Comisia Europeana a blocat planul de redresare al Ungariei in urma scrisorii lui Dacian Ciolos

Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 10:51
9183 citiri
Comisia Europeana a blocat planul de redresare al Ungariei in urma scrisorii lui Dacian Ciolos
Scrisoarea lui Dacian Ciolos a fost cu ecou FOTO Facebook / Dacian Ciolos

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Ciolos, a anuntat miercuri, 7 iulie, ca oficialii de la Bruxelles au suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, trimis de Guvernul lui Viktor Orban.

In urma cu o saptamana Dacian Ciolos trimitea o scrisoare Comisiei Europene in care cerea acest lucru.

"Comisia suspenda planul de redresare al lui Orban. Bun. Renew Europe a cerut acest lucru saptamana trecuta. De ce? Pentru ca azi nu avem vreo garantie ca banii vor merge la ungarii cinstiti si nu la prietenii lui Orban", a transmis Dacian Ciolos intr-un mesaj pe Twitter, la care a atasat trei cereri pentru guvernul ungar.

Potrivit agentiei DPA, care citeaza surse de la Bruxelles, suspendarea evaluarii planului de redresare al Ungariei ar fi fost decisa din cauza ca nu sunt suficiente garantii pentru a evita abuzurile in utilizarea fondurilor, transmite ANSA. Vestea vine intr-un climat de mare raceala intre Bruxelles si Budapesta, dupa ce Ursula von der Leyen a atacat legea ungara anti-LGBT, noteaza ANSA.

In urma cu o saptamana, pe 28 iunie, Dacian Ciolos a trimis o scrisoare adresata presedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen in care i-a cerut sa nu aprobe Mecanismul de Redresare si Rezilienta (MRR) al Ungariei pana ce guvernul condus de Viktor Orban nu va accepta anumite conditii.

Deputatii romani din Renew Europe noteaza intr-un comunicat de presa ca Viktor Orban ar trebui sa fie de acord sa acorde Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) acces la lista beneficiarilor finali ai banilor din Mecanismul de redresare si rezilienta (MRR). In scrisoare se mai reclama faptul ca regimul Orban nu recunoaste competenta Parchetului European condus de catre Laura Codruta Kovesi.

Eurodeputatii mai amintesc Comisiei ca un sistem antifrauda eficient este un criteriu pentru a accesa fondurile de recuperare in temeiul regulamentului MRR si ii cer Ursulei von der Leyen sa nu aprobe PNRR-ul Ungariei pana ce guvernul maghiar nu indeplineste o serie de cerinte.

"Doamna presedinta, va indemnam sa nu aprobati planul lui Viktor Orban pana cand:

1. Planul de recuperare maghiar nu acorda Oficiului European Antifrauda (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare si include, o obligatie legala de a o introduce in baza de date a UE a beneficiarilor, cunoscuta sub numele de Arachne.

2. Planul maghiar nu include adoptarea unor legi care sa impuna ca persoane si entitati cu o istorie dovedita de neregulilor financiare grave sau de conflicte de interese descoperite de OLAF sa fie excluse de la primirea de fonduri si contracte RRF.(Acest lucru face ca solicitantii precum ginerele lui Viktor Orban, care primeste in continuare mari subventii UE, in ciuda istoricului sau de nereguli grave si conflicte de interese, ar fi impiedicati sa acceseze fonduri din Mecanismul de redresare si rezilienta).

3. Planul maghiar nu se angajeaza, de asemenea, sa abroge sau sa revizuiasca legile interne care au fost identificate de Comisie ca impiedicand jurnalistii de investigatie si societatea civila sa acceseze informatiile publice", adauga liderul grupului Renew din Parlamentul European, se mai arata in scrisoare.

Mecanismul de Redresare si Rezilienta al UE (MRR) este instrumentul fiscal in valoare de 672,5 miliarde EUR (312,5 miliarde EUR sub forma de granturi si 360 miliarde EUR sub forma de imprumuturi), conceput pentru a sprijini statele membre in realizarea reformelor si a investitiilor in prioritatile comune ale UE. MRR este cel mai mare instrument financiar inclus in instrumentul de redresare de 750 de miliarde EUR NextGenerationEU.

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
#Dacian Ciolos, #plan de redresare, #Ungaria, #Comisia Europeana, #Viktor Orban , #stiri Dacian Ciolos