Dacian Ciolos pleaca in prima vizita oficiala in R. Moldova

Joi, 25 August 2016, ora 07:143114 citiri
Dacian Ciolos pleaca in prima vizita oficiala in R. Moldova
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos pleaca, joi, intr-o vizita oficiala in Republica Moldova.

Deplasarea are loc in contextul acordarii primei transe in valoare de 60 de milioane de euro, pe 24 august, din Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova.

In cadrul vizitei de la Chisinau, Dacian Ciolos se va intalni cu omologul sau Pavel Filip, dar si cu alti oficiali ai Republicii Moldova, potrivit unor surse oficiale.

Aceasta este prima vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos in Republica Moldova de la preluarea mandatului, insa el a mai avut discutii cu premierul moldovean, Pavel Filip, la finalul lunii ianuarie, cand acesta a efectuat o vizita oficiala in Romania.

Ciolos s-a intalnit si cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ambii prezenti la Summit-ul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est de la Sofia, cand au discutat despre pregatirea acordarii primei transe de imprumut pe care Guvernul Romaniei l-a promis anul trecut statului moldovean.

La inceputul lunii august, Guvernul a aprobat eliberarea primei transe din Asistenta financiara rambursabila pentru Republica Moldova, in valoare de 60 de milioane de euro din suma totala de 150 de milioane de euro.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat ca potrivit schimbului de scrisori cele doua parti - Romania si Republica Moldova - s-au convenit si o serie de obligatii din partea statului vecin pentru eliberarea primei transe.

"Stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, initierea unui pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilitatilor din sistemul bancar si fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestor", a aratat Iolu.

De asemenea, prin schimbul de scrisori, s-a mai cerut prezentarea unui plan de actualizare si aplicare a Strategiei de Reformare a sectorului Justitiei si a Strategiei Nationale Anticoruptie din Republica Moldova.