Dacian Cioloș: „Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică”

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 23:563318 citiri
Dacian Cioloș: „Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică”
Dacian Cioloș și Dan Barna se luptă acum pentru șefia USR PLUS FOTO Hepta

Dacian Cioloș, co-președintele USR PLUS, a explicat marți, 14 septembrie, ca răspuns la declarațiile lui Cristian Ghinea, motivul pentru care nu a dorit să preia USR după plecarea lui Nicușor Dan. „Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg și probabil că din cauza simplității lor nu au fost luate în considerație”, a subliniat Cioloș.

„Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitații s-a și clădit mitul că există o conspirație a tehnocraților de a-i lua partidul lui Nicușor Dan, dar punctul nevralgic - cel care dărâmă tot acest mit - este faptul că eu nu am dat curs acestor invitații niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg și probabil că din cauza simplității lor nu au fost luate în considerație. O să le expun aici, folosindu-mă de dorința lui Cristi Ghinea de a puncta electoral înainte de începerea votului intern:


1. Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate și îndrăznesc să spun că este o carieră așezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinații și conspirații, nu ies să strig în gura mare și sunt rezervat pentru că știu prea bine că nimic nu este gratuit și că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică. Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să îmi pună mie pe tavă sau sa-mi faciliteze accesul la o funcție sau niște beneficii. Am ales drumul mai lung și mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele le recomand să înfrunte realitatea așa cum e ea și să nu mai creadă în conspirații. Dacă aș fi avut cea mai mică înțelegere cu Cristi Ghinea și cu Dan Barna, astăzi aș fi avut o funcție pe care nu aș fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.


2. Înțeleg că există o diferență de viteză între noi. Eu aș spune-o mai elegant: există o diferență de viziune între noi și sper că e o platformă pe care se poate construi. Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” și nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuși pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizații nu este înnobilat și începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească și să lase în urma lui o țară sau o organizație mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem șansa de a munci pentru ceilalți, nu pentru avantajul nostru și pomenile pe care le împărțim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui.


3. Sunt total de acord cu Cristi Ghinea atunci când speră ca punțile între echipele din USR să nu se rupă așa cum s-a întâmplat la PNL. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil e nevoie să nu mai gândim în paradigma că învingătorul ia totul. Cum spuneam și mai sus, învingătorul nu ia nimic, doar muncește mai mult și are mai multă responsabilitate. Probabil că rar ați văzut așa ceva până acum în România, dar sunt liber să îmi susțin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor care îi umilesc pe cei învinși într-o confruntare politică și îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinși și care se simt umiliți pe veci de cei care au câștigat. Nu mă joc cu focul și cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrățișeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizație pe cei care l-au contracandidat.


Declarațiile lui Cristi Ghinea la care fac referire le puteți găsi aici https://bit.ly/3AbLqLV și vă las cu același gând: fie ca cel mai de folos organizației în aceste momente să câștige și fiecare dintre noi să se regăsească într-o organizație mai bună și mai performantă, pentru că scopul ei este de a munci pentru România înainte de a ne împărți noi funcții unul altuia”, a scris Cioloș.Fostul ministru al Fondurilor Europene din partea USRPLUS, Cristian Ghinea, a explicat, marți seară, la Europa FM, de ce îl susține și candidează în partid din partea lui Dan Barna în detrimentul lui Dacian Cioloș, având în vedere că a fost ministru pentru prima dată în Guvernul tehnocrat condus de Cioloș.

Ghinea a declarat că între el și Cioloș a apărut o ”diferență de viteză foarte mare” pentru că fostul lider PLUS ”se tot gândea” când era chemat de Ghinea în USR, pentru a prelua conducerea partidului: ”Nu înțeleg de ce ne câcâim, de ce așteptăm?” a mai adăugat Ghinea.

Fostul ministru a mai spus că după mai multe ezitări ale lui Cioloș, în USR s-a prefigurat în postura de lider Dan Barna care ”are ficat” și a condus cu succes campania ”Fără penali în funcții publice”.

Ghinea a subliniat rolul pe care Dacian Cioloș îl are în USR PLUS, dar a declarat că susținerea sa pentru Dan Barna este fermă pentru că ”Barna este ce trebuie și e focusat, iar Dacian se tot gândește”.


„”Am lucrat cu Dacian, am fost coleg și în guvern și în Parlamentul European. L-am tot așteptat pe Dacian și nu îmi place să aștept. În primul rând l-am rugat pe Dacian să vină cu mine în USR în 2016 pentru că m-am convins după câteva luni de guvern tehnocrat că nu poți să schimbi decât dacă ai mandat politic. N-a vrut (…). S-a întâmplat apoi povestea aceea cu Nicușor Dan care, într-un fel, tot de la Dacian a plecat, care a avut o întâlnire cu Nicușor și nu s-au înțeles. Înțeleg acum că Dacian s-a întâlnit și cu PNL, înțeleg de la domnul Orban care a făcut declarații. După care i-am spus ”Hai, vino în USR, că avem nevoie de un lider”. Între timp, s-a ridicat Dan Barna, un lider care are ficat, care a fost peste tot în fruntea maselor, a fost în toată țara, a condus ”Fără penali”, în timpul ăsta Dacian (a spus, n.red.) ”facem ONG, ne mai gândim”.

La un moment dat s-a creat între noi doi o diferență de viteză foarte mare, pentru că eu nu pot să înțeleg de ce ne tot câcâim și de ce așteptăm? Nu înseamnă că eu nu cred că Dacian are un rol, eu cred că Dacian are un rol, dar nu este potrivit acum, sau e mai potrivit Dan Barna pentru a duce partidul mai departe. E o chestie simplă, sper să nu ne rupem și noi punțile cum este la PNL, deocamdată campania noastră a fost una decentă, să lăsăm loc de bună ziua și de ușă deschisă și să lucrăm împreună orice-ar fi. Dar susținerea mea pentru Dan este fermă pentru că este ce trebuie și practic e focusat. Dacian tot se gândește”, a declarat Cristian Ghinea, marți seară, la Europa FM.