Cioloș îi cere lui Ciolacu să explice onest care sunt condițiile acceptate în numele țării, pentru aderarea parțială la Schengen

Duminica, 31 Decembrie 2023, ora 13:40
3366 citiri
Cioloș îi cere lui Ciolacu să explice onest care sunt condițiile acceptate în numele țării, pentru aderarea parțială la Schengen
Dacian Cioloş, fostul premier al României Foto: Facebook/Dacian Cioloş

Dacian Cioloş, fostul premier al României a atras atenţia că, pentru intrarea completă în Spaţiul Schengen a țării, va fi nevoie de două decizii ale Consiliului Uniunii Europene.

Fostul premier a solicitat actualului prim-ministru, Marcel Ciolacu, să explice onest care sunt condiţiile negociate în numele României pentru aderarea parţială la Spaţiul Schengen.

„Ştiu cum e ca premier, când eşti criticat din toate părţile pentru deciziile pe care le iei sau nu. Însă, dincolo de certurile şi neînţelegerile politice interne sau de interesul electoral, în cazul Schengen este vorba de demnitatea românilor şi de reprezentarea României la nivel european. Marcel Ciolacu trebuie să fie clar, să ne explice onest condiţiile în plus pe care le-a acceptat în numele României pentru această aderare parţială la Spaţiul Schengen şi să-şi asume premiera absolută pe care a negociat-o: faptul că pentru intrarea completă în Schengen va fi nevoie de două decizii ale Consiliului UE, nu de una singură cu un calendar ataşat, aşa cum s-a întâmplat pentru toate celelalte state membre Schengen”, a transmis Dacian Cioloş într-un comunicat de presă, de duminică.

Dacian Cioloş mai spune că modul de intrare parţial al României în Schengen va accentua sentimentul că nu suntem consideraţi europeni cu drepturi depline.

„La fel cum MCV-ul a reprezentat o piatră de moară pentru România vreme de 15 ani, aşa şi modul în care intrăm acum în Schengen, pe jumătate şi cu condiţii absurde, impuse abuziv de un guvern austriac vremelnic, va accentua sentimentul că nu suntem consideraţi europeni cu drepturi depline. O decizie care poate părea bună se poate transforma uşor, în timp, într-o nouă temă pentru populişti şi extremişti.

Sunt trei aspecte cruciale de reţinut din decizia Consiliului UE, care tocmai a fost publicată. În primul rând, aşa cum spuneam mai sus, această decizie se referă doar la ridicarea controalelor vamale în aeroporturi şi porturi, scriind explicit că o ridicare a controalelor la frontierele terestre va trebui agreată într-o altă decizie a Consiliului. Ce înseamnă acest lucru în practică? Că orice stat membru va putea bloca intrarea completă a României şi Bulgariei în Schengen, în orice moment. Orice stat membru ne poate impune condiţii noi, dintre cele mai diverse. Depindem în continuare de bunăvoinţa Austriei şi a celorlalte state membre pentru un drept pe care îl avem de 12 ani”, mai spune fostul premier.

De asemenea, Dacian Cioloş mai precizează că România nu are un calendar clar pentru o a doua decizie a Consiliului UE.

„În al doilea rând, NU avem un calendar clar pentru această ipotetică a doua decizie. Se menţionează doar că negocierile vor continua de-a lungul anului 2024, dar nu se ia niciun angajament juridic clar legat de vreo dată-limită. În al treilea rând, România şi Bulgaria au acceptat, prin reprezentanţii lor politici, condiţii în plus în schimbul aderării, cum ar fi controale inopinate pe aeroporturile austriece la zborurile cu provenienţă românească sau bulgărească ori, mult mai serios, controale sporite „cu filtre multiple” la frontiera dintre România şi Bulgaria sau România şi Ungaria, care vor îngreuna şi mai mult traficul terestru şi vor însemna alte sute de milioane de euro pierdute de transportatorii, agricultorii şi antreprenorii români. Mai mult, această decizie legitimează juridic şantajul politic al unui stat membru, care nu se bazează pe niciun fel de argument sau explicaţie rezonabilă: ne putem lua adio de la orice posibilă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că noi înşine (prin Guvernul Ciolacu) am fost de acord cu toate aceste condiţii suplimentare discriminatorii”, mai spune Cioloş.

Fostul prim-ministru atrage atenţia, în final, că românii sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua deoarece aceasta este, spune el, calitatea politicienilor români în Consiliul Uniunii.

„Demnitatea României în UE depinde de calitatea reprezentării noastre la nivel european: suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua pentru că aceasta este calitatea politicienilor noştri din Consiliul Uniunii. Aşadar, domnule Ciolacu, v-o spun direct: se putea mult mai bine. Demnitatea românilor nu era obiect de negociere. România nu trebuie să rămână la mâna Austriei sau a altui guvern din Uniunea Europeană. Adevărul amar după negocierile dumneavoastră este că Austria a primit dreptul de a controla şi condiţiona prezenţa României în Europa în schimbul promisiunii că turiştii români vor sta cu cinci minute mai puţin la vamă în aeroport”, concluzionează Dacian Cioloş.

Noi calcule privind pierderile înregistrate de transportatori din cauza întârzierilor la frontierele terestre. Cifrele se ridică la ordinul miliardelor de euro
Noi calcule privind pierderile înregistrate de transportatori din cauza întârzierilor la frontierele terestre. Cifrele se ridică la ordinul miliardelor de euro
Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut, anul trecut, 2,55 miliarde de euro din cauza întârzierilor înregistrate la frontiere, comparativ cu 2,41 miliarde de euro în 2022, a...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Dacian Ciolos, #cere, #Ciolacu, #explicatie, #conditii, #spatiu Schengen Romania , #stiri Dacian Ciolos