Desteapta-te Europa, nu mai dormi, ca te fura populistii. O scrisoare de inviorare

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Duminica, 30 Septembrie 2018, ora 09:24
5661 citiri

Avem un politician care este mult mai bine vazut in Occident decat in Romania. Dacian Ciolos. Fapt explicabil prin trecutul sau de student autentic in strainatate, cultura si priceperea sa lingvistica peste medie si impresia buna pe care a lasat-o in functia de comisar european.

In tara, dupa mandatul sau mai mult temator decat tehnocrat, este inca greu de spus pe unde este. In fruntea unui partid indelung amanat, dupa ce a candidat la alegeri, fara sa participe, din partea a doua partide de orientari diferite.

Semneaza un editorial intr-un ziar frantuzesc, alaturi de nume mari din politica europeana. Din Franta, Belgia, Olanda, Malta, Italia si Spania.

Sa trezim Europa. Un text care continua demersurile anuntate de Emmanuel Macron pentru un fel mai luminat de a face politica: fraternitate europeana contra populism.

Intentia este generoasa "propunem sa refondam Europa pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor si a propune noi idei pentru proiectul european".

Avem dusmanul, Salvini, AfD, Orban, avem si poporul european pe care il iubim si care trebuie lamurit, la lupta educativa, deci. Aici textul insa nu are forta. Nu este nimic concret propus. Doar vorbe mari. Prea mari pentru a se cobori in detalii.

Semnatarii ne anunta ca "revendicam cu mandrie valorile fondatoare ale pacii, libertatii, prosperitatii si solidaritatii".

Poporul cam trebuie sa ii creada pe cuvant pe acesti lideri luminati.

Altfel il asteapta ceva cam ambiguu, dar amenintator. Avem o line de reforma, daca este nevoie. "Suntem gata sa reformam tratatele europene, daca refondarea Europei o va cere". Daca nu vi se pare clar, textul explica "Suntem determinati sa depasim structurile partizane existente, daca ele vor deveni obstacole".

Nu sunteti cuminti sau intelegatori, vine peste voi reforma. Cum arata aceasta, nu ni se spune insa. Sa fim mai bine de acord, asa, pe cuvant de lideri progresisti.

Care afirma limpede ca "Suntem hotarati sa nu ne dam inapoi de la nimic".

Aceasta ultima fraza este o capodopera. Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine m-a convins imaginea lui Dacian Ciolos neinfricat. Europa este pe maini bune. Politicianul care s-a ferit de orice raspundere a disparut. Have no fear, Dacian is here.

Un detaliu de cochetarie: in ziarul francez, Ciolos este ultimul semnatar. Pe site-ul micului sau partid, este primul. Ceilalti semneaza alaturi de el.

Textul in franceza: "Reveillons l'Europe! "

Traducerea in romana: "Dacian Ciolos anunta o miscare politica europeana alaturi de partidul lui Macron, de Matteo Renzi, Guy Verhofstadt si alti lideri politici".

Text publicat si pe Marginalia.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ciolos proiect european Renzi Macron , #Miscarea Romania Impreuna
Comentarii
Poza inca-sunt-om
inca-sunt-om
rank 5
Noroc de Ciolos, ca altfel noi romanii muream adormiti si letargici.