LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 18:40
10335 citiri
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Executivul Cioloș intră azi la audierile din comisiile de specialitate FOTO Facebook / Dacian Cioloș

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi Sport, de la ora 10.00, iar seria va fi încheiată de Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate, timpul alocat audierii acesteia fiind de 2 ore.

UPDATE 20:00 Ioana Mihăilă, propusă de Dacian Cioloş pentru a continua mandatul la Ministerul Sănătăţii, a primit aviz negativ, marţi seară, după adierile din comisiile de spcialitate.

Au fost 7 voturi ”pentru”, 18 împotrivă, iar 9 parlamentari s-au abţinut.

UPDATE 18:43 Oana Țoiu, propunerea USR pentru ministerul Muncii a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate după ce a primit 18 voturi „pentru”, 24 „împotrivă” și 5 abțineri.

UPDATE 18:40 A început audierea Ioanei Mihăilă, propunerea guvernului Cioloș pentru ministerul Sănătății. Mihăilă este ultimul ministru audiat în comisiile de specialitate.

UPDATE 18.00 La această oră, la audierile din comisiile de specialitate se află propunerea lui Dacian Cioloș pentru portofoliul de la Educație - Corina Atanasiu.

UPDATE 17.55 Propunerea USR pentru ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Goțiu, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate, cu 9 voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi 6 abțineri.

UPDATE 17.05 Dragoş Pîslaru, ministrul propus al Finanţelor a primit aviz negativ după ce a primit 11 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 13 abţineri.

UPDATE 16.55 Stelian Ion a primit aviz negativ pentru funcția de ministru al Justiției din partea comisiilor de specialitate.

UPDATE 16.30 Propunerea USR pentru ministerul Muncii, Oana Țoiu, a intrat la audieri în comisia de specialitate.

UPDATE 15.43 Stelian Ion a fost criticat în timpul audierilor că ar fi principalul vinovat pentru provocarea crizei politice. Președintele PNL al comisiei Iulian Scântei a amintit în timpul audierii că fostul ministru nu a dat aviza pentru proiectul „Anghel Saligny”. De cealaltă parte, Stelian Ion subliniază că premierul i-a cerut „imperativ” să dea aviz, cu toate că proiectul nu avea toate avizele necesare și îl acuză pe Florin Cîțu că el este cel care a pornit criza politică.

UPDATE 15.40 Claudiu Năsui, propus la ministerul Economiei, a primit aviz din partea comisiei cu 13 voturi „pentru”, 22 „impotrivă” şi 11 abţineri.

UPDATE 15.05 Încep audierile în comisiile de specialitate ale lui Dragoș Pîslaru, propus la ministerul Finanțelor, Mihai Goțiu, propus la Ministerul Mediului și a lui Stelian Ion, propus la ministerul Justiției.

UPDATE 15.00 Ionuț Moșteanu, propunerea USR pentru ministerul Dezvoltării, a primit aviz negativ cu 10 voturi pentru, 14 împotrivă și 16 abțineri. „Bilanțul” negativ al USR a ajuns la 9 miniștri respinși.

Anterior, acesta a precizat că USR a cerut un set de reguli mai clare și mai stricte pentru programul „Anghel Saligny”, supranumit și PNDL 3.

"E important să avem un fond suplimentar fondurilor europene, un fond naţional care să poată finanţa lucruri necesare de care fiecare român are nevoie în perioada următoare. Ce am cerut noi, am cerut un set de reguli mult mai clare şi mai stricte. Credem că acest lucru trebuie făcut, am avut amendamente, le-am depus, o să le mai depunem şi o să avem discuţii în continuare pentru a vedea transparenţă şi eficienţă în cheltuirea acestor bani", a afirmat Moşteanu.

UPDATE 14.45 Propunerea USR pentru ministerul Energiei, Cristina Prună, a primit aviz negativ din partea comisiei cu 14 voturi pentru, 27 împotrivă și 12 abțineri.

UPDATE 14.12 Cristian Ghinea a primit aviz negativ din partea comisiei. Este al șaptelea ministru din partea USR care este respins de parlamentari după ce 7 dintre aceștia au votat „pentru”, 13 „împotrivă” iar 8 s-au abținut.

UPDATE 14.00 A început audierea propunerilor USR pentru Ministerul Economiei (Claudiu Năsui) și Ministerul Dezvoltării (Ionuț Moșteanu).

UPDATE 13.55 USR a reacționat după ce, în afară de Cătălin Drulă, toate propunerile de ministru ale formațiunii au picat pe capete la audierile din Parlament până la ora 14.00. „Avem o nouă majoritate USL. PNL și PSD nu pot să treacă peste propriile supărări și calcule politicianiste”, a subliniat USR.

UPDATE 13.26 Propunerea USR pentru ministerul Afacerilor Interne, Alin Stoica, a primit aviz negativ, cu 19 voturi impotriva, în timp ce 5 parlamentari au votat pentru, iar 13 s-au abținut de la vot.

