Acesta este prezentat drept un senator care „a luptat în comisia juridică împotriva modificărilor nocive la legile justiţiei iniţiate de Liviu Dragnea şi a contribuit la redactarea a zeci de sesizări la Curtea Constituţională pentru a bloca legile în favoarea infractorilor promovate de PSD”.

Care este parcursul profesional al lui Stelian Ion

„Stelian Ion, deputat USR de Constanţa la al doilea mandat, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Din 2002 practică profesia de avocat. În timpul primului său mandat de deputat, între 2016 şi 2020, Stelian Ion a luptat în comisia juridică împotriva modificărilor nocive la legile justiţiei iniţiate de Liviu Dragnea şi a contribuit la redactarea a zeci de sesizări la Curtea Constituţională pentru a bloca legile în favoarea infractorilor promovate de PSD.

În decembrie 2020 a devenit ministru al Justiţiei, funcţie din care a avut ca principală misiune să repare după Dragnea şi Iordache tot ce au stricat în sistemul de justiţie. A propus un proiect de desfiinţare a Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, a avansat proiecte noi pentru legile justiţiei şi a pus în dezbatere publică modificările la Codul Penal si Codul de procedură penală. Stelian a contribuit la deblocarea admiterii în magistratură şi a demarat procedura de selecţie pentru funcţiile de conducere din DNA şi DIICOT”, informează USR.

Un pilot pentru Ministerul Apărării

Deputatul Nicu Fălcoi, susţinut pentru mandatul de la Ministerul Apărării Naţionale, are 20 de ani de experienţă ca pilot şi a absolvit o facultate în care s-a specializat în autovehicule rutiere.

Cine este Nicu Fălcoi

„Nicu Fălcoi este în prezent deputat de Timiş. În legislatura 2016-2020, a fost senator, secretar în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. În timpul mandatului de senator, a fost ales în funcţia de vicelider al grupului „Alianţa liberalilor şi democraţilor” şi vicepreşedinte al comitetului de Apărare şi Securitate (Defence and Security Committee) din cadrul Adunării Parlamentare NATO.

De profesie inginer, Nicu are o experienţă de peste 20 de ani ca pilot, după absolvirea şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu” din judeţul Buzău şi a Facultăţii de Mecanică, Secţia Autovehicule Rutiere din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara. A participat la exerciţii multinaţionale NATO, iar între 2004–2005, a fost observator ONU în cadrul Misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite în R.D. Congo (MONUC)”, conform prezentării publicate e USR.

Năsui, susținut pentru continuarea mandatului

Fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, susţinut pentru continuarea mandatului, este prezentat drept ministrul care „a asigurat, în mandatul său, o sumă record pentru firmele româneşti afectate de pandemie” şi care „a făcut publice toate contractele cu statul pe care le are ministerul, a numit noi consilii de administraţie transparent, formate din profesionişti pentru toate companiile din subordine”.

Ce îl recomandă pe Claudiu Năsui

„Claudiu Năsui, vicepreşedinte USR şi deputat de Bucureşti, este de profesie economist specializat în finanţe. În perioada 2016 - 2020 a fost deputat, membru în Comisia de Buget, şi a promulgat un pachet de legi care debirocratizează activitatea economică şi încurajează antreprenoriatul. Înainte de a intra în politică, Claudiu Năsui a lucrat exclusiv în sectorul privat, în consultanţă financiară şi în sectorul bancar.

A absolvit Facultatea de Finanţe a Universităţii Paris-Dauphine şi a efectuat un Master la Universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanţelor. În 2014, Claudiu a lansat Open Budget, platforma de transparenţă bugetară care prezintă bugetul statului într-un mod inteligibil şi transparent oricui este interesat. Ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, între ianuarie 2020 şi septembrie 2021, Claudiu Năsui a asigurat, în mandatul său, o sumă record pentru firmele româneşti afectate de pandemiei - 2,34 miliarde lei.

A preluat măsurile de ajutor Covid cu un gol de finanţare de 500 de milioane de euro, din care a reuşit să facă rost de 400 de milioane de euro. În plus, Claudiu Năsui a făcut publice toate contractele cu statul pe care le are ministerul, a numit noi consilii de administraţie transparent, formate din profesionişti pentru toate companiile din subordine.

A lansat un amplu program de debirocratizare care să vină în sprijinul antreprenorilor. A schimbat modul de acordare a schemelor de ajutor de stat, astfel încât să reducă corupţia şi să elimine criteriul «primul venit, primul servit», prin introducerea plăţii pro-rata pentru toţi”, este prezentarea făcută e USR.

Purtătorul de cuvânt al USR, propus la Ministerul Dezvoltării

Ionuţ Moşteanu, purtător de cuvânt al USR, este susţinut ca ministru al Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice. În prezentarea pe care USR i-o face se arată că „a reuşit să demită câţiva directori incompetenţi” ca secretar de stat în ministerul Transporturilor în Guvernul tehnocrat.

