Cum ar putea arata Guvernul Ciolos - Bursa zvonurilor

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 10:56
13661 citiri
Cum ar putea arata Guvernul Ciolos - Bursa zvonurilor
Foto: Administratia Prezidentiala

Dacian Ciolos a fost propus, marti, de presedintele Klaus Iohannis in functia de premier al Romaniei.

Iohannis: Dacian Ciolos, premierul desemnat - Ce urmeaza si ce asteapta presedintele de la noul guvern

Ce spune Dacian Ciolos dupa ce a fost desemnat premier de Iohannis (Video)

Prim-ministrul desemnat are acum la dispozitie 10 zile pentru a anunta echipa cu care ar putea lucra la Palatul Victoria si sa mearga cu ea in fata Parlamentului.

Conform art. 103 alin2. din Constitutie, "candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului".

De asemenea, alin.3 al aceluiasi articol prevede ca "programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Cum era de asteptat, in presa au aparut deja, pe surse, numele celor care vor face parte din noul Guvern condus de Dacian Ciolos.

Cine este Dacian Ciolos, propus de Iohannis pentru functia de premier (Video)

Desemnarea lui Dacian Ciolos in functia de premier, in presa straina

Pe lista noului Executiv apar oameni neimplicati politic, mare parte colaboratori ai lui Dacian Ciolos la Bruxelles. Asadar, potrivit Romania TV, din noul guvern ar putea face parte urmatorii:

- Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe

- Mihail Dumitru, Ministerul Agriculturii

- Mihnea Motoc, Ministerul Apararii Nationale

- Dan Dungaciu, Ministerul Afacerilor Interne

- Marius Nica, Ministerul Fondurilor Europene

- Daniela Gheorghe, Ministerul Finantelor

- Tudor Constantinescu, Ministerul Economiei si Energiei

- Laura Sefan, Ministerul Justitiei

- Sorin Moisa, Ministerul Transporturilor

- Sorin Cimpeanu, Ministerul Educatiei

- Sorin Paveliu, Ministerul Sanatatii

Contactata de Ziare.com, Laura Stefan a refuzat sa confirme sau sa infirme o posibila numire a sa la Ministerul Justitiei.

Doar doi ministri din vechiul Guvern se regasesc pe lista noului Executiv

Bogdan Aurescu si Sorin Cimpeanu sunt singurii ministri din vechiul Guvern care ar putea face parte si din noul Executiv. Dupa cum se observa, pe lista noilor ministri apar si persoane mai putin cunoscute, unele dintre ele fiind colaboratori ai lui Ciolos la Bruxelles.

Printre acestia se numara Daniela Gheorghe, cea care ar putea prelua portofoliul Finantelor. Inginer de profesie, Daniela Gheorghe a fost in octombrie 2007 primul director roman intr-o directie a Comisiei Europene la Bruxelles. In prezent, ea conduce Directia Resurse din cadrul Directiei Generale a Bugetului, in Comisia Europeana.

Mihail Dumitru, care potrivit Romania TV va fi numit ministru al Agriculturii, a mai detinut aceasta functie in perioada 23 decembrie 2009 - 2 septembrie 2010. La 16 februarie 2014 a fost numit director general adjunct la DG AGRI din Comisia Europeana.

Sorin Moisa, al carui nume este vehiculat pentru preluarea Ministerului Transporturilor, si-a petrecut mare parte din ultimii ani la Bruxelles, unde a lucrat in cadrul Comisiei Europene. In prezent este europarlamentar, ales pe listele PSD-PC-UNPR, si membru al Comisiei de Comert International a Parlamentului European.

Sorin Paveliu, care ar putea prelua portofoliul Sanatatii, este de profesie medic. A aboslvit Facultatea de Medicina Militara/ Medicina Generala Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti. A fost deputat PDL in Legislatura 2004-2008.

Mihnea Motoc, posibil viitor ministru al Apararii Nationale, este in prezent ambasador al Romaniei in Marea Britanie. Pe 18 noiembrie 2014, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Mihnea Motoc in functia de ministru de Externe, dupa demisia lui Teodor Melescanu. Pe 24 noiembrie 2014, el a renuntat sa mai fie nominalizat pentru acest post dupa ce sotia sa, judecatoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul ca o astfel de numire i-ar crea ei o situatie de incompatibilitate la CEDO.

Ciolos vrea un guvern intelept si matur

In discursul tinut marti la Palatul Cotroceni, dupa ce a fost nominalizat de Klaus Iohannis in functia de premier, Dacian Ciolos si-a exprimat speranta ca Executivul pe care il va conduce va avea "intelepciunea si maturitatea" necesara pentru a putea lucra cu Parlamentul, "cu cei care sunt in masura sa ia deciziile care sa ne permita sa progresam".

"Acest lucru ne va permite sa schimbam ce e de schimbat in societate", s-a aratat increzator premierul desemnat.

Prima intalnire a lui Ciolos in calitate de premier desemnat

Totodata, acesta a tinut sa sublinieze ca este constient ca perioada de 1 an pe care o are la dispozitie pana la alegerile parlamentare este "lunga, dar in acelasi timp scurta", pentru ca guvernul de tehnocrati pe care il va conduce, daca va fi votat de Parlament, nu se va putea limita "doar la anumite actiuni si decizii strict administrative".

Dacian Ciolos, premier desemnat: Dragnea declara pe toata lumea in Opozitie (Video)

"Pe de alta parte, e o perioada prea scurta pentru a declansa si finaliza reformele pe care foarte multi din societate le asteapta. Am intentia sa deschid Guvernul spre societate, sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna", a dat asigurari Dacian Ciolos, reamintind ca mai intai este nevoie ca Parlamentul sa ii dea mandatul prin vot.

Dacian Ciolos a anuntat ca in perioada urmatoare isi va concentra "atentia si energia" pentru a-si forma echipa de ministri cu care se va prezenta in Parlament pentru a cere votul.

"Imediat ce vom avea sustinere, o sa discutam in detaliu proiectele", a mai spus premierul desemnat.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Dacian Ciolos premier, #Dacian Cilos guvern, #ministri guvern Dacian Ciolos , #premier
Comentarii