Euro-Guvern: O fericire de tip nou

Autor: Radu Portocala - scriitor
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 12:54
11958 citiri

O incurcatura, o confuzie lingvistica a incheiat - cel putin deocamdata - criza politica prin care trece Romania de o saptamana incoace. S-a tot vorbit despre un guvern de tehnocrati, condus de un prim-ministru tehnocrat.

Ideea ar fi putut parea interesanta. In cele din urma, insa, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe dl Dacian Ciolos, demonstrand astfel ca nu stapaneste bine anumiti termeni, altminteri destul de uzuali. Caci e de ajuns sa citim biografia dlui Ciolos pentru a vedea ca el este, inainte de toate, un birocrat. Si inca unul din cea mai pacatoasa speta: un birocrat european.

Numele dlui Ciolos figureaza pe lista comisarilor care, de cateva decenii incoace, se straduiesc - si, trebuie sa recunoastem, cu mult succes - sa distruga agricultura europeana.

Multumita structurii pe care, printre altii, a condus-o si dl Ciolos, vacile europene au fost hranite cu faina de vaca, devenind astfel canibale si contractand maladia lui Creutzfeldt-Jakob transmisibila la om.

Aceeasi structura a impus agricultorilor sa cultive un soi de grau al carui randament e atat de mare incat s-a ajuns repede la supra-productie, chestiune pe care geniile de la Bruxelles au rezolvat-o impunand lasarea in paragina a zeci de milioane de hectare.

Tot acolo s-au stabilit si cotele maxime pentru productia de lapte, cote pe care vacile, lipsite de civism european, nu le-au respectat, fermierii trebuind sa arunce laptele ca sa nu plateasca amenzi.

Aranjamentele subtile ale acestor domni fac ca in Franta sa se vanda usturoi chinezesc, sparanghel peruvian, ceapa neo-zeelandeza, mere argentiniene si carne de cal romaneasca.

Printre alte chestiuni esentiale pentru bunul mers al lumii, fostii colegi ai dlui Ciolos s-au preocupat indelung de standardizarea curburii bananelor si de diametrul acceptabil al tomatelor. Din pacate, pot fi enumerate dramatic de multe exemple.

In sanul imensei masinarii birocratice care este Uniunea Europeana, entitatea pe care a condus-o dl Ciolos este, fara indoiala in opinia mea, cea mai ineficienta si cea mai daunatoare. Dovada o aflam in nenumaratele manifestatii pe care agricultorii, sufocati de norme absurde, le organizeaza de-a lungul si de-a latul continentului.

In aceasta atmosfera de esec permanent s-au dezvoltat abilitatile politico-administrative ale noului prim-ministru al Romaniei. M-as bucura sa ma insel si as fi primul care mi-as recunoaste eroarea, dar experienta imi arata ca un birocrat european, indiferent in ce functie e pus, tot birocrat si tot ineficient ramane.

Romania a aderat doar de cativa ani la Uniunea Europeana si o parte din opinia ei publica pastreaza inca un oarecare entuziasm pentru aceasta constructie devoratoare de suveranitati.

In multe alte tari, insa, lumea a sfarsit prin a se satura de metodele "eurocratilor" doctrinari, rupti de realitate, convinsi ca nereusitele lor sunt tot atatea izbanzi.

Apartenenta dlui Ciolos la aceasta ciudata tagma e, fara indoiala, un handicap. Ar trebui mentionat inca unul: chiar inainte de a porni la drum, el a fost inscris in foarte lungul pomelnic al oamenilor providentiali pe care Romania ii tot gaseste de 25 de ani incoace si care, inevitabil, sfarsesc prin a dezamagi.

Ludovic Orban, de pilda, a laudat imediat "profesionalismul de necontestat" al noului prim-ministru - fara a spune, totusi, cand a avut ocazia sa-l constate - si s-a aratat increzator in ceva ce inca nu exista: "proiectul Ciolos".

Tot din partea PNL, Ionut Stroe evoca "acest guvern de tehnocrati", adica un alt lucru care inca nu exista. Or fi avand darul prezicerii sau practica o anumita forma de smerenie europeana?

Oricum, o alta alegere nu pare sa fi fost posibila, caci prietenii de la Bruxelles ai dlui Ciolos l-au "recomandat" pentru functia de prim-ministru al Romaniei inca de pe 5 noiembrie (conform publicatiei EurActiv.com din acea data). Si probabil ca tot ei i-au ingaduit dlui Iohannis sa se joace putin de-a consultarea cu partidele politice si cu "strada", sa dea impresia ca analizeaza si cumpaneste, sa se creada cu adevarat presedinte.

Scriitor si jurnalist, Radu Portocala este un cunoscut opozant al regimului Ceausescu. Desi traieste la Paris din 1982, a publicat numeroase editoriale in presa din Romania, dar si carti, cele mai recente vazand lumina tiparului in aceasta toamna.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ciolos premier desemnat Iohannis, #guvern tehnocrati Ciolos , #premier