CV-ul lui Ionuț Moșteanu

„Ionuţ Moşteanu este deputat de Argeş la al doilea mandat şi lider al grupului USR în Camera Deputaţilor. În primii patru ani în Parlament, a militat din Comisia pentru transporturi pentru deblocarea lucrărilor la Autostrada Piteşti-Sibiu şi pentru alte proiecte mari de infrastructură.

În 2016, Ionuţ a fost secretar de stat în ministerul Transporturilor în Guvernul tehnocrat, unde responsabilitatea sa principală a fost rezolvarea problemelor de management din companiile aflate în subordine, printre care Tarom, ROMATSA, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa. Într-un timp scurt, a reuşit să demită câţiva directori incompetenţi şi să rezolve conflictele cu sindicatele.

Înainte de a intra în politică, a lucrat peste 20 de ani în mediul privat, în companii multinaţionale, unde a coordonat proiecte şi echipe de oameni (Scala J Walter Thompson, Connex/Mobifon, Western Union, Leo Burnett/Publicis), apoi a devenit antreprenor”, menţionează prezentarea publică transmisă e partid.

Cristina Prună, la Ministerul Energiei

Propusă pentru Ministerul Energiei, deputatul Cristina Prună este prezentată drept „vocea USR în ceea ce priveşte promovarea unor proiecte mari care ţin de reindustrializare şi securitatea energetică a României”.

Ce o recomandă pe Cristina Prună

„Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi deputat de Bucureşti la al doilea mandat, este economist de profesie, iar, anterior intrării în politică, a studiat şi lucrat în mai multe ţări vest-europene, atât în sectorul privat, cât şi în instituţii europene. În primul mandat de deputat, a fost membru în Comisia pentru industrii şi servicii şi în Comisia pentru afaceri europene.

Pe parcursul mandatului de parlamentar, a co-iniţiat şi promovat proiecte pentru promovarea industriei şi debirocratizarea şi uşurarea vieţii mediului de afaceri, iar trei dintre acestea au şi devenit legi. Printre altele, a reuşit eliminarea restricţiilor pentru înfiinţarea unei firme şi a costurilor inutile impuse de stat micilor antreprenori. Cristina este vocea USR în ceea ce priveşte promovarea unor proiecte mari care ţin de reindustrializare şi securitatea energetică a României.

A coordonat Programul de Guvernare al USR pe zona de energie şi a contribuit la programul pe economie. De asemenea, a propus măsuri pentru echilibrarea pensiilor şi oferirea de alternative, prin pilonul 2, prin folosirea banilor din resursele naturale pentru pensiile tuturor românilor, pe model norvegian”, transmite USR.

Iulia Popovici este propusă pentru Ministerul Culturii

„Iulia Popovici este critic şi curator de artele spectacolului, expert în programe culturale româneşti şi europene, autoare de cărţi despre sectorul cultural independent şi artele performative din Europa de Est. În 2016 a fost consilier al ministrului Culturii, Corina Şuteu. Este unul dintre fondatorii ATIC (Asociaţia Trans-sectorială a Independenţilor din Cultură), organizaţie de advocacy şi asistenţă pentru lucrătorii culturali independenţi. În ultimii 15 ani, a fost redactor al revistei „Observator cultural”.

Scrie despre politici publice culturale în presa românească şi europeană. În perioada februarie-septembrie 2021, a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea USR, poziţie din care a propus un nou cadru legislativ pentru organizarea Capitalei Europene Culturale Timişoara 2023 şi a coordonat componenta de cultură din PNRR, axată pe reforma sistemului de finanţare în cultură şi adoptarea statutului lucrătorului cultural. Este specializată în legislaţie şi politici publice privind susţinerea accesului la servicii culturale şi relevanţa economică a culturii”, se arată în prezentarea publicată de USR.

Cine ar putea prelua Ministerul Muncii

Oana Ţoiu susţinută pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, are o carieră care „se bazează pe implicare civică” şi a iniţiat, ca parlamentar, proiectul devenit lege prin care cei care se vaccinează primesc o zi liberă de la locul de muncă.

Cine este Oana Țoiu

„Oana Silvia Ţoiu, deputat de Bucureşti, a fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale în Guvernul Tehnocrat, unde a coordonat politici publice pentru copii şi familie, intervenţii de urgenţă pentru românii din Diaspora şi reforme de debirocratizare a sprijinului oferit de stat, este Preşedinta Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor şi unul dintre coordonatorii programului de guvernare USR PLUS. Cariera sa se bazează pe implicare civică, înainte de a începe cariera politică a fost desemnată internaţional de World Economic Forum ca unul dintre tinerii cu cariere de impact şi de către Comisia Europeană pentru inovarea în muncă.

