Dacian Ciolos: Imi asum ca in 2021 Rosia Montana va intra in UNESCO

Duminica, 03 Februarie 2019, ora 15:18
5191 citiri
Dacian Ciolos: Imi asum ca in 2021 Rosia Montana va intra in UNESCO
Foto: Facebook / Mihai Gotiu

Liderul partidului PLUS, Dacian Ciolos, si-a asumat in fata membrilor USR intrarea Rosiei Montane in UNESCO in anul 2021, in timpul discutiilor si negocieri finale care au avut loc, sambata seara, intre USR si PLUS, pentru constituirea aliantei electorale.

"Imi asum ca in 2021 Rosia Montana va intra in UNESCO!", a afirmat Dacian Ciolos in fata membrilor Comitetului Politic al USR, in urma unei intrebari adresate de senatorul USR de Cluj, Mihai Gotiu - potrivit unui comunicat al USR Cluj transmis duminica.

Potrivit sursei citate, parlamentarul USR vorbeste intr-o postare pe pagina sa de Facebook despre decizia luata de conducerile celor doua formatiuni politice de a candida cu o lista comuna la alegerile europarlamentare din acest an.

"In timpul discutiilor si negocierilor finale, l-am intrebat direct pe Dacian Ciolos daca in programul de guvernare cu care se vor prezenta (sau ne vom prezenta) in fata cetatenilor la alegerile din 2020, PLUS va sustine includerea Rosiei Montane in UNESCO si daca acest lucru se va intampla in conditiile in care vom castiga alegerile. Raspunsul a fost ferm si fara echivoc, in fata a peste o suta de membri ai Comitetului Politic USR si invitati din partid: 'Imi asum de acum!'", arata Mihai Gotiu.

Senatorul USR a detaliat istoricul luptei pentru includerea Rosiei Montane in UNESCO si modul in care acest lucru poate fi posibil in 2021, punctand faptul ca demersurile recunoasterii valorii exceptionale pentru istoria si cultura universala a patrimoniului de la Rosia Montana au pornit in jurul anului 2010 si au fost sustinute de specialisti din domeniu, din tara si strainatate, localnici si societatea civila.

"Includerea Rosiei Montane in UNESCO a fost una din revendicarile majore ale protestatarilor din toamna anului 2013. In 2016, dupa ce guvernele anterioare au ignorat si/sau blocat initiativa, ministrul Culturii din Guvernul Ciolos, Vlad Alexandrescu, a preluat oficial initiativa, care a fost continuata de ministrul Corina Suteu. De dosar s-a ocupat direct Oana Bogdan, impreuna cu reprezentantii Institutului National pentru Patrimoniu (INP), fiind depus in ianuarie 2017, in ultima zi a Guvernului Ciolos", explica parlamentarul USR.

Mihai Gotiu sustine ca recomandarea ICOMOS, organismul de experti raportor pentru UNESCO in Romania, are valabilitate trei ani, adica pana in 2021, iar viitorul guvern va avea posibilitatea sa sustina includerea Rosiei Montane in UNESCO in vara lui 2021, fara alte demersuri suplimentare, dar si sa sustina dezvoltarea zonei pe baza valorificarii patrimoniului cultural si natural si transformarea Rosiei Montane intr-un model de dezvoltare durabila pentru Romania si Uniunea Europeana.

"Tot in timpul negocierilor, l-am intrebat (pe Dacian Ciolos, n.r.) daca protectia mediului este o prioritate pentru PLUS, in conditiile in care, cel putin din punctul meu de vedere, nu pot sa-mi inchipui ca exista politicieni care se gandesc cu adevarat la cum va arata Romania peste 20, 50 sau 100 de ani fara sa faca din protectia mediului o prioritate. In fata colegilor din USR, (Dacian Ciolos, n.r.) a afirmat ca programul de mediu la care lucreaza ma va face sa-mi doresc sa ma inscriu in PLUS. (...) ", a mai scris Mihai Gotiu.

Sambata seara, forurile de conducere ale USR si PLUS au avut, la Bucuresti, ultimele negocieri legate de incheierea unei aliante electorale pentru participarea cu o lista comuna la alegerile europarlamentare, de pe 26 mai 2019. Protocolul de colaborare a fost adoptat la finalul zilei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ciolos Rosia Montana, #Rosia Montana UNESCO , #PLUS
Comentarii