Dacian Cioloș: Președintele a dat guvernul pe mâna unei coaliții de partide vinovate pentru 15 ani de lipsă a reformei din justiție

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 09:38
2716 citiri
Dacian Cioloș: Președintele a dat guvernul pe mâna unei coaliții de partide vinovate pentru 15 ani de lipsă a reformei din justiție
Dacian Cioloș, președinte USR FOTO Hepta

Dacian Cioloș, președintele USR, a criticat marți, 30 noiembrie, faptul că România, la 15 ani de când Comisia Europeană a instituit Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) are în frunte aceleași personaje politice care au mințit CE privind reformele din Justiție. Acesta l-a criticat pe șeful statului, pe care-l consideră vinovat pentru aducerea la putere a noii coaliții cu PSD.

Președintele USR se arată dezamăgit de numirea Laurei Vicol la conducerea Comisiei juridice din Camera Deputaților, pe care o numește "o avocată devenită celebră pentru campaniile sale duse împotriva DNA", într-o postare pe pagina sa de pe Facebook:

"Se fac 15 ani de când, în decembrie 2006, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare și verificare, deoarece România urma să intre în Uniunea Europeană, dar avea încă probleme cu reforma justiției și cu lupta anticorupție.

15 ani în care nu am reușit să ne respectăm un cuvânt dat și să facem o reformă de care are nevoie statul român, cel pe care președintele Iohannis l-a descris ca fiind un stat eșuat acum mai puțin de două luni.

Președintele a dat, însă, guvernul, în urmă cu câteva zile, pe mâna unei coaliții de partide vinovate pentru 15 ani de lipsă a reformei din justiție.

Și ce face pentru început coaliția PSD-PNL? O pune la conducerea Comisiei juridice din Camera Deputaților pe Laura Vicol, o avocată devenită celebră pentru campaniile sale duse împotriva DNA. Plus o înfocată militantă pentru păstrarea Secției Speciale într-o măsură egalată doar de eforturile UDMR de a nu permite desființarea ei în perioada în care am fost colegi de guvernare.

Am intrat în Uniunea Europeană fiind exceptați de la îndeplinirea reformelor în justiție la momentul aderării. Am promis că vom face toate reformele și nu ne-am ținut de cuvânt.

Este rușinos să vedem incapacitatea instituțională a Parlamentului, a Guvernului și a Președinției de a rezolva o reformă la care ne-am angajat ca stat și care avea ca scop final un sistem funcțional pentru justiția din țara noastră.

Campaniile antieuropene din ultimii 30 de ani au avut mereu în spatele lor oameni care se temeau de pușcărie, oameni pe care Laura Vicol i-a apărat în instanțe și la televizor. Aceiași oameni îi întorc astăzi favorul după ce au sprijinit-o să devină deputat.

Domnule președinte Iohannis, domnilor Cîțu și Bogdan, când a luat sfârșit lupta pentru o justiție curată și reformată? Domnilor președinți ai PSD și PNL, nu ați găsit niciun jurist profesionist în partidele dumneavoastră? Unul care să nu fi apărut în nenumărate stenograme cu interlopi și care să poată conduce comisia dedicată justiției fără suspiciunea că susține amendamente și opinii ale clanurilor interlope?

Celor care cred că există libertatea de a apăra interlopi și, apoi, să faci legile justiției trebuie să le spun că nu orice nu este interzis este și permis. Serviciul public este o onoare și o datorie. Dorești să faci bani apărând interlopi, ești liber să o faci. Dar clasa politică, partidele și liderii lor trebuie să aibă cumpătarea și decența de a nu le amesteca niciodată.

După atâția ani de rușine instituțională, ni se oferă umilința finală. Clanurile interlope și-au numit șef la justiție cu mâna conștientă sau inconștientă a domnilor Ciolacu și Cîțu.

Iar dumneavoastră, domnule Iohannis, îi priviți fără să tresăriți. Înțeleg că Stelian Ion era prea independent la Ministerul Justiției, că USR nu răspundea la comenzi. Dar Laura Vicol la Comisia juridică a Camerei Deputaților este un act de supunere sau unul de sfidare?", își încheie Dacian Cioloș postarea.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
#Dacian Ciolos, #reforma, #Justitie, #Romania, #Uniunea Europeana, #Laura Vicol , #stiri Dacian Ciolos