A iniţiat şi coordonat programe de sprijinire a tinerilor pentru antreprenoriat social şi implicare civică şi a fost implicată în grupuri de lucru şi proiecte de training sau consultanţă în parteneriat cu peste zece ţări. Ca deputat, a coiniţiat proiectul «Zi liberă pentru vaccinare», care a devenit lege, cei care se vaccinează primesc o zi liberă plătită pentru fiecare doză efectuată, iar elevii şi studenţii primesc scutire de la cursuri. De aceste drepturi beneficiază şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului pentru a-l însoţi la vaccin.

A introdus în Parlament accesul la sprijinul financiar pe perioada şcolilor închise şi pentru doctorii din familii monoparentale cu copii sub 12 ani, acum în vigoare şi a obţinut unanimitate în Comisia de Muncă şi Protecţe Socială prelungirea perioadei în care părinţii au acces la stimulentul de reinserţie mărit, de la primele şase luni ale copilului la primul an”, informează USR.

Tudor Pop, propus ca ministru al Tineretului şi Sportului

„Tudor Pop este deputat de Bucureşti la al doilea mandat şi în prezent preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport. În actualul mandat a depus un proiect pentru deschiderea terenurilor sportive din curţile şcolilor pentru copii şi a accelerat procesul de adoptare a noii Legi a Tineretului, aceasta urmând a fi votată de Parlament în această sesiune, după o întârziere de aproape 3 ani.

Din 2016 este membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie, calitate în care a iniţiat mai multe proiecte, printre care «Stop Nosocomiale!», proiect pentru prevenirea şi reducerea infecţiilor intraspitaliceşti devenit între timp lege. Un alt proiect al său devenit lege este cel privind transparentizarea deconturilor CNAS. Adoptarea acestui proiect reprezintă o victorie importantă în lupta cu corupţia din sistemul de sănătate din România.

O altă lege importantă este cea a caravanelor medicale care cresc accesul la servicii medicale de specialitate pentru populaţia vulnerabilă şi izolată. O nouă iniţiaţivă depusă anul acesta, Legea Asistenţei Medicale Mobile, vine să consolideze acest demers de a aduce medicii mai aproape de pacienţii cu acces precar sau inexistent la servicii medicale.

Înainte de fi deputat, Tudor a făcut parte din Guvernul condus de Dacian Cioloş, ca şef de cabinet al Ministrului Fondurilor Europene, iar principalele proiecte în care a fost implicat au fost: Pachetul Anti-Sărăcie, Pachetul pentru Dezvoltarea Clasei de Mijloc la Sate şi programul «Fiecare copil la grădiniţă»”, se arată în prezentarea făcută de USR.

Monica Berescu, propunerea pentru Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

„Monica Berescu este deputat USR de Iaşi la primul mandat, vicepreşedinte al comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi membru în comisia pentru muncă şi protecţie socială. A absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii «Al.I.Cuza» din Iaşi, specializarea Administraţie Publică, şi are un master în Managementul şi Dezvoltarea Resurselor Umane. Este licenţiată şi în Drept.

A lucrat încă din timpul facultăţii, în primele corporaţii din Iaşi, pe zona de legal şi collection, şi apoi în IT. Peste 11 ani din cariera sa profesională i-a petrecut în firme cu specializare în domeniul digital, ultimii ca manager de operaţiuni şi project manager, conducând echipe de peste 90 de persoane şi gestionând peste 18 clienţi din SUA şi Europa pe zona de outsourcing IT.

Propunerea pentru Ministerul Educaţiei este Corina Atanasiu

„Corina Atanasiu este expertă în accesarea de fonduri europene şi are la activ numeroase proiecte de dezvoltare locală, combaterea sărăciei şi din sfera educaţiei. În perioada ianuarie - septembrie 2021 a fost secretar de stat în ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi s-a ocupat de componenta de educaţie din PNRR. A absolvit Colegiul Al. I. Cuza, este licenţiată în Ştiinţele Educaţiei, are două studii masterale, Administraţie Publică şi Studii de Muncă şi formare în Educaţie în criză, precum şi numeroase certificări.

Foarte implicată în comunitate, este de 20 de ani voluntar activ al Crucii Roşii Vrancea, calitate din care a atras finanţări de aproape 1 milion de Euro pentru dezvoltarea locală, care au dus la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi familiilor lor din judeţ. De 7 ani este implicată civic în dezvoltarea asociaţiilor de părinţi din România. A sprijinit crearea Federaţiei Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali, alături de care a militat pentru implicarea părinţilor în efortul de modernizare a şcolilor”, se arată în prezentarea de pe site-ul USR.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
#lista, #ministri, #USR, #catalin drula, #stelian ion, #Dacian Ciolos, #Gotiu USR , #stiri Dacian Ciolos