Desteapta-te Europa, nu mai dormi, ca te fura populistii. O scrisoare de inviorare

Duminica, 30 Septembrie 2018, ora 09:245443 citiri
Desteapta-te Europa, nu mai dormi, ca te fura populistii. O scrisoare de inviorare

Avem un politician care este mult mai bine vazut in Occident decat in Romania. Dacian Ciolos. Fapt explicabil prin trecutul sau de student autentic in strainatate, cultura si priceperea sa lingvistica peste medie si impresia buna pe care a lasat-o in functia de comisar european.

Citeste toate textele scrise de Ciprian Apetrei pentru Ziare.com

In tara, dupa mandatul sau mai mult temator decat tehnocrat, este inca greu de spus pe unde este. In fruntea unui partid indelung amanat, dupa ce a candidat la alegeri, fara sa participe, din partea a doua partide de orientari diferite.

Semneaza un editorial intr-un ziar frantuzesc, alaturi de nume mari din politica europeana. Din Franta, Belgia, Olanda, Malta, Italia si Spania.

Sa trezim Europa. Un text care continua demersurile anuntate de Emmanuel Macron pentru un fel mai luminat de a face politica: fraternitate europeana contra populism.

Intentia este generoasa "propunem sa refondam Europa pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor si a propune noi idei pentru proiectul european".

Avem dusmanul, Salvini, AfD, Orban, avem si poporul european pe care il iubim si care trebuie lamurit, la lupta educativa, deci. Aici textul insa nu are forta. Nu este nimic concret propus. Doar vorbe mari. Prea mari pentru a se cobori in detalii.

Semnatarii ne anunta ca "revendicam cu mandrie valorile fondatoare ale pacii, libertatii, prosperitatii si solidaritatii".

Poporul cam trebuie sa ii creada pe cuvant pe acesti lideri luminati.

Altfel il asteapta ceva cam ambiguu, dar amenintator. Avem o line de reforma, daca este nevoie. "Suntem gata sa reformam tratatele europene, daca refondarea Europei o va cere". Daca nu vi se pare clar, textul explica "Suntem determinati sa depasim structurile partizane existente, daca ele vor deveni obstacole".

Nu sunteti cuminti sau intelegatori, vine peste voi reforma. Cum arata aceasta, nu ni se spune insa. Sa fim mai bine de acord, asa, pe cuvant de lideri progresisti.

Care afirma limpede ca "Suntem hotarati sa nu ne dam inapoi de la nimic".

Aceasta ultima fraza este o capodopera. Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine m-a convins imaginea lui Dacian Ciolos neinfricat. Europa este pe maini bune. Politicianul care s-a ferit de orice raspundere a disparut. Have no fear, Dacian is here.

Un detaliu de cochetarie: in ziarul francez, Ciolos este ultimul semnatar. Pe site-ul micului sau partid, este primul. Ceilalti semneaza alaturi de el.

Textul in franceza: "Reveillons l'Europe! "

Traducerea in romana: "Dacian Ciolos anunta o miscare politica europeana alaturi de partidul lui Macron, de Matteo Renzi, Guy Verhofstadt si alti lideri politici".

Text publicat si pe Marginalia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News