De ce Dacian Cioloș va pica cu brio în Parlament

Autor:Filip Man
Luni, 11 Octombrie 2021, ora 21:3015243 citiri
De ce Dacian Cioloș va pica cu brio în Parlament
Dacian Cioloș, președinte USRPLUS FOTO Hepta

Premierul desemnat Dacian Cioloș nu are nicio șansă să treacă de votul Parlamentului. PNL, PSD și UDMR au anunțat deja că nu-l susțin, în timp ce AUR e irelevant. Practic, președintele Iohannis s-a folosit de Dacian Cioloș ca să-l poată propune din nou premier pe Florin Cîțu, preferatul său.

CCR interzice ca premierul abia trântit prin moțiune de cenzură să fie imediat desemnat de președinte pentru a forma un nou guvern. Prin urmare, Klaus Iohannis avea nevoie de un premier de sacrificiu pentru a ajunge din nou la Florin Cîțu. Printre variantele vehiculate în PNL pentru rolul de președinte-paiață erau Lucian Bode și Nicolae Ciucă.

Însă Iohannis a primit un cadou nesperat din parte USR. În loc să meargă la Cotroceni fără propunere de premier, aidoma PSD și PNL, liderii USR l-au propus pe Dacian Cioloș, pentru a demonstra că sunt responsabili.

Prin urmare, președintele Iohannis l-a transformat pe Cioloș în premier de sacrificiu. Liderul USR nu poate strânge o majoritate parlamentară. De fapt, nu poate strânge nici măcar un vot peste cele 80 ale USR. Marcel Ciolacu a anunțat deja că PSD nu-l votează pe Cioloș, scopul fiind alegerile anticipate. PNL îl trimite pe Cioloș la poarta PSD și AUR, partide cu care USR s-a aliat pentru a-l da jos pe Cîțu. Iar UDMR a spus că îi va fi foarte greu să-l voteze pe Cioloș, deci un răspuns negativ mai elegant.

Prin urmare, la câteva ore după ce a fost desemnat, Dacian Cioloș realizează că nu are nicio șansă pentru a trece de votul Parlamentului. În continuare, președintele Iohannis poate să-l propună din nou pe Florin Cîțu premier sau pe un alt liberal.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News