UPDATE 13.19 La audierea lui Cristian Ghinea se află și liderii USR Dacian Cioloș și Dan Barna.

UPDATE 13.15 Propunerea USR pentru ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă, a primit aviz pozitiv din partea comisiei, după ce 8 parlamentari au votat împotriva, 7 s-au abținut iar 12 au votat pentru. Drulă este singurul ministru care, până la această oră, nu a fost respins de comisiile parlamentare.

UPDATE 13.00 Au început audierile lui Cristian Ghinea, propus la ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, respectiv a Cristinei Prună, propusă pentru ministerul Energiei.

UPDATE 12.21 Miniștrii propuși de Dacian Cioloș pică pe capete la audierile din comisii. USR a adunat deja 5 avize negative după ce și Monica Berescu a primit voturi împotrivă.

UPDATE 12:19 Au început audierile lui Cătălin Drulă, propunerea lui Dacian Cioloș pentru ministerul Transporturilor. Drulă a explicat că monitorizează în continuare lucrările de infrastructură, deși nu mai este ministru, și trece în revistă stadiul în care acestea se află.

UPDATE 12.00 Dan Barna și Nicu Fălcoi au primit avize negative din partea comisiilor în care au fost audiați.

UPDATE 11.31 Copreședintele AUR Claudiu Târziu s-a prezentat la audierea lui Dan Barna pentru portofoliul de Externe fără mască de protecție, deși în sală sunt peste 30 de persoane.

UPDATE 11.14 Iulia Popovici a primit aviz la rândul său aviz negativ la audieri, având 4 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 7 abţineri. Iulia Popovici fusese propusă în funcţia de ministru al Culturii.

UPDATE 11.12 VIDEO LIVE de la audierea lui Nicu Fălcoi

UPDATE 11.10 Tudor Pop, propunerea la Ministerul Tineretului și Sportului, a primit aviz negativ. Au fost 9 voturi pentru, 12 voturi împotrivă și 4 abțineri.

UPDATE 11.00 Propunerile la ministerul de Externe (Dan Barna), Cercetării (Monica Berescu) și Apărării (Nicu Fălcoi) intră de la ora 10.00 la audieri.

UPDATE 10.40 Tudor Pop, propunerea pentru Ministerul Tineretului și Sportului, a tras un semnal de alarmă, spunând că 60% dintre români nu fac sport. Pop a mai transmis că principalul său scop va fi „să convingem cât mai mulți români să combată sedentarismul”. Acesta își dorește o „școală mult mai implicată în sport”.

VIDEO LIVE de la audierea lui Tudor Pop

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat repartizarea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş pentru audierea în comisiile de specialitate.

Audierile au început la ora 10.00.

PROGRAMUL AUDIERILOR:

Ora 10.00

Iulia Popovici - Ministrul Culturii

Tudor Pop - Ministrul Tineretului şi Sportului

Ora 11.00

Monica Berescu - Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii

Nicu Fălcoi - Ministrul Apararii Nationale

Ilie Dan Barna - Ministrul Afacerilor Externe

Ora 12.00

Alin Stoica - Ministrul Afacerilor Interne

Catălin Drulă - Ministrul Transporturilor si Infrastructurii

Ora 13.00

Cristian Ghinea, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene

Cristina Prună - Ministrul Energiei

Ora 14.00

Claudiu Iulius Gavril Nasui - Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului

Ionuţ Moşteanu - Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Ora 15.00

Dragoş Pîslaru - Ministrul Finantelor

Mihai Goţiu - Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor

Stelian Cristian Ion - Ministrul Justitie

Ora 16.30

Oana Ţoiu - Ministrul Muncii şi Protectiei Sociale

Ora 17.30

Corina Atanasiu - Ministrul Educatiei

Ora 18.30

George Căţean - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ora 18.30

Ioana Mihăilă - Ministrul Sănătăţii

Pentru majoritatea candidaţilor, timpul programat pentru audiere este de o oră. Pentru miniştrii propuşi la Mediu, Justiţie şi Educaţie este programată câte o oră şi jumătate, iar pentru Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate. timpul alocat este de 2 ore.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, luni seară, că liberalii se vor abţine la votul din comisiile de specialitate.

Votul de învestire a Guvernului este programat miercuri, de la ora 10.00.

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

CE PREVEDE REGULAMENTUL ACTIVITĂŢILOR COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI

Art. 86. - (1) Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

(2) Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

(3) În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

(4) Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Art. 91. - În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Pentru învestirea Guvernului sunt necesare 234 de voturi, iar USR are 80 de parlamentari.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dacian Ciolos premier, #audieri comisii parlamentare, #scandal usr pnl, #Ioana Mihaila, #stelian ion, #Claudiu Nasui USR, #catalin drula , #stiri Dacian Ciolos