Care sunt șansele ca Cioloș să construiască o majoritate. Analist: „Totul depinde de ce partid își dorește mai repede și mai mult banii din PNRR”

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 21:125890 citiri
Care sunt șansele ca Cioloș să construiască o majoritate. Analist: „Totul depinde de ce partid își dorește mai repede și mai mult banii din PNRR”
Dacian Cioloș, președinte USRPLUS FOTO Hepta

După anunțul președintelui Iohannis care a anunțat desemnarea lui Dacian Cioloș drept premier atât PSD cât și UDMR și AUR au dat de înțeles că nu vor vota un guvern propus de liderul USR. La fel, PNL, prin vocea lui Florin Cîțu, a anunțat că va discuta cu Cioloș după ce acesta va veni cu o majoritate.

Cu toate acestea, filosoful Sorin Cucerai este de părere că președintele USR are totuși o serie de atuuri în negocierea unei posibile majorități. În opinia acestuia „totul depinde de ce partid își dorește mai repede și mai mult banii din PNRR”.

„Să știți că, teoretic cel puțin, există și posibilitatea unui guvern tricolor - trei partide din trei familii politice diferite, dar care împreună au majoritate parlamentară: USR-PSD-UDMR.

Totul depinde de ce partid își dorește mai repede și mai mult banii din PNRR. Dacă e PNL, îl uită pe Cîțu și bat palma cu Cioloș.

Dacă nu, există și varianta de care zic. La urma urmei, dacă PSD scoate la înaintare niște gulere albe, și USR se ocupă de pandemie și de PNRR iar PSD reintroduce wage-led growth și trage banii din PNRR spre primarii lui (nu furt, pur și simplu distribuție, inclusiv pe criteriile de transparență furnizate de USR), avem tandemul câștigător din 2024.

De-asta spun: în teorie, cel puțin, poziția de negociere a lui Cioloș e mai puternică decât cea care i se atribuie la prima vedere. Totul e să fie și el conștient de ea și să nu ezite s-o folosească.

Fiindcă, repet, acum jocul e fix ăsta: cine vrea banii din PNRR? Iar Cioloș îl controlează, în sensul că chiar are ce oferi”, a scris Sorin Cucerai pe pagina sa de Facebook.

„Iohannis nu a calculat toate unghiurile - iar acum, dacă Cioloș e deștept, președintele nu mai poate controla jocul”, a completat acesta apoi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News